Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.05.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – S ciljem afirmacije stuke, očuvanja tradicijskih namirnica i proizvoda, koji su vezani za gastronomiju varaždinskog kraja, prije 15 godina osnovana je Udruga kuhara Varaždinske županije koja ove subote, 5. svibnja obilježava 15. godina postojanja i tim će povodom u atriju Županijske palače u Varaždinu biti pripremljen bogat program. S obzirom na iste ciljeve, s Udrugom kuhara vrlo usko surađuje Varaždinska županija te županijska turistička zajednica, ističe predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Riječ je o nedavnom izdanju knjižice recepata jela od bučinog ulja, projektu Okusi varaždinskog kraja te skorašnjoj Međunarodnoj izložbi bučinog ulja, podsjetila je Martinčević. Inače, prema riječima predsjednika Udruge Damira Crlenog, posjetitelje u subotu, 5. svibnja 2018. godine, očekuje predstavljanje kulinarskih dostignuća brojnih istaknutih kuhara članova Udruge te rada drugih Udruga, koje djeluju na zaštiti i promociji tradicijskih namirnica. Bit će priređena izložba starih kuharica, te pripremljeno 1.000 varaždinskih klipića i 1.000 porcija krumpir juhe s vrganjima. Program će se održati u atriju Županijske palače od 10,00 do 14,00 sati.

KOPRIVNICA – Prijem za Taru Knežević, koja je uspješno aplicirala na program United Space School koji se provodi u suradnji s NASA-om, održali su jutros čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom. Uz zahvalu na čestitkama, Tara Knežević objašnjava kako je došlo do njezinog odabira za sudjelovanje u ovom značajnom svjetskom projektu. Nakon što se prijavila, poslala motivacijsko pismo, životopis i preporuku, u drugom krugu čekao ju je Skype intervju s NASA-imim stručnjacima, čega se posebno bojala, no uspješno je svladala i tu stepenicu te će od 22. srpnja do 6. kolovoza boraviti u Houstonu u američkoj saveznoj državi Teksas, gdje će pod mentorstvom uglednih znanstvenika i zaposlenika NASA-e imati priliku učiti o američkom svemirskom programu, svemiru, letjelicama i ostaloj opremi te američkoj kulturi. Tara je odabrana kao jedina iz Hrvatske koja će sudjelovati u ovom programu u kojem sudjeluje 50 srednjoškolaca iz cijelog svijeta, a puno uspjeha želi joj i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

ZAGREB – Taekwondo u Hrvatskoj 30. svibnja cjelodnevnim, svečanim programom u Zagrebu slavi veliki jubilej – 50 godina postojanja Kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza, Anto Nobilo, obljetnica će biti obilježena tamo gdje je sve i počelo – na zagrebačkom Gornjem Gradu. „Ispred Gornjogradske gimnazije postavit ćemo spomen ploču na mjesto na kojem je korejski trener Park Sun-jae prije 50. godina demonstrirao taekwondo“, rekao je Nobilo. Osim otkrivanja spomen ploče, obljetnica će biti prilika za potpisivanja pisma namjere između Hrvatskog taekwondo saveza i Grada Zagreba o izgradnji taekwondo centra na Zagrebačkom velesajmu. „Učinit ćemo sve u svojoj mogućnosti kako bi takav centar zaživio te naši vrhunski sportaši dobili još bolje uvijete za rad“, istaknuo je Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade. Obljetnica 50 godina taekwondoa u Hrvatskoj bit će obilježena 30. svibnja.

ZAGREB – Javni natječaj za financiranje programa i projekata iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja ukupne vrijednosti 100 tisuća kuna raspisao je Grad Zagreb. Udruge mogu prijaviti program ili projekt za poticanje izobrazbe za održivo gospodarenje otpadom, zatim za  poticanje odvojenog sakupljanja vrijednih svojstava otpada te unapređenje stanja urbanog okoliša podizanjem svijesti o okolišu i održivom razvoju. Najmanji iznos  koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 10 tisuća, a najveći  20 tisuća kuna. Rok za podnošenje prijava je 7. svibnja 2018. godine, a detaljne informacije su na mrežnoj stranici Grada.

