Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.04.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U 9,58 sati u petak, 03. travnja 2020. godine seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slabi potres magnitude 2.3 prema Richteru s epicentrom u Zagrebu nedaleko Markuševca. Potres je trajao nekoliko sekundi, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, priopćili su iz Seizmološke službe. RIječ je o očekivanim podrhtavanjima tla nakon većeg potresa koji je 22. ožujka pogodio šire zagrebačko područje.

ZAGREB – Od danas, 3. travnja 2020. godine, Zagrepčani mogu domaće prehrambene proizvode koje su do sada nabavljali na tržnicama naručiti putem interneta. Riječ je o novoj usluzi Tržnica Zagreb koja je nastala suradnjom Ureda gradonačelnika i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Online tržnice Grada Zagreba. Radi se o virtualnoj tržnici, na kojoj će svoje proizvode nuditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici s područja Zagreba i okolice. Platforma, koja će povezati proizvođače i kupce, ima za cilj promicati upravo lokalne proizvođače jer pojedine mjere ograničenja, uzrokovane pojavom koronavirusa, izravno utječu na njihovo poslovanje. – Za sada se prijavilo 50 OPG-ovaca sa 74 artikla kojima želim da ususret Uskrsu ovim putem nešto prodaju i prehrane svosestaraje obitelji – rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Online tržnica Grada Zagreba je besplatna, kako za kupce tako i za prodavatelje, a virtualnom placu moguće je pristupiti putem službene mrežne stranice Gradskih tržnica.

KRAPINA – Nakon jučerašnjih pet oboljelih od koronavirusa, danas na području Krapinsko-zagorske županije nema novooboljelih te je broj i dalje 70, izvijestio je ovog petka, 3. travnja 2020. godine načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek na press konferenciji u Krapini. Uzeto je 18 briseva koji su negativni i nema naglih skokova u porastu oboljelih, nego je rast linearan, a najviše oboljelih od koronavirusa ima Pregrada, njih 31, Krapina 14 i Hum na Sutli osam. Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ivan Lipovac istaknuo je da je jedna djelatnica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitacijsku iz Stubičkih Toplica pozitivna na koronavirus te da su započeli s anketiranjem njezinih kontakata, kojih je, pretpostavlja se, više od 30. Sedamnaest sestara i dva doktora stavljena su u samoizolaciju. Također, načelnik PU krapinsko zagorske Robert Pavić iznio je podatak da je 29 osoba zatečeno u protekla 24 sata u kršenju samoizolacije, a čak 450 osoba je zatečeno bez propusnice. Po završetku konferencije ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan mu je predao 40 zaštitnih vizira za policijske službenike koje proizvodi ova škola.

ČAKOVEC – Ni u protekla 24 sata nema novo zaraženih osoba koronavirusom u Međimurskoj županiji, istaknuo je župan Matija Posavec na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije održanoj u petak, 03.travnja 2020. godine. Prateći ukupne podatke, s dvije zaražene osobe od jučer je Međimurska županija, Županija s najmanje zaraženih osoba u Hrvatskoj, a sve je to odraz dobre discipline svih stanovnika, kao i svih službi i institucija uključenih u borbu s pandemijom, naglasio je župan Posavec. U Međimurju nema zaraženih zdravstvenih radnika, a od jučer je jedan liječnik, uz dva nezdravstvena djelatnika, u samoizolaciji. U svrhu zaštite, već od ranije se mjeri temperatura svim zdravstvenim radnicima i pacijentima koji ulaze u trijažni šator postavljen u krugu Županjske bolnice Čakovec, rekao je ravnatelj Tomislav Novinščak i napomenuo, kako bolnica trenutno ne oskudijeva s opremom te je zahvalio na donacijama nacionalnom te županijskom Stožeru civilne zaštite, Međimurskoj županiji te velikim donatorima poput Varaždinske biskupije, Hosiptalie, Udruzi Mladih informatičara Strahoninec, Međimurskom informatičkom klubu i brojnim drugima.

ZAGREB – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 3. travnja evidentirano je 84 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu jučerašnje podatke radi se o četiri osobe više. Do sada je izliječeno 8 osoba. Prema broju oboljelih koje evidentira osam ispostava na području Zagrebačke županije najviše oboljelih je na području grada Velika Gorica i okolice 25, slijedi Zaprešić 19 te Sveta Nedjelja 15. Jedanaest oboljelih evidentirano je na području Dugog Sela, šestero u Ivanić Gradu, po troje u Samoboru i Svetom Ivanu Zelini te po jedna osoba  u Jastrebarskom i Vrbovcu.

