Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Branimirova tržnica uskoro će postati centar tržne izvrsnosti. Od lipnja prošle godine na ovom prostoru radilo se na čišćenju terena, a uskoro će se krenuti i sa uređenjem. Glavna zgrada će ostati nepromijenjena jer je zaštićeno kulturno dobro, a u njoj će biti smješten centar izvrsnosti u kojem bi se prodavali proizvodi dodatne vrijednosti. Vanjski dio i dalje će biti ekotržnica, na kojoj će se smjestili svi dosadašnji proizvođači sira, vrhnja, mlijeka, jaja. Uz to u planu je na istočnom dijelu sagraditi pozornicu.

VARAŽDIN – Plaće odgajatelja napokon su izjednačene s plaćama u školstvu grada Varaždina i to temeljem Kolektivnog ugovora za radnike u predškolskoj ustanovi dječji vrtić „Varaždin“. Kolektivni ugovor, rezultat pregovora od 2012. godine, danas su potpisali  gradonačelnik Goran Habuš, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar i predsjednica Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske Leonarda Stopić. Riječ je o povećanju plaća za 4,7 %. Za to, ali i druga materijalna prava, grad će godišnje izdvajati oko pola milijuna kuna više, odnosno ukupno oko 15 milijuna kuna, a tu je i dodatnih 20 milijuna kuna namijenjenih obnovi vrtića u ovoj i sljedećoj godini.

ZAGREB – Podružnica Zagrebparking, prateći suvremene trendove i svakodnevno osluškujući prijedloge korisnika, započela je pridavati drugačiju pozornost ambijentalnim elementima prostora kojima upravlja. Zahvaljujući suradnji s poznatim grafiti umjetnikom Slavenom Kosanovićem – Lunarom, jedna od najfrekventnijih javnih garaža – Langov trg, nedavno je oslikana na posljednjoj etaži prirodnim motivima i karakterističnim oblicima grafiti kulture. Inače, zidovi garaže neprestano su bili izloženi vandalizmu, a na njima su bili vidljivi tragovi pojedinačnih sanacija. Uzimajući u obzir i sve veću turističku konkurentnost Zagreba kao jedne od vodećih europskih destinacija, pilot projekt, koji će se nastaviti i na drugim lokacijama, pridonosi i cjelokupnom imidžu hrvatske metropole, poručuju iz Holdinga.

LUKA – Mini sirana OPG-a Vrhovec danas je otvorena u Pluski u općini Luka.  Mini sirana imat će kapacitet za preradu 600 litara mlijeka dnevno, a proizvodit će mliječne prerađevine; svježi sir, kuhane sireve, jogurte, polutvrde sireve, vrhnje i maslac. Zagrebačka županija financijski je sa 95 tisuća 186 kuna pomogla opremanje objekta. Inače, Obrt za poljoprivrednu proizvodnju, uzgoj i trgovinu člano je Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“, te od 2013. godine svojim mlijekom puni dva mljekomata u Zaprešiću.  

KRONUBURG – Povijesna postrojba Krapinsko zagorske županije Keglevićeva straža Kostel predstavljala je Hrvatsko zagorje na 8. Carskom balu u Kronuburgu pokraj Beča.  Službeni domaćini bala pod pokroviteljstvom obitelji Habsburg bili su pripadnici Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi, a pripadnici Keglevićeve straže iz Kostela bili su dio mnogobrojne hrvatske delegacije. No, Keglevićeva straža bila je najstarija povijesna postrojba na Carskom balu.  Uz njih, na balu je bila i Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, predstavnici Počasno-zaštitne bojne OSRH i kao posebna atrakcija – djevojke sa sabljama – Križevačka djevojačka straža. U sklopu Carskog bala, Keglevićeva straža Kostel i Križevačka djevojačka straža, te Varaždinska graničarska husarska pukovnija primljene su u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi. Ostvareni su mnogobrojni kontakti i buduće suradnje s povijesnim postrojbama iz Mađarske, Italije, Francuske i zemlje domaćina Austrije.

ČAKOVEC – Predstavljanjem knjige autora Darka Varge pod nazivom „Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih“ koje je održano jučer u dvorani Matice hrvatske u Čakovcu, započelo je i obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog u Hrvatskoj. U spomenutoj knjizi se predstavlja obitelj Zrinski kroz manje poznate informacije, a detaljno se i opisuju njihove prehrambene navike te načini na koji su bili posluživani. 450. obljetnica Sigetske bitke će biti obilježena nizom događanja koja će se odvijati u Hrvatskoj i Mađarskoj tijekom cijele godine.

KRIŽEVCI – Tamburaški orkestar križevačke Glazbene škole Alberta Štrige gostovao je u Subotici, a domaćin posjete bio je Subotički tamburaški orkestar. Križevački orkestar nastupio je u velikoj vijećnici Gradske kuće zajedno sa Subotičkim orkestrom. Križevački orkestar dobro je prihvaćen od publike, a s orkestrom je kao solistica na flauti nastupila Toska Lumezi, kaže dirigent križevačkog orkestra Igor Kudeljnjak. U pratnji orkestra bila je i ravnateljica križevačke glazbene škole Branka Špoljar koja je posjetila Muzičku školu Subotica. Suradnja dvaju orkestara traje već duži  niz godina.

loading