Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.07.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Sedam velikih koncerata najvećih domaćih i inozemnih zvijezda podno Starog grada Zrinskih, više od 300 izlagača smještenih na Trgu Republike, prikazi tradicijskih zanata i „ulica kišobrana“- sve to i još puno više očekuje posjetitelje ovogodišnje turističke manifestacije Porcijunkulovo u Čakovcu koju je Hrvatska turistička zajednica uvrstila u TOP događanja Hrvatske. Manifestacija ove godine započinje 27. srpnja i trajat će sve do 2. kolovoza, datuma koji se veže uz crkveni blagdan Gospe od anđela- Porcijunkule. Ove godine očekujemo rekordnu posjećenost, najavili su danas povodom predstavljanja programa u ime organizatora Grada Čakovca i gradske TZ, gradonačelnik Stjepan Kovač i pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek. Osim svjetovnog programa, bogat je i onaj vjerski, najavio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Željeznjak, pozvavši sve vjernike na veliku Svečanu procesiju i misno slavlje koje će u Crkvi sv. Nikole 2. kolovoza predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

ZAGREB – S ciljem upoznavanja novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, ministar Goran Marić održao je u utorak, 3. srpnja 2018. godine sastanak sa županom Stjepanom Kožićem te 34  načelnika i gradonačelnika s područja Zagrebačke županije. Riječ je o reformskom zakonu čijom primjenom gradovi, općine i županije bez naknade dobivaju određenu državnu imovinu s ciljem razvijanja svojih područja, istaknuo je  župan Stjepan Kožić. Već do sada ovaj zakon pokazao se kao primjer dobre suradnje  i partnerskog donosa JLS-a s ministarstvom te stavljanja u funkciju zapuštene imovine, što rezultira novim investicijama, novim radnim mjestima, jačanju zarade i BDPa- te u konačnici kvalitetnijim životu građana, rekao je ministar Goran Marić. Gradovi i općine morat će Zagrebačkoj županiji  dostaviti popis imovine koja će se koristiti s tom svrhom, a kako kažu, radi se o velikom broju kako nekretnina, tako i udjela u trgovačkim društvima. Tako bi se s konkretnim primjerima sazvao ponovni sastanak kroz dva do tri mjeseca.

ZAGREB – Zagrebački Plavi ured od utorka,  3. srpnja 2018. godine održava start-up akademiju koja je namijenjena osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji već jesu dio njega. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat.

TUHELJSKE TOPLICE – Smanjenje birokracije te učinkovita javna uprava, brza i dostupna građanima, teme su o kojima se u utorak, 3. srpnja 2018. godine u Tuheljskim Toplicama raspravlja na kolegiju predstojnika ureda državne uprave. Naime, pokrenuta je inicijativa Hrvatske zajednice županija da dio poslova spomenutih ureda preuzmu upravo županije te da na taj način smanje preseljenja djelatnika iz ureda u ured, ali i da javna uprava bude više na usluzi građanima. Kolegij, je uz brojne djelatnike ureda državnih uprava i institucija, okupio i predstavnike Agencije za zaštitu osobnih podataka, Ministarstva uprave i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a obratili su im i se državna tajnica Josipa Rimac, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te  županijska predstojnica Ureda državne uprave Silvija Profeta Fabijančić. – Bez dodatnog zalaganja i rada županijskog Ureda državne uprave, mi ne bi stigli na vrijeme realizirati projekte te je naša suradnja izuzetno dobra – rekao je župan Kolar, dodajući da Vlada RH ima u pripremi novi paket zakona koji bi na snagu trebali stupiti 1. siječnja iduće godine, a dio poslova ureda državne uprave preselio bi se u županije.  O toj temi raspravljat će se sutra, 4. srpnja 2018. godine na radnom sastanku Vlade RH i hrvatskih župana u Varaždinu.

KOPRIVNICA – Koprivnička manifestacija „Ljeto na Zrinskom“ počinje iduće subote, 14. srpnja 2018. godine velikim koncertom na otvorenom, a program jednomjesečne manifestacije predstavljen je danas, u utorak, 3. srpnja 2018. godine u središtu Koprivnice. „Ljeto na Zrinskom“ ove godine donosi niz kulturnih, zabavnih i kreativnih sadržaja, kaže predsjednica Uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac Nataša Tetec i svaki će dan biti posvećen određenoj aktivnosti. I ovogodišnje izdanje manifestacije organizirano je zahvaljujući brojnim partnerima i sponzorima, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i naglašava kako vjeruje da će u brojnim događanjima u gradskom parku i na Zrinskom trgu svatko pronaći nešto za sebe. „Ljeto na Zrinskom“ kreće iduće subote, 14. srpnja 2018. godine, a završava 18. kolovoza 2018. godine.

ZAGREB – Književnu večer pod nazivom MOJA PRVA PRIČA, osmišljenu kao poticaj za druženje kroz pisanu riječ danas organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji sa Udrugom NOVA STRANICA Moderatorica večeri je književnica i dobitnica pet nagrada Sfera Milena Benini, a sudjeluju polaznice početničke radionice kreativnog pisanja Vedrana Kvas, Nena Blažević, Ivana Dragaš, Morana Gotić i Romina Bengez. Početak je u 19,30 sati.

 ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je 330 tisuća kuna vrijedan javni natječaj za dodjelu potpora za poticanje razvoja ribarstv. Pravo na potporu mogu ostvariti udruge ovlaštenici ribolovnog prava za ribolovno područje ili ribolovnu zonu (jezero) na području  županije, koje imaju sjedište na području županije, imaju najmanje 20 članova – ribolovaca, djeluju na području intenzivnog sportskog ribolova, te posjeduju odobrenu Ribolovno gospodarsku osnovu, potvrđen Godišnji plan od strane resornog ministarstva te su upisani u Registar udruga Republike Hrvatske. Sredstva iz natječaja namijenjena su za tri mjere: krajobrazno uređenje jezera i vodotoka, uređenje poučnih staza sa oznakama i info pločama te nabavu ribolovnog alata. Najviši ukupni godišnji iznos novčane potpore za tekuću godinu po jednom korisniku je do 50.000 kuna. Natječaj je otvoren do 1. kolovoza.

IVANEC Čak tri Ugovora, koji se odnose na realizaciju kapitalnih projekata grada Ivanca, vrijednih 9,2 milijuna kuna potpisao je danas, 03. srpnja 2018. godine ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić s predstavnikom izvođača radova. Ugovor vrijedan 4,1 milijun kuna odnosi se na početak rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Prigorcu i izgradnju parkirališta. Drugim ugovorom počinje izgradnja kružnog toka na raskrižju ulica Ivana Gorana Kovačića i  Petra Preradovića, a vrijednost radova iznosi gotovo 2,7 milijuna kuna, dok se treći ugovor, vrijedan 2,3 milijuna kuna, odnosi na modernizaciju nerazvrstanih cesta u Mjesnim odborima Ivanec, Salinovec, Škriljevec, Prigorec i Vuglovec. Do kraja listopada trebali bi završiti radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta i izgradnji kružnog toka u Ivancu, dok će iduće godine završiti rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Prigorcu i izgradnja parkirališta na Rapikovcu.

ZAGREB – Uoči Svjetskog debatnog prvenstva koje će u Zagrebu biti održano od 17. do 27. srpnja, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima primio je u utorak, 3.srpnja, organizatore natjecanja, predstavnike Hrvatskog debatnog društva. Na debatnom prvenstvu sudjelovat će više od 600 srednjoškolaca iz 67 zemalja svijeta, među kojima će biti i Hrvatska debatna reprezentacija sastavljena od petero zagrebačkih srednjoškolaca. Pokrovitelj Svjetskog debatnog prvenstva bit će Grad Zagreb. Za organizaciju prvenstva iz gradskog će proračuna biti izdvojeno oko 340 tisuća kuna.

KRIŽEVCI – Savjetovanje „Uloga lokalnih regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ održano je u Križevcima, a prisustvovala mu je pročelnica Službe ureda župana Koprivničko-križevačke županije Melita Ivančić, ujedno i članica Radne skupine projekta „Županije-prijatelji djece“. Na području Koprivničko-križevačke županije Grad Koprivnica ima status „Grada-prijatelja djece“, a Križevci su u postupku stjecanja statusa. Pročelnica Ivančić naglasila je kako se Županija među prvima uključila u projekt „Županije-prijatelji djece“ te će u narednom razdoblju intenzivno raditi na animiranju općina i gradova za uključivanjem u akciju, obzirom da je za dobivanje županijskog statusa potrebno uključenje 50% općina i gradova u akciju.

ZAGREB – Pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić primio je u utorak, 3.srpnja, u zgradi Gradske uprave predstavnike Šahovskog kluba Zagreb kako bi im čestitao na osvajanju prvog mjesta na Kupu Hrvatske u šahu ove godine. Tema razgovora bila je i organizacija Međunarodnog šahovskog turnira Mir koji će u Zagrebu biti održan u studenome. U sklopu dvanaestodnevnog turnira gostovat će ponajbolji hrvatski i svjetski šahovski velemajstori.

RADOBOJ – U sklopu manifestacije “Radobojska ljetna događanja”, u petak, 6. srpnja 2018. godine, s početkom u 17,00 sati na prostoru nogometnog igrališta Radoboj održat će se „Međunarodna ćevapčijada”. Prijave timova primaju se do srijede 4. srpnja, na broj telefona Općine Radoboj ili Muzeja Radboa, na njihove e-mail adrese ili osobno u prostorijama Općine. Zadatak timova je da sa svojom opremom i s pet kilograma mesa naprave što bolje ćevape, koje će potom ocjenjivati žiri, ali i posjetitelji, a za prva tri najbolja tima osigurane su novčane nagrade. Kupnjom ulaznice od 20 kuna, posjetitelji će moći degustirati i ocijeniti ćevape, sudjelovati u tomboli, a sva prikupljena sredstva namijenjena su realizaciji projekta “Fitness park na otvorenom u Radoboju”.

loading