Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Postavljanje skulpture Ruđera Boškovića u Milanu, djela hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, jedan od važnijih kulturnih projekata u Republici Hrvatskoj, u čijoj je realizaciji sudjelovao i Grad Zagreb, bit će održano 13. veljače. U gradskom parku Indro Montanelli, ispred milanske zvjezdarnice, sredinom veljače tako će biti postavljen spomenik hrvatskom velikanu Ruđeru Boškoviću, kao simbol prijateljstva dviju država i iznimno uspješne suradnje Milana i Zagreba, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Inače, prvotna ideja o postavljanju skulpture datira još iz 1986. godine, a posljednjih godina na njenom ostvarenju posebno se angažirao Grad Zagreb u suradnji s Ministarstvom kulture i Hrvatskom zajednicom u Milanu.

ČAKOVEC – Prilikom današnjeg službenog posjeta Međimurskoj županiji, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonja Holocher- Ertl sastala se s županom Matijom Posavcem i predsjednikom Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Čakovec Mladenom Križajićem. Glavna tema sastanka bila je vezana uz proširenje suradnje s austrijskim poduzećima i Međimurskom županijom i to prvenstveno s metaloprerađivačkim sektorom, koji ujedno predstavlja i najjaču gospodarsku granu Međimurja. Da je Međimurje i najviše vezano uz Austriju kad govorimo o robnoj razmijeni, potvrdio je i župan Posavec, koji ističe da se čak 89 posto ukupnog međimurskog izvoza plasira upravo na tržište Austrije i Njemačke. Slijedom toga, spomenuti će Ured predstavljati i dalje glavnu točku komunikacije između austrijskih poduzetnika i Međimurske županije.

ZAGREB – Stipendiju za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, a kako bi se potaknuo upis učenika u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja, Grad Zagreb dodjeljuje od školske godine 2003./2004 te je dosad stipendirano ukupno 1.420 učenika u 39 programa. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 63 učenika prvih razreda strukovnih škola s područja Grada Zagreba, a njih 53 ugovore je danas potpisalo na svečanosti u Palači Dverce. Napomenimo, stipendija u prvom razredu iznosi 1.000 kuna mjesečno, u drugom 1.300, a u trećem 1.600 kuna mjesečno.

ZAGREB – Drugi  Festival maslina održat će se ovog vikenda, 4. i 5. veljače u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma. Festival na kojem će se ove godine predstaviti 30 OPG-a  ima za cilj građanima približiti maslinu i proizvode od ove sve više cijenjene biljke. Uz domaće,  predstavit će se i  maslinari iz BiH i Slovenije. Festival organizira Zagrebački maslinarski institut, neprofitna udruga koja okuplja maslinare s prebivalištem u Zagrebu i Zagrebačkoj županije. Ulaz na festival je besplatan, a svečanost otvorenja je u subotu, 4. veljače u 12,00 sati.

ZAGREB – Proračunski podaci Zagrebačke županije od ove godine dostupni su i putem aplikacije „Otvoreni proračun“  na web stranici.Osim što je među prvima ušla u projekt „Otvoreni proračun“, Zagrebačka županija već nekoliko godina  objavljuje  sve podatke s ciljem informiranja svojih stanovnika o namjeni potrošnje proračunskih sredstava, aktivnostima i projektima koje provodi i financira te o javnim potrebama. Projekt „Otvoreni proračun“ je pokrenula Hrvatska zajednica županija s ciljem podizanja transparentnosti županijskih proračunskih podataka te poticanja kompetitivnost i produktivnosti javne uprave. Po prvi puta je omogućeno stvaranje unificiranog modela prikaza županijskih proračunskih podataka čime je napravljen veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu razinu.

ČAKOVEC – Župan Međimurske županije Matija Posavec danas će održati radni sastanak s direktoricom Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj, Sonjom Holocher- Ertl. Okosnica sastanka mogućnosti su suradnje s austrijskim poduzećima i Međimurskom županijom i to prvenstveno s metaloprerađivačkim sektorom, koji ujedno predstavlja i najjaču gospodarsku granu Međimurja.

VARAŽDIN – U proslavu 8. veljače ­ Prešernova dana, kulturnog praznika u Republici Sloveniji posvećenog najvećem slovenskom pjesniku, već tradicionalno se uključuju  Slovensko kulturno društvo Nagelj i Hrvatsko­slovensko društvo prijateljstva Varaždin. Dio program bit će priređen već ove nedjelje, 5. veljače, kad će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu na sceni Zvonimir Rogoz s početkom u 19 sati biti igrana predstava poznatog slovenskog scenariste i režisera Borisa Kobala „Staro za novo.“  Drugi dio obilježavanja Prešernovog dana održati će se u srijedu, 8 veljače, u velikoj dvorani Županijske palače u Varaždinu, gdje će se u sklopu EU projekta „Pet prijatelja“ održati predstava u kojoj sudjeluju učenici s područja Varaždinske županije koji uče slovenski jezik.

KOPRIVNICA – Info dan o programima Ministarstva kulture sufinanciranima iz Europskog socijalnog fonda povodom poziva „Umjetnost i kultura za mlade“ održan je u Koprivnici, u organizaciji Ministarstva i Grada Koprivnice. Cilj poziva je bolja socijalna uključenost mladih u Hrvatskoj, posebice onih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima, a ciljna skupina su mladi od 15 do 25 godina. Korištenjem europskih sredstava jačaju se ljudski potencijali, a info dan način je na koji svi zainteresirani dobivaju sliku i savjete kako napisati projekte i na taj način ostvariti svoje ciljeve, rekao je prilikom zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Tom prilikom predstavljeni su i svi aktualni pozivi Ministarstva kulture kao i oni koje uskoro se planiraju objaviti.

loading