VARAŽDIN – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba, priopćeno je iz Stožera Civilne zaštite, uz napomenu,  kako su sve one dobrog općeg stanja. Do sada je u Varaždinskoj županiji testirano ukupno 410 osoba, a pod mjerom samoizolacije se nalazi 1916 osoba. U protekla 24 sata Policijska uprava Varaždinska nije zabilježila niti jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije, a bilježi 25 slučaja kretanja bez  propusnice. Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin je naznačio kako se među ovih 1916 osoba nalazi i čak 360 novih osoba kojima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije.-Koliko god nas veseli činjenica da već četiri dana nemamo evidentirani ni jedan novi slučaj oboljenja koronavirusom istovremeno smo izuzetno oprezni jer znamo da Varaždinska županija nije izolirani otok i iluzorno je očekivati da se broj oboljelih neće povećavati. Stoga i dalje molim svakog građanina naše županije da svojim osobnim primjerom poštivanja uputa i preporuka doprinese sprečavanju širenja zaraze –  rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

VARAŽDIN – Varaždinska Gradska tržnica, radi privremene obustave rada dijela tržnice zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, započela je s  organizirana dostava domaćih namirnica od malih poljoprivrednika do domova građana. – Svi građani koji, unatoč tome što dio tržnice privremeno ne radi, žele i dalje kupovati namirnice s varaždinskog placa od točno određenih poljoprivrednih proizvođača i žele biti sigurni u porijeklo namirnice imaju dostavu u svoje domove, a time pokazujemo odličnu organizaciju naše Gradske tržnice, a i svih naših službi, da se pravovremeno odazovu u svakoj situaciji i da smo svi na usluzi našim građanima – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok. Više od 30 OPG-ova svakodnevno dostavlja svježe, friške namirnice, a ono što se naruči do 10,00 sati, idući dan je dostavljeno na kućni prag.  Gradska tržnica narudžbe zaprima svakim radnim danom od 7,30 do 10,00 sati na broj telefona 320–956. Subotom i nedjeljom nema dostave.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji nove su četiri osobe pozitivne na koronavirus, pa je tako sada 16 oboljelih: pet osoba je na bolničkom liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“, devetero ih je na kućnom, a dvije osobe otpuštene su iz bolnice u samoizolaciju, jer više nemaju simptome koronavirusa, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić na konferenciji za medije u petak, 03. travnja 2020. godine. Novooboljele osobe bliski su kontakti već ranije oboljelih te su bili pod nadzorom, naglasila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla te dodala kako je od četiri novooboljele, troje na kućnom liječenju, dok je jedna osoba, starije životne dobi zadržana na liječenju u koprivničkoj bolnici. Od pet osoba koje su na liječenju u koprivničkoj bolnici, dvije su starije životne dobi te imaju upalu pluća, no ne zahtijevaju intenzivnije liječenje, naglasio je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić te dodao kako je u posljednja 24 sata uzeto 30-ak briseva i naglasio, kako sve zdravstvene ustanove imaju i dovoljno potrebne opreme.

ZAGREB – Objavljena su mjesta podjele hrane pučke kuhinje, u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s partnerima,  pa tako korisnici s područja Donji Grad, Gornji Grad -Medveščak, Trnje i Podsljeme, hranu mogu dobiti u “Blagovaonici Branimirova”, u “Blagovaonici Cerska”, korisnici s područja Donje i Gornje Dubrave te Maksimira, a korisnici s područja Peščenice i Žitnjaka mogu hranu dobiti u “Blagovaonici Alfirevićeva”. Korisnici socijalne skrbi mogu dobiti topli obrok u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Crnojezerska 20, za podučje Črnomerca i Podsuseda-Vrapče, u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Avenija Dubrava 220 za područje Sesveta, u Župi Sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh 33,  za područje Trešnjevke – Sjever i Jug, te u Gradskom društvu Crvenoga križa Zagreb, Siget 18, za područje Novoga Zagreb – Zapad, Istok i Brezovica.

ZAGREB – Obrtnička komora Zagreb, sa svim svojim udruženjima krenula je u pomoć oštećenima i stradalima u potresu. Odmah nakon potresa, u dogovoru sa Gradom Zagrebom i njegovim Stožerom civilne zaštite, Obrtnička komora je na sebe preuzela brigu oko logistike i organizacije timova  koji pomažu stradalima. Radi se o timovima noćne smjene Hitne pomoći, Civilne zaštite Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiju logistiku vode djelatnici OKZ-a dokle god bude za tim potrebe tj. do potpune sanacije šteta i povratka u normalan život.

