Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dječji vrtić Bukovac – područni objekt u KBC-u Zagreb otvoren je u ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine. Ovo je peta lokacija Dječjeg vrtića Bukovac, a u objektu je smješteno devet odgojno-obrazovanih skupina, mališana zaposlenika Bolnice i područja naselja Maksimir. Ukupna investicija iznosi oko 12,3 milijuna kuna. – Uređenost vrtića, kao i rad sa djecom provodi se baš kao i na svim našim lokacijama po suvremenim i visoko kvalitetnim standardima predškolskog odgoja i obrazovanja – istaknula je Gordana Lukačić, ravnateljica vrtića zahvalivši Gradu na pomoći i opremanju prostora. Svečanosti otvorenja prisustvovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine ujedno i zaposlenik ove bolnice na Rebru Drago Prgomet.

BJELOVAR – Završeni su radovi na energetskoj obnovi Područne škole Gudovac u Bjelovaru. Vrijednost projekta iznosila je 1,3 milijuna kuna, a Fond za regionalni razvoj odobrio je Gradu Bjelovaru bespovratnih 656 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 244 tisuće, a preostali iznos od 440 tisuća kuna osigurao je Grad Bjelovar. Obavljeni radovi na školi u Gudovcu bili su u svrhu poboljšanja energetskih svojstva zgrade te će objekt iz energetskog razreda G prijeći u C energetski razred. Školu je u Gudovcu sa suradnicima obišao gradonačelnik Dario Hrebak koji je tom prilikom najavio kako će tamošnji učenici uskoro imati i nastavu u jednoj smjeni.

ZAGREB – O prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba raspravljat će se na prvoj ovogodišnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak, 6. veljače 2020. godine. Kako se moglo čuti na skupštinskom Odboru za kontrolu niti jedna primjedba građana na GUP nije u potpunosti prihvaćena. – Tijekom zadnje javne rasprave o izmjenama Generalnog urbanističkog plana, pristiglo je više od 30 tisuća primjedbi građana. Razmatrano je njih 17%, no niti jedna nije u potpunosti prihvaćena, rekao je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, Ivica Rovis. Izmjene u vezi Hipodroma i Zagrebačkog Velesajama, takozvanog “Zagrebačkog Manhattna”, najviše su središtu su pozornosti javnosti. Uz to ovim su GUP-om napravljene i druge značajne promjene čime je došlo do usklađenja s važećim podlogama o mjerama i zaštiti očuvanja šuma i šumskog zemljišta, očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti te su osigurani preduvjeti za realizaciju novih gradskih parkova: park Savica, park Kajzerica, park Sajmišna i park Sigečica.

KRAPINA – Za ovogodišnje financiranje projekata i programa udruga na području Grada Krapine u gradskom proračunu predviđeno je ukupno 550 tisuća kuna. Za udruge u kulturi i tehničkoj kulturi osigurano je 360 tisuća kuna, za udruge u socijali i zdravstvu 150 tisuća kuna, a za udruge u sportu i rekreaciji 40 tisuća kuna. Udruge trebaju svoje prijedloge projekata, odnosno programa dostaviti na propisanim obrascima koji su zajedno s Uputama za prijavitelje, dostupni na internet stranicama Grada Krapine. Rok za prijave je do 21. veljače ove godine, a iz Grada napominju da se ovaj natječaj ne odnosi na sportske udruge koje su članice Krapinskog sportskog saveza jer je za Sportski savez osigurano posebnih milijun kuna i on sam provodi natječaj za svoje članice.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je Javni poziv za kapitalnu pomoć jedinicama lokalne samouprave za gospodarenje komunalnim otpadom, a u županijskom je proračunu za ovu namjenu osigurano 500 tisuća kuna. Zahtjev mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave koje su svrstane u potpomognuta područja s indeksom razvijenosti manjim od 100% u skupinama od I do IV., a odobrena pomoć mora se ulagati, među ostalim u reciklažna dvorišta ili kompostane. Intenzitet potpore iznosi 30% od ukupnog učešća u financiranju kapitalnog projekta od strane jedinice lokalne samouprave i ne više od 80 tisuća kuna godišnje po podnositelju zahtjeva. Poziv je otvoren od 30. studenoga, odnosno do utroška raspoloživih sredstava.

ZAGREB – Za delegaciju Lige muslimanskoga svijeta i Mešihata Islamske zajednice, koju predvodi glavni tajnik Nj.E. Al Issa u palači Dverce u ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine prijem je priredio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Delegacija boravi u Zagrebu na dvodnevnoj Konferenciji međureligijskog i multikulturalnog dijaloga Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu koja se održava u povodu prve obljetnice potpisivanja Povelje o ljudskom bratstvu između pape Franje i velikog imama Al Tayyiba te hrvatskog predsjedanja Europskom unijom s ciljem predstavljanja visokih standarda u odnosima RH i svih vjerskih zajednica.

DONJA STUBICA – Nakon predstavljanja u Zagrebu, spektakularno uprizorenje seljačke bune, 12. po redu manifestacija „Bitka kod Stubice“ najavljena je ovog ponedjeljka, 3. veljače 2020. godine na konferenciji u dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici ispred kojeg će se uprizorenje bitke 8. veljače i održati. Ove godine sudjeluje 250 statista iz 20 udruga iz Hrvatske, ali i Mađarske, Slovenije i Slovačke. Uz samu bitku koja počinje u 14,00 sati, za sve posjetitelje, kojih se i ove godine očekuje u rekordnom broju, organiziran je i bogat popratni program poput viteškog kampa i radionica mačevanja te srednjevjekovnog sajma koji počinje već u 11,00 sati. Na predstavljanju su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec i predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek. – Radi se o našoj nagrađivanoj manifestaciji od strane Hrvatske turističke zajednice u kojoj mogu uživati sve generacije – istaknuo je župan Kolar. Inače, posjetitelje iz Zagreba vozit će besplatan ZET prijevoz od 9,30 svakih sat vremena.

VARAŽDIN – Članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije sudjelovale su na konferenciji „Sudjelovanje žena na tržištu rada – dobrobit za društvo“. Naime, konferenciju je kao jedno od službenih događanja u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije organizirao Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, a u ime Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije prisustvovala je predsjednica Povjerenstva Vlasta Cindrić i članica Violeta Vidaček Hainš. Tijekom izlaganja i panel diskusija raspravljalo se o preprekama za ravnopravno sudjelovanje žena na tržištu rada i mjerama za ublažavanje njihova učinka na razini EU.

ČAKOVEC – Preliminarno istraživanje tartufa u Međimurju, koje je Šumarski institut iz Jastrebarskog provodio na inicijativu Udruge privatnih šumoposjednika Jegnjed, te uz pomoć Županije je završilo. Kao što se i nagađalo, pronađeno je nekoliko vrsta tartufa među kojima i tri vrste komercijalno vrijednih podzemnih gljiva, izuzetno cijenjenih u svjetskoj gastronomiji. Riječ je o crnim tartufima koji se inače pojavljuju u nekoliko varijanti: ljetni, jesenski, zimski te još dvije, nešto rjeđe varijante. Time je i znanstveno potvrđeno najsjevernije nalazište tartufa u Hrvatskoj.

ZAPREŠIĆ – Zajednička izložba Zdravke Kramarić i Učeničke zadruge Ban Srednje škole Ban Josip Jelačić pod nazivom „Srce otkinuto od lista“ bit će otvorena u zaprešićkoj Gradskoj knjižnici Ante Kovačića ovog ponedjeljka, 3. veljače. Izložba će se moći razgledati do 22. veljače.

loading