Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovori o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su sredstva dobili temeljem natječaja „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP“, „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, faza 2“ i „Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom ISO i slične norme“ dodijeljeni su ovog ponedjeljka, 3. lipnja u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.  Ukupna vrijednost 20 dodijeljenih ugovora iznosi 85 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 35 milijuna kuna. -Dodijeljena sredstva su namijenjena povećanju proizvodnje, izvoza i stvaranju novih radnih mjesta, jačanju međunarodne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz predstavljanje proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu te olakšanom pristupu tržištima i povećanju konkurentnosti- rekao je ministar Darko Horvat, istaknuvši kako su ove godine planirani i novi pozivi vrijednosti preko 1,6 milijardi kuna, među ostalim za komercijalizaciju inovacija proizvoda i usluga, jačanju aktivnosti istraživanja, razvoja, transfera tehnologija i novih proizvoda te jačanju povezanosti kroz klastere. Također, je dodijeljeno pet odluka o financiranju projekata u okviru Poziva „Inovacije novoosnovanih MSP-ova – faza II“. Ugovori su vrijedni 8,9 milijuna kuna, a bespovratna sredstava iznose 6,9 milijuna kuna. Ovime se potiče inovativnost novoosnovanih MSP-ova za uvođenje inovacija koje rezultiraju proizvodom/uslugom koja je novost na tržištu.

KRAPINA – Gospodarske rezultate na području Krapinsko-zagorske županije u protekloj godini na konferenciji za medije u Krapini su danas, 03. lipnja 2019. godine, predstavili predsjednik županijske Gospodarske komore Josip Grilec i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ukupni prihodi porasli su s 11 milijardi i 762 milijuna kuna iz 2017. na 13 milijardi i 11 milijuna kuna, što je rast od 10,6%, – Iako smo predviđali uspješnu godinu, ni mi sami nismo očekivali tako dobre rezultate, rekao je Josip Grilec te dodao kako je za 11,5% porastao broj poduzetnika, te za gotovo 5% broj zaposlenih. Čestitke gospodarstvenicima na sjajnoj poslovnoj godini uputio je župan Željko Kolar te naglasio kako je za odlične rezultate zaslužna kvaliteta zagorskih gospodarskih proizvoda  i njihova prepoznatljivost na inozemnom tržištu. – Krapinsko-zagorska županija poduzela je niz mjera kako bi pomogla gospodarstvu, od stipendiranja deficitarnih zanimanja do sufinanciranja kamata po kreditima, no država je ta koja upravo sada, kada je u suficitu, treba odraditi ključne stvari te rasteretiti gospodarstvenike kako bi mogli držatikorak sa razvijenim zemljama svijeta te i u narednim godinama ostvarivati ovakve, pozitivne rezultate, naglasio je župan Željko Kolar.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za branitelje obavljat će se sistematski pregledi za hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su korisnici obiteljske invalidnine ili naknade s prebivalištem u gradu Zagrebu. Sistematski pregled je ciljano namijenjen ranom otkrivanju plućnih i srčanih bolesti te prevenciji najčešćih ra o uslugama projektantskog nadzora, stručnog nadzora te uslugama koordinatora zaštite na radu potpisana su u sklopu EU projekta energetske obnove zgrade Vodotornja u Vrazovoj ulici u Varaždinu, čiji je nositelj Varaždinska županija. Za same radove energetske obnove zgrade Vodotornja u tijeku je postupak javne nabave. Inače, projekt se sa gotovo 6,4 kuna sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“  Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstva, ukupna vrijednost projekta je 13,9 milijuna kuna.

ČAKOVEC – S ciljem unapređenja gospodarskih odnosa u ponedjeljak, 03. lipnja 2019. godine, u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje održana je „Konferencija za promociju gospodarske i trgovinske suradnje“ s čelnicima i gospodarstvenicima kineske provincije Shaanxi u organizaciji Hrvatsko – kineskog društva prijateljstva Međimurske županije, a uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec. Kinesku delegaciju, sastavljenu od desetak gospodarstvenika, predvodio je potpredsjednik Provincije Shaaanxi Zhu Liek. Riječ je o pokrajini, koja je prema broju stanovnika 9 puta, a teritorijalno 5 puta veća od Hrvatske. Ipak, zahvaljujući odličnom geografskom položaju, dobroj prometnoj povezanosti, kvalitetnim odnosima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine i malo Međimurje ima što ponuditi u smislu jačanja gospodarske suradnje. Dobra je to podloga za jačanje suradnje u proizvodnji zdrave hrane, turizma, razmjene učenika i studenata, a isto tako postoji mogućnost da se dio proizvodnje električnih automobila, po kojima je ova pokrajina poznata, preseli u Međimurje kaže župan Matija Posavec. U smislu daljnjeg predstavljanja međimurskog gospodarskog potencijala čelnicima Međimurske županije i ovdašnjim gospodarstvenicima upućen je poziv za sudjelovanjem na sajmu Put svile u Kini koji će se održati u svibnju 2020. godine.

KOPRIVNICA – Održana je četvrta sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020., koju je vodio predsjednik Povjerenstva i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Glavna tema bilo je razmatranje izvješća o provedbi Akcijskog plana za prošlu godinu. Tom je prilikom zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec naglasila kako je Grad Koprivnica u odnosu na 2017. povećao financijska sredstva za sve aktivnost te je izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u provedbi Akcijskog plana. Zamjenik Ljubić pohvalio je rad svih članova Povjerenstva te najavio novi sastanak u organizaciji Policijske uprave koprivničko-križevačke na temu integraciju romske nacionalne manjine.

SVETI IVAN ZELINA – Zagrebačka županija i Grad Sveti Ivan Zelina organiziraju predstavljanje rezultata projekta „Klonska selekcija kultivara Kraljevina“ koje će se održati u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine u Gradskoj vijećnici Grada Sveti Ivan Zelina. U ime Zagrebačke županije predstavljanju rezultata prisustvovat će pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

loading