Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.05.2019.

Posted in Vijesti

STUBIČKE TOPLICE – Krapinsko-zagorska županija prednjači po broju organizacija i članova Stranke rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a dokazuje to i 20. organizacija osnovana u petak, 3. svibnja 2019. godine u općini Stubičke Toplice. Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika je izabran Josip Beljak, načelnik općine koji je istaknuo, kako ga je kao nezavisnog u stranku privukla golema energija Milana Bandića koji cijelog sebe daje za dobro drugih i zajednice. U svojem obraćanju potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti i predsjednik zagorske organizacije stranke Anđelko Topolovec je izrazio zadovoljstvo stalnim porastom članstva koje je od studenog prošle godine naraslo na 800 članova te istaknuo kako će osnovno obilježje stranke biti veliko srce. Zagorje i Zagreb, osim blizine vežu kultura, baština i povijest, rekao je čestitajući izabranom vodstvu, predsjednik stranke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao, kako ni Medvednica nije zapreka, a što se tiče tunela naći će se kompromisno rješenje koje budu željeli i Zagorci.

ČAKOVEC – Kreću građevinski radovi na 1. znanstveno – istraživačkom centru u povijesti Međimurja. Ugovor za građevinske radove za zgradu Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre Čakovec, s izvođačima radova, potpisao je u petak, 03. svibnja 2019. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec. Cilj projekta je uspostava istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Ukupna cijena ugovorenih građevinskih radova je 12,5 milijuna kuna, a uskoro se kreće i u nabavu za tehnološko opremanje laboratorija kaže voditeljica projekta Maša Tomašić. Trenutačno ulaganje u međimursko obrazovanje  je više od 100 milijuna kuna, a sve to mijenja sliku gospodarstva Međimurja, naglasio je župan Matija Posavec. Projekt Metalska jezgra sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, vrijedan je više od 31 milijun kuna, a provodi se od 1. srpnja prošle do 1. travnja sljedeće godine.

ZAGREB – U povodu blagdana Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, župan Stjepan Kožić ovog petka, 3. svibnja 2019. godine u prostorijama županije u Zagrebu primio  je izaslanstvo Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije sa svojim vatrogascima čini gotovo trećinu hrvatskog vatrogastva te je jedna od najmasovnijih i  ima najveći broj intervencija. Čestitke na svemu što vatrogasci čine za očuvanje imovine i ljudi uputio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Zagrebačka županija već godinama za vatrogastvo osigurava značajna proračunska sredstva, a ove godine to je  4,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Povodom obilježavanja 4. svibnja – Dana vatrogastva i svibnja – Mjeseca zaštite od požara, Hrvatska vatrogasna zajednica održat će edukativnu akciju pod nazivom “Pomozi i ti, nazovi 193”. Manifestacija će se održati u subotu 4. svibnja s početkom u 10,00 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Manifestacija je prvenstveno namijenjena predškolskom i školskom uzrastu, ali i ostalim građanima, kod kojih se želi osvijestiti važnost odgovornog ponašanja, protupožarne preventive kao i promovirati vatrogasnu djelatnost. U svrhu edukacije građana vatrogasci JVP Grada Zagreba izvest će pokaznu vatrogasnu vježbu. Građani će moći razgledati vatrogasna vozila i opremu, dok će najmlađi isprobati rušenje meta s brentačama i spuštanje s pomoću tronošca. Za sve uzraste su pripremljeni edukativni materijali, od bojanki do letaka s uputama o pravilnom postupanju u slučaju požara i balona s preventivnom porukom.

