Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.-04.02.2018.

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – „Puntanje kmetov“ održano je ove nedjelje, 4. veljače 2018. godine kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, u sklopu obilježavanja Seljačke bune u stubičkom kraju i velikog ustanka seljaka. Kao i 1573. pobunjeni kmetovi sastali su se kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu te su s njim na čelu organizirano došli do Gupčeve lipe gdje su se pripremili za Bunu, a dogovoren je i napad na Tahyjev grad u Donjoj Stubici. Oko dvadesetak statista „naoružani“ vilama i kosama, okupljenim promatračima pokazali su kakav je bio život seljaka na vlastelinskim imanjima te uprizorili bitku malog čovjeka za pravdu. – Obilježavanje ovog događaja je pokušaj da se ne zaborave ti dani i da svi danas ponesemo neku pouku – istaknuo je Krešimir Končevski koji je tumačio ulogu Matije Gupca. Puntanje su pratili i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te voditeljica ureda Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica Kornelija Vnučec.  Ova manifestacija, koja svake godine privlači velik broj posjetitelja te je jedna od najznačajnijih koju organizira Krapinsko-zagorska županija sa županijskom Turističkom zajednicom, ali i doprinosi turističkom razvoju ovog kraja, nastavlja se u subotu, 10. veljače središnjim događajem – spektakularnom Bitkom kod Stubice.


ZAGREB – S ciljem educiranja javnosti o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka danas je na zagrebačkom Cvjetnom trgu u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta obilježen Svjetski dan borbe protiv raka. Ovakve akcije nužne su u Hrvatskoj u kojoj je zabilježen porast broja umrlih od raka u odnosu na prijašnje godine. „Preventiva je iznimno važna i moramo razmisliti što svatko od nas može sam napraviti za svoje zdravlje. Mi promoviramo zdravu prehranu, pojačanu tjelesnu aktivnost te odricanje od cigareta i alkohola“, istaknula je Nives Moric, predsjednica udruge Pogled iz novog kuta. Krajnji cilj ove akcije je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske. Prema statističkim podacima iz 2013. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma za EU bila je 265 na 100 000 stanovnika. S druge strane, Hrvatska uz Mađarsku od svih 28 članica EU drži neslavno prvo mjesto sa stopom smrtnosti od preko 340 na 100 000 stanovnika.

ZAGREB – Već devetu godinu za redom koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinskim ove subote, 3. veljače 2018. godine, zavladati će maske te obilje smijeha i veselja. Riječ je o tradicionalnoj zabavno-glazbenoj karnevalskoj manifestaciji Lisinski pleše pod maskama koja ove godine donosi brojne novosti koje su prilagođene svim uzrastima.

VARAŽDIN – Među brojnim događanjima što će ih tijekom čitave 2018. godine u sklopu obilježavanja 190. obljetnice svog djelovanja organizirati varaždinska Glazbena škola je i koncertni nastup Varaždinskog kvarteta, ove subote, 03. veljače 2018. godine.  Violinisti Marko Jerbić i Anđelko Ilčić, violistica Ana Trnjar te čelist Davor Gluhak, predstavit će se izvedbom obrada pop-rock evergreena za gudački kvartet. Koncert će početi sutra u 19,30 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

KOPRIVNICA – O suradnji Koprivničko-križevačke županije i Muzeja grada Koprivnice, kao i o planovima i programu za ovu godinu razgovarali su  zamjenik župana Ratimir Ljubić i ravnatelj Muzeja Robert Čimin. Čimin je najavio kako Galerija naivne umjetnosti Hlebine, koja djeluje u sklopu Muzeja, slavi 50. obljetnicu za što je pripremljen bogat i sadržajan program. Središnji dio proslave bit će 12. svibnja, kada će biti organiziran znanstveni skup i predstavljanje javnosti dosada nepoznate zbirke obitelji Generalić. Muzej u ovoj godini priprema realizaciju 22 izložbe, te se nastavljaju i druge aktivnosti poput ljetnog kampa KUL Hlebine i izdavanje Vodiča kroz naivu, jedinstvene višejezične monografije. Zamjenik Ljubić naglasio je kako će Županija i dalje pružati podršku muzeju.

ČAKOVEC – Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca raspisala je Natječaj za objavljivanje knjiga poezije, proze, drame i publicistike. Pravo sudjelovanja imaju autori čije je prebivalište na području Međimurske županije, a natječaj vrijedi za neobjavljene rukopise. Rukopise koji će se tiskati u biblioteci Insula odabire Komisija za nakladničku djelatnost, a Grad Čakovec podmiruje troškove tiskanja odabranih rukopisa. Natječaj je otvoren do 13. travnja ove godine.

ZAGREB –  Međunarodni turnir hrvanja grčko-rimskim stilom za seniore –UWW Zagreb Open Grand Prix 2018. održat će se u zagrebačkoj Areni ove subote, 3. veljače 2018. godine.  U organizaciji Saveza hrvačkih športova Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Svjetske hrvačke federacije na petom po redu turniru nastupit će više od 190 svjetskih hrvačkih imena iz 21 zemlje, među kojima će nastupiti osvajači 9 medalja s olimpijskih igara, 14 odličja sa svjetskih prvenstava, 17 odličja sa europskih prvenstava te osvajači brojnih Grand Prix turnira diljem svijeta.

SVETA NEDJELJA – Svečana dodjela priznanja i nagrada najboljim sportašima Grada Sveta Nedjelja bit će održana u školskoj sportskoj dvorani Vladimira Dešćaka ove nedjelje, 4. veljače 2018. godine od 17,00 sati.

loading