Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dan Radija Kaj obilježava se 3. svibnja, na dan kad je prije četvrt stoljeća počeo s emitiranjem. Radio je to koji već punih 25 godina uveseljava i informira slušatelje, a tijekom četvrt stoljeća narastao je na 33 stalno zaposlena djelatnika. Program emitira na 22 odašiljača iz sedam studija na području grada Zagreba i osam županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Ima doseg od pola milijuna slušatelja i po tome je prvi u regiji, a treći na razini čitave Republike Hrvatske, ističe direktor Drago Gradečak. Od sutra uz svakodnevna javljanja iz Zagreba, Varaždina, Koprivnice i Čakovca, program Radija Kaj bit će obogaćen i javljanjem iz studija u Krapini svaki dan od ponedjeljka do petka u 9,10 sati, što pozdravlja gradonačelnik Zoran Gregurović. – Riječ Kaj, od samih početaka, osim u nazivu radija, utkana je u programske sadržaje, te Radio Kaj ostvaruje i izuzetno značajnu ulogu u njegovanju tradicije te promociji kajkavskog kraja, ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Inače, Radio Kaj je ove godine dobio plaketu Krapinsko-zagorske županije za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu, a posljednje događanje vezano uz proslavu 25 godina rada bit će svečani koncert Popevke Zagrebu u Lisinskom 24. svibnja 2016. godine.

ZAGREB  – Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor podnio je ostavku. Kako je rekao, to je učinio zbog šteta koje su građanima nanijele odluke gradskih vlasti, što nije mogao kontrolirati. Moja stranka i ja smo pokazali kroz protekle tri godine da smo spremni raditi u interesu građana. Dugo sam razmišljao o tome, a u odluci su mi pomogli posljednji događaji – rekao je Kosor i dodao kako su ključni razlozi nedonošenje GUP-a te najnoviji gradski natječaj za nabavu automobila.

KRAPINA –  Mraz u  noći s 25. na 26. travnja nanio je izrazito velike štete na vinogradima i voćnjacima i drugim kulturama na području Krapinsko-zagorske županije, te je sukladno zakonu, na zahtjev 30 od ukupno 32 jedinice lokalne samouprave, elementarnu nepogodu danas proglasio župan Željko Kolar. Na nekim nasadima šteta je stopostotna, a prema prvim procjenama iznosi oko 30 milijuna kuna, ističe župan Kolar. Općine i gradovi u roku od osam dana trebaju prikupiti podatke te ukupnu procjenu štete dostaviti Županiji.

KARLOVAC – U posjetu Karlovačkoj županiji podom Europskog tjedna danas je veleposlanik Mađarske Jozsef Magyar.  U Uredu župana Karlovačke županije, veleposlanik se sastao s vodstvom Karlovačke županije i Grada Karlovca, gdje su ga domaćini upoznali sa svojim aktivnostima i programom EU tjedna. Veleposlanik sa svojim domaćinima posjetit će Veleučilište u Karlovcu i prisustvovati predavanju na temu „EU članstvo: Izazovi i iskustva – mađarska perspektiva“. Predviđen je i posjet Gradskom muzeju u Karlovcu, gdje će biti otvorene dvije izložbe: „Karlovačka zvijezda“ i „Biciklom oko Balatona“.

ZAGREB – Iz ovogodišnjeg proračuna Grada Zagreba bit će izdvojeno gotovo 2,5 milijuna kuna za dovršetak crkve Majke Božje Lurdske. Ova crkva koja pripada Franjevačkoj provinciji gradi se već 80 godina, a 2014. godine započeli su radovi na konačnom uređenju.

ZAGREB – Građani od države mogu unajmiti neki od 22 stana diljem grada Zagreba. Početna cijena po kvadratu je 15 kuna. Na ovaj način država je već iznajmila oko 90 stanova. Ugovor s državom se potpisuje prvo na pet, a potom na još pet godina, uz uvjet da se najamnina i sve režije plaćaju redovito. Važno je napomenuti da su stanovi u različitom stanju, od onih u kojima se može živjeti bez ulaganja do onih kojima je nužna adaptacija. Upravo zato od 05. do 09. svibnja Državni ured za upravljanje imovinom organizira pregled stanova. Natječaj za najam državnih stanova otvoren je do 18. svibnja.

