Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.05.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK/BRAČAK – Dodjela priznanja Krapinsko-zagorske županije „Volonter/ka godine“ i „Volonterska akcija godine“ za 2016. godinu, u organizaciji županije, u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO održana je danas u Energetskom centru Bračak. Za volontersku akciju godine izabrana akcija “Još smo uvijek željni znanja” Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, volonterka godine u kategoriji odraslih je Andreja Vrančić, a u kategoriji mladih od 15 do 30 godina, volonterka godine je Lucija Strugar. Volonterima  je na njihovoj nesebičnosti čestitao župan Željko Kolar. – Danas kada svi trče za novcem i sve se mjeri materijalnim vrlo je teško naći ljude koji će svoje vrijeme iskoristiti za opće dobro, a da za sebe ne traže ništa, ističe župan Kolar, ponosan što na području Krapinsko-zagorske županije broj volontera iz godine u godinu raste, te ih je trenutno registrirano 160.

ZAGREB – Pod sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe! Zagreb se i ove godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu – natjecanju europskih gradova u svakodnevnom korištenju bicikla u kretanju gradom. Zagrepčani se tako mogu natjecati sa stanovnicima europskih gradova do 31. svibnja. Ovogodišnje izdanje Europskog biciklističkog izazova ima i humanitarni karakter, jer će se za svaki prijeđeni kilometar biciklom u Zagrebu donirati jednu kunu maturantima koji izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život.

ZAGREB – Knjižnice grada Zagreba imaju novu uslugu za slijepe i slabovidne osobe, ali i one koji imaju poteškoća s čitanjem. Oko 400 zvučnih knjiga zaklade “Čujem, vjerujem, vidim” raspoređeno je u svim većim područnim knjižnicama. Građa se može pogledati u katalogu knjižnice, a dostupan je na stranici knjižnice koja je prilagođena slabovidnim osobe. Zvučne knjige mogu posuditi članovi knjižnice na 21 dan.

ZAGREB – Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja svima zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj  te njeno promicanje u zemlji i svijetu. Natječaj je otvoren do 31. svibnja. Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, Župan, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove. Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija navodi se i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije.

ČAKOVEC – Jedinice lokalne samouprave na području Međimurske županije izvijestile su da su na svojem području utvrdile štete na poljoprivrednim kulturama, nastale od niskih temperatura i hladnog sjevernog strujanja zraka. Stoga je međimurski župan Matija Posavec donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode mraza, koji je zabilježen na području županije 22. i 23. travnja ove godine. Prema prvoj, okvirnoj procjeni, nastala je šteta oko 40 milijuna kuna, najviše na voćnjacima, gdje je ovisno o lokaciji, voćnoj vrsti i poduzetim agrotehničkim i drugim mjerama, oštećenje od 40 do čak 100 posto.

VARAŽDIN – Edukacijska radionica programiranja na BBC micro:bit računalima za županijske dužnosnike i pročelnike održana je u Županijskoj palači u Varaždinu.  Besplatna radionica je organizirana u sklopu Sporazuma o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije kojeg su potpisali župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić. Varaždinska županija će učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti mikro-računala BBC micro:bit, najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti. Inače, BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

VELIKA GORICA – Veleučilište Velika Gorica u srijedu, 3. svibnja 2017. godine organizira Dan otvorenih vrata. Tako svi zainteresirani učenici, roditelji, ali i studenti mogu, iz prve ruke, upoznati studijske programe i mogućnosti stjecanja znanja kroz program ERASMUS u nekoj od europskih zemalja. Sve posjetitelje Dana otvorenih vrata Veleučilišta Velika Gorica, do 18 sati, očekuje mnoštvo zanimljivih i interaktivnih predavanja i prezentacija,  bit će predstavljen električni i hibridni automobil, letjelice na daljinsko upravljanje, zapovjednog vozila Državne uprave za zaštitu i spašavanje čiji će djelatnici cijeli događaj snimati dronom.

KOPRIVNICA – Projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ prijavili su ova  općina, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Vrijednost projekta je 4,8 milijuna kuna, a cilj je formiranje poučno-tematske staze na jezeru Šoderica izgradnjom šetnice s javnom rasvjetom i dvije promatračnice koje će predstavljati početnu i završnu točku staze. Projektom će se osigurati i edukacija za turističke vodiče i interpretatore, educirat će se i zaposliti spasitelji na podravskom moru, a kroz razne tematske radionice i projektne aktivnosti, doprinijet će se održivoj valorizaciji flore i faune Općine Legrad i same Šoderice.

loading