Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.03.2020.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Predstavljanje bojanke „Volimo životinje“, u I. osnovnoj školi Čakovec, održano je u utorak. 3. ožujka 2020. godine. Bojanku je inicirala i izradila udruga Sklonište za životinje „Prijatelji“ Čakovec, a sufinancirao Grad Čakovec. Namijenjena je djeci kako bi se dodatno senzibilizirala za probleme napuštenih životinja. Na predstavljanju su bili predsjednica udruge Sklonište za životinje „Prijatelji“ Čakovec Aleksandra Hampamer, autorica bojanke Lea Brezar, ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak te gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

KRAPINA – Prezentacije deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa u svim osnovnim školama na području županije, s ciljem profesionalnog informiranja učenika 7. i 8. razreda te njihovih roditelja i ove godine organiziraju Krapinsko-zagorska županija, županijska Obrtnička komora HGK Županijska komora Krapina, Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina i zagorske srednje škole. Uvodno predavanje održano je ovog utorka, 03. ožujka 2020. godine, u Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj“ Krapina. Da su sva zanimanja koja se tiču obrtništva trenutno tražena, naglasio je predsjednik županijske Obrtničke komore i potpredsjednik HOK-a Davor Pleško, ističući kako upravo ovakve prezentacije daju rezultata, jer iz godine u godinu interes za obrtnička zanimanja raste. – Tome pridonose i županijske stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja, potražnja na tržištu rada, ali i dobre plaće, dodao je Pleško. Uvodnom predavanju nazočio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je naglasio kako je donio odluku da se listi od deset deficitarnih zanimanja na području županije za tekuću školsku godinu dodaju još četiri za narednu školsku godinu. – Mi najbolje znamo što nam nedostaje i kakva je situacija na tržištu rada, tako da smo donijeli odluku da to budu soboslikar, tesar, elektroinstalater i vozač, rekao je župan Kolar. I ove godine obići će se sve 32 osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije, a ciklus prezentacija završava 2. travnja.

KOPRIVNICA – Prva sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Koprivnica održana je ovog utorka, 3. ožujka 2020. godine u prostorima Komore u Koprivnici, a pred članovima Vijeća našlo se izvješće o radu Komore u prošloj, te planu rada za ovu godinu. U djelatnosti gospodarstva u Koprivničko-križevačkoj županiji osjeća se optimizam, naglašava zamjenik predsjednika Županijske gospodarske komore Koprivnica Mirko Habijanec s čime se slaže i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je nazočio današnjoj sjednici. Na sjednici Gospodarskog vijeća istaknuto je kako se na području Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno provodi ili će se u narednom razdoblju provoditi investicije države u vrijednosti gotovo 6 milijardi kuna.

ZAGREB –  U Novom Jelkovcu na 1.308 četvornih metara, na križanju Rimskog puta i Ulice Borisa Ulricha, napravljeno je fiksno reciklažno dvorište za prihvat i privremeno skladištenje manjih količina odvojeno prikupljenih vrsta komunalnog i građevinskog otpada. U sklopu dvorišta, koje je otvoreno od ponedjeljka do petka od 6,30 do 20,00 sati te nedjeljom do 14,00 sati, nalazi se 37 spremnika za otpad, uključujući onaj za opasni glomazni otpad, uredski kontejner, rasvjeta i sustav video nadzora. Vrijednost radova je 2,7 milijuna kuna, a sufinancirano je sredstvima Europske unije. U ovom naselju planirano je još jedno reciklažno dvorište, na Jelkovečkoj, budući da u ovom dijelu gradske četvrti živi nešto manje od 90 tisuća ljudi. Inače, u Zagrebu je 18 reciklažnih dvorišta, 11 fiksnih i 7 mobilnih.

ČAKOVEC – Nakon niza medijskih istupa saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, koji su uslijedili nakon reakcije nadležnih institucija na tragične događaje u Međimurju, a koje su počinili pripadnici romske nacionalne manjine, na press konferenciji danas, 03. 0žujka 2020. godine, u Čakovcu se oglasio župan Međimurske županije Matija Posavec. – Međimurje i Međimurce koji su krajnje tolerantni i svih ovih godina ulažu velike napore u integraciju romske nacionalne manjine, a kojih je ovdje čine 10 tisuća, nitko nas neće i ne smije vrijeđati, te nikako ne dopuštam govor mržnje, istaknuo je Posavec. Naglasio je također, da je županija kroz niz potpora u obrazovanju, produženom boravku i EU projektima dala veliku podršku integraciji romskog stanovništva, ali ne može negirati probleme i kriminalne radnje koji ovdje postoje, stoga je zatražio očitovanje i podršku saborskih zastupnika i drugih nadležnih institucija te jasno očitovanje o tome da su takav  odnos i retorika prema Međimurcima nedopustivi.