 

KOPRIVNICA – Stručnim predavanjima o aktualnostima u poljoprivredi i EU natječajima namijenjenim poljoprivrednicima u petak, 3. svibnja 2019. godine, u 19 sati u prostorima Županijske gospodarske komore Koprivnice počinje 23. izdanje najveće i najznačajnije županijske manifestacije posvećene poljoprivredi, Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Svečano otvorenje manifestacije, uz proglašenje najboljih proizvođača kravljeg i kozjeg mlijeka, silaže, kravljeg mlijeka simentalske pasmine i kravljeg mlijeka hostein pasmine te najperspektivnijeg mladog proizvođača mlijeka i mesa s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, održat će se sutra, u subotu, 4. svibnja 2019. godine, u 10 sati na koprivničkom Sajmištu. Sve do nedjelje, 5. svibnja 2019. godine, na prostoru koprivničkog Sajmišta, u sklopu manifestacije Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održat će se konjički turnir u preponskom jahanju, natjecanje u ručnoj košnji, tradicionalan prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena te Bambino kup.

VARAŽDIN – Program Europskog tjedna 2019. i „Dana otvorenih vrata EU projekata“ u Varaždinskoj županiji predstavili su u petak, 3. svibnja 2019. godine Natalija Martinčević, savjetnica župana, Jelena Mikić, ravnateljica Društva Naša djeca Varaždin i Krunoslav Blaži, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije. Varaždinska županija svake godine obilježava Europski tjedan, a ove godine i „Dane otvorenih vrata EU projekata“, pripremom programa namijenjenog raznim ciljnim skupinama, jer proces informiranja i dijaloga s građanima ne prestaje ulaskom države u Europsku uniju. Štoviše, na regionalnoj razini, koja je bliže građanima, taj proces još je izraženiji. Odmah nakon predstavljanja programa, u Skupštinskoj dvorani otvorena je prigodna izložba povodom petnaest godina suradnje s Društvom naša djeca Varaždin i dječjim vrtićima s područja Varaždinske županije.

KRAPINA – Da Krapinsko-zagorska županija provodi odgovornu obrazovnu politiku, rečeno je ovog petka, 3. svibnja 2019. godine na konferenciji za medije održanoj na temu novih obrazovnih programa u srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije. O novim programima koji će postati aktivni u novoj školskoj godini, poput obrazovanja za soboslikara, ličioca i dekoratera te elektro instalatera govorili su ravnatelji Srednjih škola u Krapini, Konjščini i Bedekovčini te osnovnih škola u Loboru i Gornjoj Stubici. Također, s radom ove jeseni započet će dvije nove glazbene škole u Loboru i Gornjoj Stubici za koje su učenici i njihovi roditelji pokazali velik interes. – Šest i pol tisuća iskazanih potreba za radnicima prošle godine pokazuje da vrlo odgovorno promišljamo o obrazovnoj politici, a nastojimo odgovoriti na potrebe tržišta rada – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

GORNJA BISTRA – Dvadesetak godina volonteri iz Italije dolaze u Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Uz pomoć 400-tinjak donatora lani su, u neposrednoj blizini bolnice, uredili i kuću u kojoj će tijekom volontiranja boraviti. Dosad su boravili u priručnom objektu u sklopu bolnice. Početak stanovanja u novouređenoj kući obilježen je prigodnom svečanošću. Zahvalu volonterima iz Italije uputio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, rekavši da se u ovoj bolnici susreću dobrota i briga za teško oboljelu djecu.

ČAKOVEC – Nakon što je Grad Čakovec proglašen Europskim gradom sporta 2020. godine, što je priznanje za višegodišnji rad na području sporta, ali i poticaj da se uvođenjem novih aktivnosti i sadržaja da se sport podigne na višu razinu, ove i sljedeće godine uslijedit će i čitav niz investicija u sportsku infrastrukturu. Najveći dio investicija odnosi se na preinake koje će doživjeti SRC Mladost, gdje kreće sanacija atletske staze, u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, a pomoćni nogometni teren dobit će umjetnu travu. Uz to, u planu je izgradnja vanjskih gradskih bazena i novog teniskog centra. Osim ulaganja u sportsku infrastrukturu Grad Čakovec će i dalje pratiti potrebe sportaša, a samo u prošloj godini za sport je iz proračuna odvojeno oko 10 milijuna kuna.

loading