Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački obrtnički sajam, četvrti po redu, u paviljonu 7 i 7a Zagrebačkog velesajma ove srijede, 3. travnja 2019. godine otvorio je  gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako Grad Zagreb potiče razvoj obrtništva,a posebice stukovno obrazvoanje kod mladih koji su budućnost grada i države. Na Sajmu, koji traje do petka, 5. travnja, sudjeluju obrtnici i učenici srednjih strukovnih škola koji prezentiraju nove dosege u prozvodnji i uslugama u više od 40 obrtničkih struka. Zagrebački obrtnički sajam organizira Obrtnička komora Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom. Nazočne su pozdraviti i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac te predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić koji je rekao kako očekuje da sajam obiđe  gotovo 7 tisuća mladih.

ZAGREB – U organizaciji Zagrebačke županije održana je Regionalna konferencija na temu Energetske vizije za budućnost na kojoj su sudjelovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske kao i župani Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije. Cilj konferencije je poticanje rasprave o nacionalnoj energetskoj strategiji kao i prilikama za korištenje sredstava iz EU fondova u razdoblju 2021.-2027. Kako ističe župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, trenutno na području županije energetski se obnavlja sedam škola i tri zdravstvene ustanove. „Ukupna vrijednost tih projekata je oko 86 milijuna kuna, od čega je preko 40 milijun kuna osigurano iz proračuna. Vjerujem kako će Zagrebačka županija u narednom periodu ostati lider u učinkovitom korištenju energije“, istaknuo je župan Kožić.

ZAGREB – Organizatore 13. međunarodnog zagrebačkog Salona auto-karikature, predvođene autorima projekta Ivicom Palatinušem i Goranom Jerkovićem, ravnateljem Centra za kulturu i informacije Maksimir i organizatorom ovogodišnjeg Salona, ove srijede, 3. travnja u zgradi Gradske uprave primio je  gradonačelnik Milan Bandić. – Grad Zagreb jedinstven je u svijetu po organizaciji ovakvog salona karikature, čija tema su automobili – rekao je Palatinuš. Uz to razgovaralo se i o daljnjoj organizaciji ovog festivala karikatura koje, kako je rekao pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić, sada preuzima Centar za kulturu i informacije Maksimir s ravnateljem Goranom Jerkovićem. Natječaj za ovogodišnje radove bit će raspisan u svibnju, a izložba u predvorju Gradske uprave bit će u listopadu.

KRAPINA – Završene radove na velikom klizištu na Vrhovčevom brijegu, na Tkalcima, kraj Krapine obišao je danas, 03. travnja 2019. godine, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović te se u društvu predstavnika izvođača radova uvjerio u kvalitetu izvedbe. Kako je naglasio, unatoč skupoći zahvata, svake se godine na širem području Grada nastoji sanirati barem jedno do dva veća klizišta, poput ovog na Tkalcima. – Na ovoj su lokaciji bila su dva aktivna klizišta, jedno je sanirano 2013. godine, a drugo sada, a klizište je nastalo na cesti koja je jedini put do dijela naselja gdje se nalazi nekoliko kuća. Vrijednost radova koji su trajali tri mjeseca je oko 560 tisuća kuna, s PDV-om, od čega je 310 tisuća kuna sufinanciranje Ministarstva graditeljstva.

NEDELJANEC – Na završnoj konferenciji projekta energetske obnove zgrade Područne škole Nedeljanec, u koju je uloženo 970 tisuća kuna, danas je zamjenik župana  Varaždinske županije Tomislav Paljak, rekao, kako je to još jedna od velikih investicija koje se otvaraju ovih dana. – Praktički smo u ritmu, svakog tjedna škola jedna. Posebno smo ponosni jer su to Europski projekti koje je u potpunosti sama pripremila, prijavila i realizirala Varaždinska županija. – rekao je Paljak i dodao kako će se ove godine na takav način obnoviti još desetak škola. Posebno je to važno za  područne škole, jer one pokazuju obrazovnu politiku u kojoj se svima daju jednake mogućnosti, ističe Paljak. Inače, predviđena godišnja ušteda energije za grijanje je 52,63 posto.

 

KOPRIVNICA – Održan je peti radni sastanak vezan uz Projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup internetu, kojem su, uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena prisustvovali predstavnici općina Drnje, Legrad, Novigrad Podravski, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Ivanec, Peteranec, Rasinja i Sokolovac te Grada Koprivnice. Cilj sastanka bio je utvrđivanje zajedničkog stava oko iskaza komercijalnog interesa operatorima te definiranje rokova za dostavu podataka potrebnih za izradu konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture. Uskoro kreće ponavljanje drugog postupka javne rasprave za Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa, kao posljednji korak prije donošenja konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture.

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Stranka rada i solidarnosti, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, održala je ove srijede, 3. travnja 2019. godine osnivačku skupštinu Općinske organizacije u Svetom Križu Začretju te je tom prilikom okupljenima predstavljen njezin rad, a Dražen Kralj izabran je za općinskog predsjednika stranke. Skupu su prisustvovali i predsjednik stranke Milan Bandić, potpredsjednica Jelena Pavičić Vukičević, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik županijske organizacije stranke Anđelko Topolovec i drugi. – Želimo ovoj općini, ali i ostatku Hrvatske ponuditi ono što 19 godina radimo u Zagrebu – istaknuo je Bandić u svom obraćanju, dodajući da kvalitetan kadar i zalaganje članova stranke ima i snage i volje pomoći i ostalim građanima Hrvatske. Inače, sa Općinskom organizacijom u Svetom Križu Začretju, Stranka rada i solidarnosti do sada ima 19 ogranaka u Krapinsko-zagorskoj županiji, a, kako je najavljeno na ovoj skupštini, kroz dva tjedna osnivačke skupštine bit će održane i u Zaboku te ostalim gradovima i općinama u Zagorju.

KRAPINA – Na Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu priznanja “VOLONTER/KA GODINE” i „VOLONTERSKA AKCIJA GODINE“ za 2018. godinu kojeg je uputila Krapinsko-zagorska županija i Volonterski centar VolontirAJMO, pristiglo je 14 prijava, od toga 6 prijava u kategoriji Mladi, 2 u kategoriji Odrasli i 6 u kategoriji Volonterska akcija godine. U drugom krugu izbora građani elektronskim putem glasaju za kandidata/kandidatkinju odnosno volontersku akciju po svom izboru. Glasati se može do 10. travnja, a svi podatci o volonterima te dokumenti s podacima o prijavama nalaze se na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije.

ČAKOVEC – Srednja škola Čakovec bila domaćin je 9. godišnje konferencije voditelja programa podrške roditeljima „Rastimo zajedno“ i „Rastimo zajedno Plus“, u organizaciji Dječjeg vrtića Cipelica i Centra Rastimo zajedno. Stručni skup iznimno važan za održivost i osiguranje kvalitete rada voditelja svih programa „Rastimo zajedno“ ove godine u Čakovcu je okupio 200 voditelja radionica s roditeljima najmlađe djece i roditeljima predškolske djece s teškoćama u razvoju. Programi „Rastimo zajedno“ provode se u 67 gradova na području cijele Hrvatske, a Dječji vrtić Cipelica jedini je uključen u Međimurskoj županiji kroz radionice s roditeljima najmlađe djece „Rastimo zajedno“ koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i besplatan za roditelje.

loading