Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.08.2017.

Posted in Vijesti

KARLOVAC – U starom gradu Dubovcu u Karlovcu predstavljen je novi turistički vodič Karlovačke županije. Riječ je o turističkom vodiču od 120 stranica u čijem su stvaranju sudjelovale sve turističke zajednice Karlovačke županije i koji prikazuje najistaknutije turističke znamenitosti središnjeg dijela Hrvatske. Kako naglašava direktorica Turističkog ureda Karlovačke županije Dina Begić, novi vodič dodatno će promovirati turističku ponudu Karlovačke županije koja ove godine bilježi rast turističkih dolazaka od 28 posto. Osim kulturno-turističkih znamenitosti, mitova i legendi te spomenika bogate povijesti, vodič predstavlja i gastronomiju Karlovačke županije. Vodič je prvi takve vrste u Karlovačkoj županiji i tiskan je 15 tisuća primjeraka, a vrijednost samog projekta je 117 tisuća kuna.

JESENJE – Vizija novog, nezavisnog načelnika općine Jesenje Andrije Ranogajca, jednog od najmlađih u Krapinsko-zagorskoj županiji, je razvoj turizma temeljenog na OPG-ima i smještajnim kapacitetima, a ta nastojanja danas su dobila i potporu župana Željka Kolara koji nastavlja razgovore s  novim čelnim ljudima. Uz ovakve planove, novi načelnik  morat će se uhvatiti u koštac s pitanjem  vodoopskrbe, jer još ima naselja bez vode iz javnog vodovoda, pri čemu župan Kolar obećava punu potporu. U današnjem prvom službenom posjetu župana Kolara  novom načelniku Jesenja razgovaralo se i o inicijativi da se u prostoru osnovne škole kojeg ima dovoljno, s obzirom na broj djece, uredi dječji vrtić, a posebno je naglašena podrška projektu nove brze željezničke pruge koja bi od Zagreba do Varaždina i čakovca željeznicu dovela i do Jesenja. Kako je najavio župan Kolar o ovom iznimno važnom projektu za tri sjeverozapadne županije župani će 18 kolovoza razgovarati s čelnim ljudima HŽ-a.

KOPRIVNICA – Povijesni mega spektakl, Renesansni festival po 12. puta održat će se od 24. do 27. kolovoza na koprivničkim Gradskim bedemima. Riječ je o manifestaciji koja rekonstruira razdoblje prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a najviše se bavi razdobljem kraja 15. te 16. stoljeća iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojima se i odvija cjelokupni četverodnevni program. Više od 1.000 kostimiranih izvođača iz Koprivnice i Hrvatske, ali i iz 10-ak europskih zemalja i ove će godine sudjelovati u 12. Renesansnom festivalu, a nedavno je Hrvatska turistička zajednica Renesansni festival treći puta po redu proglasila Top manifestacijom u Hrvatskoj te je manifestaciji odobreno 200 tisuća bespovratnih kuna, ponosno ističe direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan. Renesansni festival i ove godine nastavlja s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće, a glavna tema su kopriva i eliksiri. Bit će predstavljeni brojni proizvodi od koprive, poput pralina i čokolade s koprivom, kao i jedinstveni parfem od koprive te je testiranje parfema prijavljeno za Guinnesovu knjigu rekorda.

ZAGREB – Rekonstruiranu tramvajsku prugu Mihaljevac – Dolje rano jutros u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik ovo je 1. faza radova za nastavk izgradnje nove žičare, a u okviru radova kroz mjesec dana bit će u potpunosti asfaltirana tri stajališta na ovom potezu. U okviru radova, vrijednosti 24 milijuna kuna,  modernizirana je tramvajska pruga – ukupno 5.200 metara kolosijeka, s ciljem povećanja kapaciteta prihvata putnika za potrebe nove žičare Sljeme. Tramvaj broj 15 prometuje na ovoj trasi s ukupno 5 stajališta svakih 12 do 15 minuta.

ZAGREB –  Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić danas je primio Veleposlanika SR Njemačke Thomasa Eberharda Schultzea u zgradi Gradske uprave. Schultze je po punomoći supruge pokojnog saveznog ministra Hansa-Dietricha Genschera, Barbare Genscher, preuzeo Povelju o posmrtnom proglašenju Genschera počasnim građaninom Grada Zagreba, koju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela sjednici, 19. travnj a ove godine.  Genscer  je bio izuzetno značajan političar,  kako za Njemačku odnosno njeno ujedinjenje, ali i za Hrvatsku i njenu neovisnost, rekao je veleposlanik Schulze te istaknuo kako je ova Povelja Zagreba i gradonačelnika Bandića priznanje i zalog za daljnje dobre odnose Hrvatske i Njemačke.

ZAGREB – Predstavnike Humanitarne udruge Fra Mladen Hrkać ovog četvrtka, 3. kolovoza u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Razgovaralo se o humanitarnoj utakmici između NK Dinama i Zagreba iz Mainza, u povodu obilježavanja 50 godina prijateljstva Zagreba i Mainza, a koja će se igrati početkom listopada. Cilj je prikupiti što više sredstva za izgradnju Ustanove u kojoj će smještaj biti osiguran za sve koji dolaze na liječenje u Zagreb. U pripremi je građevinska dokumentacija, a zgrada će se graditi na gradskom zemljištu u zagrebačkoj Dubravi kod Avenije Gojka Šuška. Objekt će imati 55 smještajnih jedinica za 220 osoba, istaknuo je redsjednik Udruge Ivan Soldo.

