Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.08.2016.

Posted in Vijesti

ZABOK – Ugovori s korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu preko natječaja Krapinsko-zagorske županije za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama potpisani su danas u Zaboku. Ukupno je zaprimljena 51 prijava udruga, a 44 udruge ostvarile su dovoljan broj bodova za ostvarivanje prava na potporu. Ukupno je dodijeljeno 533 tisuće kuna, odnosno od 2.500 do najviše 27.000 kuna po udruzi. Prosječni iznos potpore je 12.133 kuna.

ZAGREB – Oko zagrebačkih vodocrpilišta sve je više divljih odlagališta što ozbiljno prijeti ispravnosti i kvaliteti vode koju Zagrepčani piju. Upravo zato iz gradskog HSLS-a pozvali su gradske vlasti da djeluju preventivno, a u interesu  generacija koje dolaze. Osim toga zatražili su donošenje konkretnih mjera za prijelaz s konvencionalne na ekološku poljoprivredu jer se korištenjem različitih pesticida, štetne tvari infiltriraju u vode. Podsjetimo, prema strategiji razvoja gradskog sustava vodoopskrbe i odvodnje do 2035. predviđen je niz mjera koje imaju za cilj osigurati kvalitetnu i pitku vodu Zagrepčanima. Tako je strategijom predviđena zamjena starih i nekvalitetnih vodovodnih cijevi novima kako bi se smanjili gubici. Do 2018. gubitke bi trebalo smanjiti na oko 30%, a do 2035. na 15 do 20%, što je u europskom prosjeku.

ZAGREB – Zagreb ima novu turističku atrakciju. Po uzoru na popularne londonske autobuse, u Zagrebu turisti središte grada mogu razgledati iz plavog povijesnog busa na kat s otvorenog krova.  Pri  ulasku u autobus turisti će dobiti opis trase i program, a sve kako bi sami istražili Zagreb. Ruta je dugačka 16 kilometara te je obilježena u brošurama, a obuhvaća oko 17 lokacija. Novi autobus će voziti petkom, subotom i nedjeljom od 11,00 sati, a svaka tura traje oko 45 minuta. Početna i završna točka je u Palmotićevoj 2, kod križanja sa Vlaškom.

ZAGREB – Za poticanje rekonstrukcije postojećih objekata javne namjene u gradovima i općinama na svom području, sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti, Zagrebačka županija dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt se provodi u sklopu strategije povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u cilju očuvanja okoliša i smanjenja potrošnje fosilnih goriva. Javni poziv je otvoren do 1. prosinca.

KOPRIVNICA – Socijalno vijeće Grada Koprivnice na svojoj je sjednici podijelilo 28 tisuća kuna za socijalno zbrinjavanje građana. Najviše novca, 23 tisuće kuna, namijenjeno je podmirenju troškova stanovanja, za prehranu je odobreno nešto više od tisuću kuna, za odgoj i obrazovanje 2.400 te 700 kuna za ostale troškove.

VARAŽDIN – Na zakonsku obvezu redovitog uklanjanja i suzbijanja ambrozije i ostalih alergenih biljaka vlasnike poljoprivrednih zemljišta upozorio je Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina. Ambrozija je, zbog svoje iznimne otpornosti jedna od najinvazivnijih korovskih biljaka na našem području, a zbog velike količine peludi koju proizvodi izaziva neugodnu alergijsku reakciju. Nepoštivanje obveze uklanjanja ambrozije za sobom povlači novčane kazne. Na obvezu uklanjanja ambrozije, vlasnike zemljišta na svom području upozorili su i iz Ivanca i Novog Marofa.

ČAKOVEC – Posljednji je dan održavanja Porcijunkulova, šestodnevne kulturno- turističke manifestacije u Čakovcu. Pored zabavnih sadržaja za djecu i mlade, koji se u prijepodnevnim i večernjim satima održavaju u Perivoju Zrinskih, organizatori su za navečer priredili 11. Mali Međimurski festival, nakon čega slijedi glazbeni koncert na pozornici na središnjem čakovečkom trgu.

loading