ČAKOVEC – U Međimurskoj županiji pozorno se prati stanje gospodarstva, kaže župan  Matija Posavec. Naime, 29. veljače 2020. godine u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 2146 nezaposlenih, dok je 02. travnja ta brojka bila 2250 nezaposlenih, što je za 100 osoba više, odnosno evidentno je kako je oko 250 osoba tijekom ožujka došlo na Zavod upravo uslijed koronavirusa. Dobar pokazatelj je i  podatak kako je oko 1200 poslodavaca s područja Međimurja podnijelo zahtjev za korištenje vladinih mjera, što pokazuje da mnogi postojeći poslodavci planiraju nastavak proizvodnje i svake druge gospodarske aktivnosti, zaključio je međimurski župan Matija Posavec.

BJELOVAR – Grad Bjelovar s prvim danom svibnja ukida prirez za pravne i fizičke osobe, dok je 1. travnja na snagu stupila odluka o oslobađanju komunalne naknade za pravne osobe i obrte na tri mjeseca. Riječ je o dijelu mjera kojima se pomaže gospodarstvu u ovom kriznom razdoblju uzrokovanom koronavirusom. Grad je sve poduzetnike i obrtnike oslobodio zakupa poslovnih prostora u Bjelovaru, a odgođeno je i plaćanje poreza na javne površine. Svim zatvorenim obrtima Grad Bjelovar će pomoći svaki mjesec s tisuću kuna dok su god zatvoreni, a za ovu će mjeru uskoro biti raspisan i Javni poziv s Pravilnikom o uvjetima za dodjelu sredstava. Također svi poduzetnici i obrtnici koji prema gradu nisu od početka godine do 16. ožujka podmirili neku od obaveza mogu zatražiti obročnu otplatu na 24 mjeseca bez kamata, a neće se pokretati ni ovrhe za pravne i fizičke osobe niti provoditi prisilna naplata. Boravak djece u vrtićima neće se, navode u Gradu Bjelovaru, naplaćivati do ponovnog početka rada, a sve realne troškove podmirit će Grad. Paket mjera težak je više od osam milijuna kuna.

KRAPINA – Odluku o isplati dodatnih sredstava gradskim društvima Crvenog križa na području Krapinsko-zagorske županije za pojačane aktivnosti u cilju podrške građanima i stručnim službama uslijed borbe protiv koronavirusa donio je župan Željko Kolar. Županija će gradskim društvima na svom području isplatiti dodatnih 60 tisuća kuna, odnosno po 10 tisuća kuna Gradskim društvima Crvenog križa Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar.

KOPRIVNICA – Putem projekta „Paketić spasa“ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 64 tisuće kuna podijeljeno je 400 paketa na kućne adrese socijalno osjetljivih skupina na području11 općina na kojima Društvo djeluje. Paketi su obuhvaćali osnovne prehrambene namirnice te šampon, sapun, prašak za rublje i toaletni papir. Projekt je pridonio dodatnoj pomoći u hrani stanovnicima s područja 11 općina kojima će se na ovaj način barem malo olakšati teška svakodnevica i uljepšati uskrsni blagdani onima koji su u potrebi.

IVANEC – Više od mjesec dana u Ivancu se odvijaju radovi na revitalizaciji i uređenju drvoreda i parkovnih površina, a nastavljaju se i dalje. Radovi su opsežni i obuhvaćaju sanaciju drvoreda u Arnoldovoj, Kumičićevoj, Varaždinskoj i Malezovoj ulici te revitalizaciju Malog parka i parka u Ulici Đure Arnolda. Sveukupno će u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici biti zasađeno više od 20 novih stabala te isto toliko grmova. Radovi na revitalizaciji parkova, parkovnih površina i na sanaciji i uređenju drvoreda vrijedni su 305.500 kuna, a financiraju se iz proračuna Grada Ivanca.

ZAPREŠIĆ – U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite Grada Zaprešića uspostavio je dežurstvo i kontakte za građane putem kojih mogu upućivati pitanja u vezi funkcioniranja rada i života na području Grada Zaprešića u novonastalim okolnostima vezanim uz virus COVID-19. Dežurni telefon gradskog Stožera je 099 5307 185, a adresa elektroničke pošte cz@zapresic.hr.

ČAKOVEC – Vožnja biciklima najužim centrom Čakovca, točnije Ulicom kralja Tomislava od Trga Republike do Trga Eugena Kvaternika, kao i prijašnjih godina, zabranjena je od 1. travnja do 1. listopada. U tom razdoblju mogu se koristiti prilazne ulice Katarine Zrinski, Strossmayerovu, Matice hrvatske i staze kroz Perivoj Zrinski.

loading