ZAGREB – Energetska obnova zgrade Doma zdravlja-Centar „Kruge“, najveće zdravstvene institucije u Trnju i jedne od najvećih u Zagrebu, ide prema planu. Riječ je o projektu vrijednom oko osam milijun kuna kojim je obuhvaćena rekonstrukcija fasade, stolarije i krova na sve četiri zgrade Doma zdravlja „Kruge“. – Energetskom obnovom ne samo da će biti ugodniji boravak u Domu zdravlja već ćemo ostvariti i značajne uštede na energentima, oko 300 tisuća kuna godišnje – rekla je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Centar. Radovi bi trebali završiti do kraja godine.

VARAŽDIN – Uvodna konferencija projekta „Užina za sve II“ održana je u utorak, 3. ožujka 2020. godine u županijskoj palači u Varaždinu.  Naime, Varaždinska županija je 12. prosinca 2019. godine  s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala ugovor o dodjeli 999 tisuća kuna bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Užina za sve II“, a njegova svrha je je osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Projektom  je obuhvaćeno 994 djece – polaznika 32 osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a koji su ujedno i partneri na Projektu.

BJELOVAR – Kreće se s izradom podloge za projektiranje i gradnju bazena, odnosno toplica u Velikom Korenovu, izjavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Zbog toga su u Bjelovaru ovih dana boravili brojni stručnjaci s područja naftnog rudarstva i geotermalne energije, a naglašeno je kako voda u Velikom Korenovu pokazuje veliku sličnost s vodama koje se već koriste za kupanje i rekreaciju te je pogodna ne samo za kupanje već i za dio lječilišnog turizma. U Velikom Korenovu na raspolaganju su dvije bušotine: jedna će se koristiti za bazene, a druga s obzirom da ima velik energetski potencijal, za grijanje budućeg hotela ili sličnog. Bazeni će se nalaziti u blizini glavne ceste između Bjelovara i Čazme, a turistička zona Veliko Korenovo obuhvaća 9,5 hektara.

ZLATAR BISTRICA – Po preporuci nacionalnog Stožera održana je radna sjednica, umjesto svečane sjednice Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije koja je povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH trebala biti održana ovog utorka, 03. ožujka 2020. godine u novoj zgradi stanice HGSS-a u Zlatar Bistrici. S obzirom na novu situaciju u širenju koronavirusa, županijski stožer je pozvao sve načelnike i gradonačelnike kako bi im prezentirao poduzete i planirane mjere vezane za aktualnu situaciju. – Zbog dobre koordinacije svih nadležnih institucija Krapinsko-zagorske županije sve je osigurano u slučaju da se taj virus pojavi – istaknuo je predsjednik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek i dodao da Opća bolnica Zabok ima spremne prostore za potencijalno zaražene osobe, hitna služba je osigurala posebno vozilo za prijevoz zaraženih, a županijski Zavod za javno zdravstvo kontinuirano prati razvoj situacije. – Nema razloga za paniku – naglasio je Ferek Jambrek. Također, ministarstvo i krizni stožer dali su naputke za higijensko čišćenje škola i javnih službi, granični prijelaz u Maclju ima inspektora na 24 sata, a preporuka je i da se provjerava da li sudionici manifestacija i događanja dolaze iz zaraženih područja te da ih se zamoli da na određenim događanjima ne prisustvuju ili će u protivnom biti zadržani na granici. Na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite bio je i župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek te predsjednicom županijske skupštine Vlastom Hubicki.

VELIKA GORICA – Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite – 1. ožujka, Područni ured civilne zaštite Zagreb Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Veleučilište Velika Gorica organizirali su okrugli stol „Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“. Namjera je bila kroz stručne prezentacije i rasprave razmotriti kako klimatske promjene djeluju na funkcioniranje lokalnih zajednica i koji se izazovi stavljaju pred sustav civilne zaštite. – Kroz veliku poplavu 2010., pa visoke vodostaje 2012. i poplavu na velikogoričkom području 2014. godine jačale su snage sustava civilne zaštite i njihova mogućnost djelovanja u takvim situacijama. Naučene lekcije omogućile su nam kvalitetno i dobro funkcioniranje u kasnijim događajima- rekao je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija objavila je Natječaj za sufinanciranje programa ustanova u kulturi za 2020. godinu. Planirana sredstva po ovom Natječaju iznose 165 tisuća kuna i namijenjena su za okvirno 15 projekata pri čemu pojedinačna vrijednost projekta koja se može ugovoriti iznosi najmanje tisuću, a najviše 20 tisuća kuna, iznimno kod muzejsko-galerijske djelatnosti može iznositi 50 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 31. ožujka.

 

loading