Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.07.2017.

Posted in Vijesti

POŽEGA – S ciljem razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave, predsjednik Vlade, Andrej Plenković, u pratnji ministara održao je u Požegi radni sastanak sa županima i predstavnicima udruge gradova. Na sastanku je predstavljena Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. te prijedlog fiskalne decentralizacije i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Ovakvi sastanci između Vlade i jedinica lokalne i regionalne samouprave, kako je dogovoreno, bit će održavani periodično i to dva puta godišnje, u lipnju i prosincu.

KOPRIVNICA – Agencija za mobilnost i programe EU koprivničkoj Osnovnoj školi „Đuro Ester“ odobrila je projekt „Going the extra mile“, u sklopu programa Erasmus +. Tim povodom danas je u koprivničkoj Gradskoj upravi održan prijem za ravnateljicu i osmero nastavnika koji će sudjelovati na stručnim usavršavanjima Engleskoj, Portugalu, Italiji, Islandu i Njemačkoj. Usmjeren je na jačanje građanskih i digitalnih kompetencija nastavnika, kaže koordinatorica Mirjana Mihalec, dok gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglašava kako je ovaj projekt još jedan dokaz da koprivničke škole prednjače u osnovnoškolskom standardu. Projekt je počeo u lipnju i trajat će do kolovoza naredne godine.

VARAŽDIN – Program manifestacije „Ljeto na Kapucinskom“ predstavljen je danas u Varaždinu, a time je ujedno ova sportsko- zabavna ljetna manifestacija i otvorena. Kao i prošle godine, Varaždinci i posjetitelji Varaždina moći će na Kapucinskom trgu tijekom ljetnih mjeseci uživati u sportskim sadržajima na odbojkaškom terenu, djeca će uživati na postavljenom pješčaniku, a bit će tu i finale 4 utakmica rukometa na pijesku, plesnjaka i zabavnih programa za cijelu obitelj, najavila je u ime organizatora, Grada Varaždina i gradske TZ, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica. Osim u brojnosti događanja na Kapucinskom trgu, koja će potrajati do 5. kolovoza, razlika u odnosu na prošlu godinu je i ta što će se teren na pijesku moći koristiti potpuno besplatno.

KOPRIVNICA – Od četvrtka, 6. srpnja do nedjelje, 9. srpnja u Koprivničko-križevačkoj županiji održat će se 11. izdanje Međunarodnog festivala „Iz bakine škrinje“. I ove godine pripremljen je bogat program, kaže predstavnica Organizacijskog odbora Nada Šešić i naglašava kako će nastupiti skupine iz Austrije, Grčke i Poljske te podravsko-prigorske folklorne skupine. Manifestacija je prilika da se na jednom mjestu vidi svjetsko bogatstvo kulturne baštine, naglašava predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ počinje u petak navečer programom u Goli, nastavlja se subotnjim nastupima na koprivničkom Zrinskom trgu te domovima za starije u Koprivnici i Križevcima, a večernji je program u dvorani Domoljub u Koprivnici. U nedjelju će folkloraši nastupiti na Kalniku.

ZAGREB – Podružnica Zagrebačkog holdinga, Zagrebački velesajam objavila je javni natječaj za zakup 34 poslovna prostora u paviljonima 22, 28 i 32. Ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključuju se na razdoblje od pet godina. Pravo podnošenja pisane ponude za poslovne prostore imaju fizičke osobe obrtnici te pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj. Rok za dostavljanje ponuda je 7. srpnja.

KLINČA SELA – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Klinča Sela.  Uslijed olujnog nevremena i tuče u srijedu, 21. lipnja,  2017. godine nastala je velika šteta na poljoprivrednim kulturama. Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužno je odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

VARAŽDIN – Opća bolnica Varaždin je započela s provođenjem preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Cilj programa čiji je nositelj  Ministarstvo Hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva je što ranije otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti. Opća bolnica Varaždin će osigurati raspoložive termine i uslugu obavljanja pregleda, a branitelji će na kućnu adresu sedam dana prije pregleda dobiti pisanu uputu za pregled. Oni koji se još nisu prijavili mogu se javiti u svoju najbližu udrugu koja će popis proslijediti Županijskom uredu za branitelje.

VARAŽDIN/ČAKOVEC – AIESEC Varaždin, najveća međunarodna organizacija mladih, ovog ljeta ponovo organizira projekt pod nazivom „World in the city“. Tako će se od danas 03. srpnja do srijede 05. kolovoza u Varaždinu i Čakovcu održavati predavanja koja će polaznicima omogućiti da upoznaju ili usavrše strani jezik od strane izvornog ili tečnog govornika, studenta volontera. Predavanja će se održavati svakog dana u trajanju od 90 minuta u prostorijama Elektrostrojarske škole Varaždin i Gospodarske škole Čakovec.

KOPRIVNICA – S prvim danom srpnja Gradsko komunalno poduzeća Komunalac Koprivnica preuzelo je upravljanje i održavanje parkirališta. Cijene karata za parkiranje neće se mijenjati, kao ni zone te naplata kazni, a i broj parkirališnih mjesta ostaje isti. Karte za lipanj iznimno će vrijediti do 10. srpnja, a od 5. srpnja mjesečna karta moći će se kupiti na blagajnama koprivničkog Komunalca. Grad Koprivnica raskinuo je ugovor s dosadašnjim koncesionarom, koji je sklopljen 2014. na pet godina, zbog neredovitog plaćanja koncesije. Odluku su podržali i vijećnici prošlog saziva Gradskog vijeća te odlučili da upravljanje preuzme koprivnički Komunalac.

PREGRADA – Hrvatsko zagorje, a posebno Krapinsko-zagorska županija, je kraj izuzetno žive glazbene tradicije te ujedno i kraj izuzetno bogate tradicije vinogradarstva. Kulturno umjetničko društvo Pregrada stoga se odlučilo pokrenuti projekt, odnosno festival „Vinske popevke i napitnice“ na kojem će se izvoditi popularne i tradicijske skladbe te napitnice. Sve moraju biti u duhu kajkavskog govornog područja i moraju spominjati: vino, trsje, klet i sl. Festival na kojem će biti izvedeno najmanje 15 skladbi održat će se u sklopu tradicionalne pregradske manifestcaije Branje grojzdja, 22. rujna 2017. godine. Organizacijski odbor festivala „Vinske popevke i napitnice“ raspisao je natječaj za skladbe koje mogu biti u popularnom, tradicijskom i etno duhu, a on je otvoren do 31. srpnja 2017.

loading