Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03. – 04. 03. 2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Gradske skupštine Grada Zagreba i Gradonačelnika Grada Zagreba danas je dodijeljena Nagrade VAM za 2017. godinu. Zbog doprinosa afirmaciji borbe protiv raka dojke u svojoj zajednici, kao i afirmaciji prevencije ove zloćudne bolesti te podizanju kvalitete života žena oboljelih od raka dojke, Udruga Sve za nju dodijelila je godišnju nagradu VAM novinarki i predsjednici udruge Nismo same, Ivani Kalogjeri. „Kada sam oboljela svoje znanje i iskustvo prenijela sam na web stranicu Nismo same koja je prerasla u pokret hrabrih žena koje šalju poruku da bolest nije kraj već početak novog života“, rekla je Ivana Kalogjera. Primarna zadaća Udruge Sve za nju, koja ove godine obilježava 10 godina rada, je pružanje psihološke pomoći oboljelima od raka kao i članovima njihovih obitelji. Rad udruge Sve za nju kao i svih udruga koje pomažu pojedincima te zajednici u cjelini, imaju punu podršku Gradske skupštine. „Želim zahvaliti svim žena u Udruzi za ono što rade, što nesebično daju sebe drugima jer nema plemenitije stvari nego maksimalno pomoći drugome kada mu je to najpotrebitije“, istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine. Nagrada VAM dodjeljuje se u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge Sve za nju, Vesnu Andrijević Matovac, od 2011. godine.

ZAGREB – Sada već tradicionalno, četvrtu godinu za redom na potezu od Avenije Dubrovnik, preko Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski pa sve do novozagrebačkog jezera Bundek trčala se popularna Holjevka. Na startu ove atletske utrke, koja je s godinama postala najava za Zagrebački maraton, našlo se nešto više od 400 trkača. „Ovo je utrka na 10 kilometara s pogledom na grad i Sljeme, a njena dužina je idealna i za profesionalce i za rekreativce početnike“, istaknuo je Marko Jakopović, organizator utrke i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza. Utrku je svojim dolaskom podržao zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić koji je kazao kako Holjevka ne samo utrka zdravog stila života i ljubavi već i promocija Zagreba kao europske metropole. „Zagreb je grad sporta i on živi za sport“, rekao je gradonačelnik Bandić koji je označio početak utrke. Inače, Utrka Holjevka tradicionalno ima i humanitarni karakter – prikupljanje dobrovoljnih priloga za Zakladu policijske solidarnosti koja ima za cilj promicanje humanitarnog djelovanja i potpore stradalim i socijalno-ekonomski ugroženim hrvatskim policijskim službenicima te članovima njihove obitelji. 

VELIKO TRGOVIŠĆE – Knjiga “Razmjene ratnih zarobljenika 1991. godine – Vrijeme hrabrosti i ponosa” Stjepana Adanića predstavljena je u subotu, 3. ožujka 2018. gidine u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.U četiri razmjene, kao pregovarač, Stjepan Adanić je 1991. godine iz  koncentracijskih logora uspio spasiti 2.500 hrvatskih branitelja.  Bile su to u Domovinskom ratu humanitarne pobjede na tkz. drugom frontu, frontu spašavanja ljudskih života. Upravo o tome govori knjiga koja je svojevrsna brana falsificiranju povijesti, svjedočanstvo da su logori postojali i da je u njima velik broj hrvatskih branitelja mučen i ubijen. O knjizi Stjepana Adanića su govorili Dinko Čutura i Miroslav Tuđman, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je naglasio, kako je ona važna zbog budućih naraštaja, kao upozorenje da se to nikada više ne ponovi. O svoja dva najgora mjeseca u životu, koja je proveo kao zarobljenik u zloglasnom logoru Manjača, govorio je Zabočanin Tomislav Bedeniković, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, a mnoštvo prisutnih pozdravio je i saborski zastupnik Žarko Tušek. – Stjepan Adanić je u skupini Zagoraca, nakon prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, zatim Franje Gregurića i Ivana Jarnjaka, koji su dali nemjerljiv doprinos stvaranju neovisne hrvatske države – rekao je Tušek.

 

ZAGREB – Nakon osam kazališnih sezona i stotinjak izvedbi predstave, zbog velikog inetersa mlađe publike, Opera HNK u Zagrebu priprema nastavak predstave “Vještica Hillary ide u operu“ autora Petera Lunda. Predstavu režira Krešimir Dolenčić s glumicom Mirtom Zečević te pjevačima Ivankom Boljkovac i Tvrtkom Stipićem, uz glazbeno vodstvo Josipa Šege. Premijera će biti održana u nedjelju, 4. ožujka 2018. godine, a izvedbe predstave „Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas“ održavat će se  nedjeljom od 11,00 sati u foyeru HNK.

ZAGREB – Obilježavanje Europskog dana logopedije 6. ožujka, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, odnosno  Gradskog ureda za zdravstvo, organizira Hrvatsko logopedsko društvo. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije i poremećaja gutanja. Tema Europskog dana logopedije 2018. godine je „Potpomognuta komunikacija u logopediji: činim pravu stvar!“. U sklopu Europskog dana logopedije obilježit će se i 25 godina djelovanja Hrvatskog logopedskog društva. Stručni simpozij organiziran je u subotu 3. ožujka 2018. godine na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu – Znanstveno-sveučilišnom kampusu „Borongaj“.

ZAPREŠIĆ – Predstava „Kako život“ kazališta Moruzgva prikazuje se ove nedjelje, 4. ožujka u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić od 19,00 sati. Predstava o smiješnim i tužnim stranama života u staračkom domu nastala je na temelju opsežnog istraživanja i brojnih intervjua spisateljice Nine Mitrović s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike.

VARAŽDIN – Izvješće o radu u protekloj godini, te program rada i financijski plan za 2019. godinu, naći će se u subotu, 3. ožujka 2018. godine na dnevnom redu redovne godišnje skupštine Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rada Varaždinske županije. Osim temeljnih zadaća Udruge,među kojima su trajno čuvanje spomena na poginule branitelje i promoviranje vrijednosti Domovinskog rata, u programu rada za 2019. godinu ističe se druženje članova obitelji poginulih branitelja, a u prostorijama Udruge dva puta tjedno bit će organizirano dežurstvo, kaže predsjednica udruge Ljubica Florijan Cerovečki.

ČAKOVEC – Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca ove će nedjelje, 04. ožujka 2018. godine, na tribini Cukorek čakovečkog Centra za kulturu izvesti plesnu predstavu za djecu i mlade pod nazivom „Legenda o fijolini“. Predstavu izvode plesači od 5 do 13 godina, a koreografiju i kostimografiju potpisuje Nikolina Mekovec.

KOPRIVNICA – Prezentaciji Poziva za prijavu projekata iz Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, odnosno dječjim vrtićima u ovoj godini održanoj za  predstavnike jedinica lokalne samouprave Koprivničko-križevačke županije, nazočio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ukupan iznos sredstava osiguranih za provođenje programa je 67,5 milijuna kuna dok su prijavitelji osnivači dječjih vrtića. Osim ovog programa, predstavljeni su i aktualni pozivi financirani iz nacionalnih i EU izvora te inicijativa Europske komisije „WiFi4EU“, čiji je cilj jačanje lokalne bežične povezivosti.

loading