ZAGREB – U posjet Zagrebačkoj županiji danas dolazi ministar poljoprivrede Davor Romić. U sklopu programa boravka je sastanak u Distributivnom centru za voće i povrće u Rakitovcu u poslovnoj zoni u Vukovini. Slijedi sastanak u novouređenoj općinskoj dvorani Općine Gradec na temu realizacije projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok, nakon čega će u poslijepodnevnim satima na Zelinskoj vinskoj cesti obići OPG-u Željka Kosa i OPG Mužinić u Donjoj Zelini.

ČAKOVEC – Nakon niskih temperatura zabilježenih na području Međimurske županije, u razdoblju od 26. do 30. travnja, na poljoprivrednim kulturama, posebice voćnjacima i vinogradima, smrzavanje je uzrokovalo velika oštećenja ili potpuno propadanje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima, vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Zbog toga je župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio elementarnu nepogodu mraza. Kako bi se procijenile štete, gradska i općinska povjerenstva trebaju utvrditi stanje, temeljem čega će se poljoprivrednici moći javiti u ured gradonačelnika i načelnika svojih gradova i općina. Županijsko povjerenstvo će zatim u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

KOPRIVNICA  – Radni sastanak za pripremu projektnih prijedloga za javni poziv u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. održan je u Koprivnici. Nazočili su mu ravnatelji županijskih ustanova, pročelnici Upravnih odjela te djelatnici Županijske uprave u čijoj su nadležnosti projekti. Zamjenik župana Darko Sobota je najavio  novi model procedure predfinanciranja projekata, kako bi se unaprijed pripremila potrebna sredstva koja partneri trebaju osigurati. Na radnom je sastanku predstavljeno 27 projektnih prijedloga koji su u fazi pripreme, a riječ je o projektima socijalne skrbi, turizma, školstva, zaštite i spašavanja, zaštite okoliša i prirode te poduzetništva i kulture. Dogovoreno je i u koje će se projekte uključiti županijski upravni odjeli i ustanove, a rok za predaju aplikacije je 31. svibanj ove godine.

VARAŽDIN –  Završna konferencija na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola održava se danas u Varaždinu. Nositelj projekta je Gospodarska škola Varaždin, a partneri su srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split te softversko poduzeće Evolva. Cilj ovog projekta kojeg financira EU,  vrijednog gotovo 2 milijuna i 200 tisuća kuna,   je uvesti informacijsko-komunikacijsko-tehnološke nastavne metode i interdisciplinarne sadržaje u skladu sa sektorskim potrebama u kurikulume. radi stjecanja relevantnih strukovnih i poduzetničkih kompetencija. Predstavljanju projekta prisustvovat će predstavnici nositelja i partnera u projektu i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

RADOBOJ – S pripremom projektne ideje izgradnje i uređenja stambeno – poslovne jedinice u samome centru Općine, počela je Općina Radoboj u suradnji s partnerima. Ova projektna ideja nastavak je realizacije projekta uređenja užeg centra Općine Radoboj u sklopu kojeg je u proteklom razdoblju već izgrađena školska sportska dvorana, rekonstruirana stara škola – zavičajna zbirka, te upravna zgrada Općine. Stambeno – poslovni kompleks planira se urediti sukladno najmodernijim zahtjevima energetske učinkovitosti, a iz Općine su pozvali zainteresirane potencijalne korisnike da sukladno stvarnim potrebama svojim prijedlozima doprinesu definiranju konačnog projektnog dokumenta.

ĐURĐEVAC – KUD Petar Preradović osvojio je treće mjesto na 14. festivalu folklorne koreografije u Zadru. KUD se u Zadru predstavio koreografijom Kristine Benko Marković „Šurlali su si junaki“, plesovi Gradišća. Na Festivalu folklorne koreografije ove je godine svojim autorskim ostvarenjima nastupilo 10 koreografa prema odabiru selektora Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, a na pozornici u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu plesalo je i sviralo 400-tinjak folkloraša. Voditeljica KUD-a Kristina Benko Markovićca iskoristila je boravak u Zadru kako bi s umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado, Andrijom Ivančanom, dogovorila gostovanje na Picokijadi.

loading