Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 03.-04.11.2018.

Posted in Vijesti

MOSKVA – Na prigodnoj svečanosti u Kremlju, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je 4. studenoga 2018. zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i suradnje među narodima – Red prijateljstva. Riječ je o visokom odlikovanju što se dodjeljuje na temelju Ukaza predsjednika Ruske Federacije o dodjeli državnih odlikovanja i priznanja. Predsjednik Putin se zahvalio dobitnicima odlikovanja na promicanju odnosa s Rusijom i ruske kulture. Gradonačelnik Bandić je uz zahvalu predsjedniku Putinu na odlikovanju istaknuo da očekuje još bolju suradnju dvaju naroda.

KUMROVEC – Pod nazivom Kam su prešli vsi ti cajti, danas, 3. studenog 2018. godine održana je tradicionalna manifestacija Subota u etno selu, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec koja je svoje posjetitelje vratila u prošlost.  Tijekom programa održane su brojne radionicama nematerijalne baštine, od izradi zagovornih figurica do gađanjem lukom i strijelom, a svečano je otvorena i izložba autorice Anite Paun-Gadža „Iz ostavštine obitelji Ćutić-seosko domaćinstvo s kraja 20. st.“  – Ovom tematskom izložbom želimo pokazati kućni inventar koji sadrži stare predmete poput prvih kuhinjskih elemenata, mašina za mljevenje mesa i kuhinjskih vaga – rekla je voditeljica muzeja Staro selo Kumrovec Tatjana Brlek, dodajući da se radi o majstorskim rukotvorinama. Otvorenju izložbe su prisustvovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji su, uz ostale uzvanike i posjetitelje, sudjelovali i u  tradicionalnoj ceremoniji krštenja mošta, simboličnom kraju vinogradarske sezone.


RAKITJE – U sklopu proslave 28. obljetnice ustrojavanja Prve gardijske brigade Hrvatske vojske ‘Tigrovi’ u Vojarni vitez Damir Martić u Rakitju državna izaslanstva te bivši zapovjednici i članovi Tigrova položili su vijence te zapalili svijeće u spomen na pale suborce. Tom prilikom predstavljen je i otvoren Spomen dom Tigrova i Ustanova za sveobuhvatnu skrb Tigrovi. „Drago mi je da Tigrovi koji su imali jako težak ratni put imaju jedan ovakav Dom u kojem mogu dobiti podršku i pomoć“, istaknuo je Tomo Medved, ministar branitelja.  Današnjoj svečanosti povodom 28. obljetnice osnutka Tigrova koji su na svoji ratni put krenuli iz Rakitja prisustvovao je i župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar koji je naglasio kako će Krapinsko-zagorska županija pomoći u opremanju Spomen doma Tigrova. „Tigrovi imaju moju punu podršku, kako 1991. tako i danas“, naglasio je župan Kolar. Za obranu Hrvatske život je dalo 367 Tigrova, a za njih šest još uvijek se traga.

KOPRIVNICA – Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije organizira ove subote, 03. studenog 2018. godine, 13. Veliku martinjsku špelanciju, sastanak 50-ak meštri martinjskog ceremonijala iz cijele Hrvatske. Ove se godine manifestacija održava u Križevcima, na Strossmayerovom trgu od 15,00 sati kada će sudionici povorkom ulicama grada stići do mjesta gdje će se održati „vinoda“. Martinjski meštri će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima, kojemu će predati pečat i kapu, simbole vinovlasti. Potom će po jedinstvenom ritualu krstiti mošt u vino i vlasnicima izdati „krsni list“, kao dokaznicu da je „poganin“ mošt preveden u finu vinsku kapljicu. Osim „vinode“, na križevačkom Strossmayerovom trgu održat će se i bogat popratni program.

ZAGREB – Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica pokrovitelji su humanitarni događaja „Kreirano srcem“. Radi se o modnoj reviji humanitarnog karaktera kojoj je cilj predstavljanje novih službenih turističkih uniformi Hrvatske turističke zajednice, a povodom koje su njeni pokrovitelji odlučili donirati dio financijskih sredstava udrugama „Dar“ iz Osijeka za djecu s autizmom i „Hrvatskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu – HURID“ iz Zagreba. Modna revija bit će u Muzeju Mimara U subotu, 3. studenog od 19,30 sati.

ZAGREB – Premijera nove predstave „Ljubavna pisma Staljinu kazališta Planet art bit će održana u Gradskom kazalištu Gavella u nedjelju, 4. studenog. Sljedeće izvedbe ove predstave bit će u Kazalištu Mala scena 10., 11. i 18 studenog od 20 sati.

ZAGREB – Treće natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava organizirano u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2018. održat će se u nedjelju,  4. studenoga u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Nastupit će više od 300 izvođača  podijeljenih u dva koncerta od kojih prvi počinje u 14,00 sati, dok će se drugi koncert održati u 17,00 sati. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

ZAGREB – Tradicionalna Bundevijada bit će održana u zagrebačkom ZOO-u u nedjelju, 4. studenog. Od 11,00 do 13,00 sati posjetitelji će pod vodstvom edukatora dubiti bundeve koje će nakon toga biti poslužene životinjama. Između 13,00 i 14,30 sati bundeve će biti podijeljene afričkim lavovima, crvenim pandama, kljunorošcima, pekarijima, smeđem medvjedu, bjelorukim gibonima, merkatima i prstenastorepim lemurima.

ZAGREB – Kazališna predstava Tajkuni Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića može se pogledati u Histrionskom domu ove subote, 3. studenog. Početak je u 20 sati.

VARAŽDIN – Od ovog mjeseca u varaždinskoj katedrali,   održavat će se mise na hrvatskom znakovnom jeziku. Mise će se održavati  svake prve nedjelje u mjesecu s početkom u 16 sati. Prva takva bit će u nedjelju 4. studenog 2018. Misi se mogu priključiti i čujuće osobe.

MIČEVEC – Manifestacija Turopolska večer bit će održana u Hrvatskom domu Mičevec ove nedjelje, 4. studenog od 18,00 sati. U programu bit će, uz nastup KUD-a, predstavljeno kulturno dobro- Turopoljski dijalekt i tradicijsko odijevanje.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ održala  je  krajem listopada  svoju 175. Sjednicu.  Na  sjednici je  kao pomoć  za devet osoba s područja Međimurja  dodijeljeno 27.750 kuna. Ova zaklada  građanima s područja Međimurske županije i dalje  pomaže  u liječenju, rehabilitaciji, te nabavi lijekova i pomagala u slučaju kada zdravstveno osiguranje ne podmiruje troškove ili ih ne podmiruje u cijelosti. Na šest  održanih Sjednica zaklade u ovoj godini dodijeljeno je 76 pomoći u ukupnom  iznosu od 224.500 kuna.

loading