Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.01.2020.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Pilot projekt izgradnje osnovnih škola po modelu javno – privatnog partnerstva predstavljen je ovog petka, 03. siječnja 2020. godine, u Energetskom centru Bračak. Naime riječ je o europskom projektu eCentral, a koji REGEA kao koordinator provodi od 2017. godine te je financiran iz INTERREG programa u kojem sudjeluje pet zemalja i 8 partnera. Već je i potpisan ugovor za izradu projektne dokumentaciju za pripremu izgradnje škola u općinama Mariji Bistrici u Krapinsko-zagorskoj i Stupniku u Zagrebačkoj županiji ukupne vrijednosti milijun i pol kuna. Škole će biti projektirane kao zgrade nulte potrošnje energije. – Ravnatelj koji će doći u školu izgrađenu po modelu javno-privatnog partnerstva, neće morati voditi računa o održavanju jer će to biti dužnost privatnog investitora, a on će se koncentrirati na rad sa djecom i nastavnicima – istaknuo je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. – Obzirom da su energetske obnove škola veliki i skupi projekti, a sredstva županije i općina limitirana, ovaj model je izuzetno bitan i vjerujem da je to budućnost investicija – dodao je župan Kolar. Uz župana Kolara i ravnatelja REGEA-e Domca, o ovoj temi govorio je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički. Projektna dokumentacija za škole trebala bi biti izrađena do ljeta, a do 2021. godine počelo bi i njihovo građenje.

ZAGREB – Udruga za autizam Zagreb u Parku Maksimir predstavila je interaktivnu instalaciju u sklopu projekta Budi AUT koja ima za cilj javnosti dočarati svijet osoba s poremećajima iz spektra autizma. Riječ je o projektu koji tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom. Na taj način nastoji se podići senzibilitet šire javnosti i osvijestiti potrebe osoba s poremećajima iz spektra autizma. Projekt ima punu podršku Grada Zagreba. – Mislim da ovo treba proći kroz sve naše zdravstvene institucije kao i sva zagrebačka naselja – naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. Instalacija iz projekta Budi AUT u Parku Maksimir postavljena je do 6. siječnja i moguće ju je obići te iskusiti osjetilne doživljaje od 10,00 do 21,00 sat.

ZAGREB – ZET i ove godine organizira izvanredne linije za prijevoz gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy koje se 4. i 5. siječnja održavaju na Medvednici. Ulazak (izlazak) putnika u autobuse izvanredne linije bit će na terminalu Mihaljevac, na stajalištu redovne autobusne linije 102. Autobusi će ukrcavati sve putnike, neovisno o njihovu mjestu izlaska na Sljemenu te će se zaustavljati kod Doma željezničara i na Ženskom sedlu. Za vrijeme održavanja ženske utrke u subotu, 4. siječnja, izvanredna organizacija prijevoza započet će prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 10,00 sati i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 19,00 sati. U nedjelju, 5. siječnja, za vrijeme muške utrke, izvanredna organizacija prijevoza započet će s Mihaljevca u 11,00 sati, i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 20,30 sati. Osim tramvaja linije 14, u nedjelju će u prometu biti i linija 8.

VARAŽDIN – U sklopu projekta „LokalnE inicijative za PoticanjE ZapošljavanjA u Varaždinskoj županiji LEPEZA VŽ“, potpisani su ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti za samozapošljavanje. Ovaj projekt vrijedan je gotovo dva milijuna kuna, a u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljene su potpore u iznosu od 26.000 do 35.000 kuna, pri čemu su svi ostvarili pravo na maksimalni intenzitet potpore. – Mogu najaviti da ćemo početkom 2020. godine raspisati novi javni poziv na koji će se ponovno moći prijaviti nezaposlene osobe s prebivalištem u Varaždinskoj županiji, a ukupna vrijednost potpora će biti oko 200.000 kuna – najavio je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

BJELOVAR – S prvim danom 2020. godine Grad Bjelovar ima nižu stopu prireza. Odlukom Gradskog vijeća Grada Bjelovara od 1. siječnja prirez je s 9% smanjen na 6%. Kako je istaknuo gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, plan je do kraja mandata u potpunosti ukinuti prirez. Ovom se odlukom, ističe Hrebak, šalje poruka investitorima kako je Grad Bjelovar prijatelj poduzetništva i investicija.

ZAGREB –  Zagrebačka županija i u 2020. godini nastavlja s dodjelom tisuću kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Za to je u županijskom proračunu ukupno osigurano 3 milijuna kuna. Zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć Zagrebačke županije može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jednoroditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu prije dana rođenja djeteta.

KOPRIVNICA – Do kraja prosinca na području Koprivničko-križevačke županije bilo je prijavljeno 19 osoba s kliničkom sumnjom na grupu, a vrhunac obolijevanja od gripe očekuje se tijekom siječnja i veljače, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. 18 slučajeva prijavili su liječnici primarne zdravstvene zaštite, a jedna je prijava stigla iz koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“. U Koprivničko-križevačkoj je županiji potrošeno 11 tisuća cjepiva, a Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije više nema cjepiva niti će naručivati dodatne doze.

ČAKOVEC – Osim na čakovečkom jugu djeca se mogu sanjkati i u središtu grada, jer je napravljen i snježni pokrivač u jezeru podno Starog grada u Perivoju Zrinskih. Napravljeno je novih nekoliko centimetara umjetnog snijega na lijevom jezeru, a s obzirom da će se narednih dana prema prognozi, temperature kretati iznad ništice, umjetni snijeg bi se trebao zadržati neko vrijeme. Još prošli tjedan zasnježen je brežuljak na čakovečkom jugu, a to se pokazalo kao pun pogodak. Sanjkalište je cijelo vrijeme puno djece, a tako će biti i u Perivoju Zrinskih.

loading