Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 3.8.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U srpanjskom upisnom roku, na prvoj godini preddiplomskih, integriranih i stručnih studija, u akademskoj godini 2015./2016., na Sveučilištu u Zagrebu popunjeno je 10.785 mjesta od 12.455. Od predviđenih 10.632 redovitih, upisano je 9813 studenata. Tako je u srpanjskom roku popunjeno 86,6% ukupne kvote za upis, odnosno 92,3% kvote za redovite studente. Za upis studenata u rujanskom roku ostalo je 1.670 mjesta.Tablica s podacima o preostalim upisnim mjestima dostupna je na mrežnoj stranici Sveučilišta.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je za početnike poduzetnike 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Od zaprimljenih 48 zahtjeva, odobrena su 22. Maksimalan dodijeljeni iznos po korisniku iznosi 15 tisuća kuna. Inače, subvencije za početak poslovanja jedne su od četiri vrste potpora koje Zagrebačka županija dodjeljuje za razvoj poduzetništva na svom području. Osim subvencija za početak poslovanja, dodjeljuju se i subvencije za žene poduzetnice te kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti.

KRIŽEVCI – Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci potpisali su danas gradonačelnik Branko Hrg sa članovima zajednice izvođača radova koju čine dvije tvrtke iz Ivanić Grada. Projekt obuhvaća radove na rekonstrukciji postojeća četiri hangara te izgradnju nove poslovne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, površine od oko 8000 metara četvornih na prostoru bivše križevačke vojarne. Investicija je vrijedna oko 36 milijuna kuna. Grad Križevci će za projekt dobiti bespovratna sredstva od oko 34 milijuna kuna, s obzirom da je projekt odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Rok za završetak projekta je 30. rujna 2016.

VARAŽDIN – Oko 5 milijuna kuna iz europskih fondova odobreno je trima srednjim školama iz Varaždinske županije. Srednjoj školi Ivanec odobrena su  dva projekta vrijedna ukupno 2,7 milijuna kuna. U projektu „Heureka, spoznajom do uspjeha“, zajedno s partnerima iz Srednje škole iz Labina bavit će se uvođenjem  fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja, matematike i informatike u gimnazijsko obrazovanje. Drugim projektom, u suradnji sa Srednjom školom Novi Marof, radit će na povećanju kvalitete obrazovanja odraslih i razvojem novih kurikuluma. Srednjoj školi Novi Marof, kao nositelju projekta, odobren je projekt „Čista petica“ vrijedan 984 tisuće  kuna, s  Geotehničkim fakultetom Varaždin, Gimnazijom iz Šibenika i Srednjom školom Zlatar kao partnerima. Kurikulumi fakultativnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom,  izradit će se u sklopu projekta vrijednog milijun i 173 tisuće kuna čiji je nositelj Gospodarska škola Varaždin, a partneri su joj varaždinski FOI, I. gimnazija Split i Hotelijersko-turistička škola Zagreb.

ČAKOVEC – Nabavku udžbenika za svoje osnovnoškolce i za predstojeću će školsku godinu sufinancirati Grad Čakovec. Tako je odlučeno na posljednjoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća. Za tu je namjenu, točnije kupnju novih udžbenika ako je dio od prošle godine kupljenih oštećen ili uništen, predviđeno 200 tisuća kuna. Država će osigurati 100 tisuća kuna za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, a 30 posto predviđenog iznosa izdvojit će i Međimurska županija.

KRAPINA – Krapinsko–zagorska županija jedna je od većine županija u kojoj je zabilježen negativni vitalni indeks, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva. U prošloj godini u Krapinsko-zagorskoj županiji rođeno je 1153 djece, a umrlo je 1868 ljudi, odnosno umrlo je 715 ljudi više nego što ih je rođeno. Inače, pozitivan vitalni indeks prošle je godine ostvaren samo u Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji te Gradu Zagrebu.

ZAGREB – Počasna satnija Kravat pukovnije sa svojom povijesnom postrojbom prigodno će obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Vojnici Kravat pukovnije sudjelovat će u vojnom mimohodu povodom dvadesete obljetnice Oluje, koji će se sutra održati u Zagrebu, dok će u srijedu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Počasna satnija Kravat pukovnije održati izvanrednu i svečanu Smjenu straže i ophodnju Gradom Zagrebom, u čast svim hrvatskim braniteljima. U svečanom mimohodu, 4. kolovoza, iz redova Počasne satnije Kravat pukovnije, u ešalonu hrvatskih povijesnih postrojbi, sudjelovat će čak 12 konjanika i 16 pješaka.

loading