KRAPINA – Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u periodu od siječnja do kraja travnja ostvareno 1,9 milijuna dolazaka, što je porast od 10% i 5,1 milijuna noćenja (+9%). Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 229 tisuća dolazaka, što je porast od 9%, a gledajući po županijama najviše je noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji – 105 tisuća.

ZAGREB – Konferencija za novinare povodom početka projekta „Teslino novo ruho – muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće“ bit će održana danas, 03. svibnja 2018. godine u Tehničkom muzeju Nikole Tesle od 11,00 sati. Radi se o projektu pripreme dokumentacije za provedbu Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine koji je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna je vrijednost projekta tri milijuna i 406 tisuća kuna, od čega je dva milijuna i 577 tisuća kuna osigurano u obliku bespovratne potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

SAMOBOR – Zadrugari učeničkih zadruga Zagrebačke županije bit će domaćini učenicima Makedonsko-hrvatskog društva u sklopu projekta Međunarodne suradnje učeničkih zadruga. Gosti iz Makedonije u Hrvatskoj će boraviti od 3. do 5. svibnja 2018. godine, a škola domaćin bit će OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Za goste je organiziran obilazak rudnika Sv. Barbare i Grgosove špilje, kao i radionica u medičarstvu Oslaković, a posjetit će i akvarij u Karlovcu te stari dvorac Dubovec. Također, zadrugari Zagrebačke županije za svoje će goste održati priredbu u petak, 4. svibnja 2018. godine u OŠ Bogumila Tonija s početkom u 17,00 sati.

VARAŽDIN – Udruga kuhara Varaždinske županije ove subote, 5. svibnja obilježava 15. godina postojanja i tim će povodom u atriju Županijske palače u Varaždinu biti pripremljen bogati program. O detaljima vezanim uz subotnji program, danas su govorili  predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević i tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni.

SVETI MARTIN – Program ovogodišnjeg izdanja najveće međimurske eno-turističke manifestacije Urbanovo 2018. pod motom „Za novu generaciju vinskih hedonista“ najavili su članovi Organizacijskog odbora danas u Svetom Martinu na Muri. Manifestacija će ove godine započeti 18. svibnja, kada će se tijekom prvog vikenda održavanja vinari predstaviti u Štrigovi, prepoznatom vinskom središtu Međimurja na 10. Festivalu pušipela. Svi će posjetitelji tada na jednom mjestu moći kušati vina iz čak 24 vinarije, okupljene u Društvo vinara i vinogradara Hortus Croatiae. Sam festival je i ove godine u znaku pušipela, autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, koja ove godine dobiva i novo ruho, ističe međimurski župan i predsjednik Organizacijskog odbora Urbanova Matija Posavec. Manifestacija će se nastaviti 25. te 26. svibnja kada međimurski vinari otvaraju svoja vrata na Danima otvorenih podruma, a svečano zatvaranje očekuje se 1. lipnja na Vinskom balu u Železnoj gori, kazao je predsjednik Društva vinara Međimurja David Štampar. Cijelu manifestaciju pratit će bogat gastronomski i zabavni program.

 

KOPRIVNICA – Obuka za članove savjeta mladih koji djeluju u Koprivničko-križevačke županije održana je u Koprivnici u organizaciji Županijskog savjeta za mlade, a provela ju je Udruga gradova u RH u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudionici su upoznati s djelokrugom rada Savjeta mladih te su im predstavljeni primjeri dobre prakse. Uz članove Županijskog savjeta, obuci su prisustvovali članovi Savjeta mladih Grada Križevaca, Grada Koprivnice te Grada Đurđevca, članovi Županijske skupštine te predstavnici stručnih službi jedinica lokalne i područne samoupr

loading