ZAGREB – U zagrebačkom Plavom uredu počelo je potpisivanje ugovora o korištenju potpora inovatorima za što je Grad izdvojio 500 tisuća kuna. Riječ je o potporama za komercijalizaciju inovatorskih projekata koje je ove godine dobilo čak 27 projekata od kojih je većina osvojila nagrade kako na domaćim, tako i na međunarodnim sajmovima Kao i svake godine, inovacije su vrlo raznolike, od uređaja za održavanje kvalitete vode do hidratantne kreme s ekstraktom lista zelene stevije. Potpore koje ostvaruju inovatori iznose od 10.000 do 40.000 kuna.

ZAGREB – Javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. na okoliš i Nacrtu prijedloga Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. traje do 12. kolovoza. Dokumenti su izloženi radnim danom od 9,00 do 11,00 sati u prostorijama županije u Zagrebu, Ulica grada Vukovara, 72/V, te dostupni na web stranici Zagrebačke županije. Pitanja, prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se pisano dati u knjigu primjedbi na mjestu i u vrijeme javnog uvida, dostaviti u pisanom obliku osobno u pisarnicu Zagrebačke županije ili uputiti putem pošte zaključno s 12. kolovozom 2017. godine.

KRAPINA – Krapinsko–zagorska županija će i ove godine sufinancirati nabavu udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola. Prošle godine tu potporu je ostvarilo 230 obitelji, za što je iz proračuna utrošeno 167.250 kuna. Ove godine za ovu je namjenu osigurano 200.000 kuna. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za sufinanciranje troškova nabavke udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola može ostvariti jednoroditeljska obitelj s jednim ili dvoje djece na redovitom školovanju u iznosu od 500 kuna, s troje djece na redovitom školovanju u iznosu od 750 kuna i s četvero ili više djece na redovitom školovanju u iznosu od 1.000 kuna. Zahtjev se do 31. listopada može predati na propisanom obrascu, uz potrebnu dokumentaciju podnosi Krapinsko-zagorskoj županiji, na čijim se internetskim stranicama može pronaći kompletan natječaj.

VARAŽDIN – Prijem za tri desetine vatrogasaca, članova DVD-a Novi Marof, DVD-a Biškupec i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, upriličio je danas, 3. kolovoza 2017. godine župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Članovi ovih vatrogasnih postrojbi postigli su sjajne rezultate na nedavno održanoj vatrogasnoj olimpijadi u austrijskom Villachu. Prijem u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu bila je prilika  da župan  Čačić čestita najboljim predstavnicima Vatrogasne zajednice Varaždinske županije na njihovom uspjehu.

ZAGREB -Tri nove rute namijenjene posjetiteljima grada Zagreba ovog ljeta nadopunile su popularnu mobilnu aplikaciju Zagreb Be There. Tako je autor Robert Knjaz, poznat po svojim neobičnim televizijskim serijama u kojima na duhovit način prikazuje poznate ličnosti, sastavio  rutu Veliki Hrvati. Na šarmantan i duhovit način ova ruta turiste vodi kroz neočekivane lokalne priče i nudi zabavan pogled na povijest Zagreba. Turisti će naučiti više o Slavoljubu Penkali, Matiji Gupcu, Tinu Ujeviću, filmu Tko pjeva zlo ne misli ili nepoznatom dječaku koji je dobio vlastiti spomenik. Ulični umjetnik Boris Bare sastavio je rutu Ulična umjetnost s najzanimljivijim zagrebačkim muralima, a jedan od najutjecajnijih stranaca s hrvatskom adresom Nick Colgan sastavio je pivsku rutu. Aplikacija Zagreb Be There besplatna je i dostupna na Android i iPhone uređajima, a može se downloadati s mikrostranice betherezagreb.com.

KRIŽEVCI – Križevčani koji ostvaruju razna prava iz gradskog proračuna poput socijalnih potpora i jednokratnih pomoći, više ne moraju odlaziti u Poreznu upravu po potvrde o prihodima, jer  je grad uspostavio elektroničku komunikaciju s Poreznom upravom, uključivši se u sustav EDIP – evidencija dohodaka i primitaka. Na ovaj način prilikom ostvarenja prava iz gradskog proračuna za koje je potrebna potvrda o prihodima, ovlaštene osobe u križevačkoj Gradskoj upravi, uz suglasnost građana, mogu pristupiti potrebnim podacima Porezne uprave, smanjujući tako  broj stranaka koje osobno odlaze u Poreznu upravu po potvrde.

ČAKOVEC – Sinoć je u Čakovcu završilo Porcijunkulovo,  najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju. Porcijunkulovo je i ove godine u Čakovec  privuklo brojne posjetitelje koji su uživali u koncertima, radionicama, prezentacijama starih zanata, predstavama za najmlađe, predstavljanju autohtonih proizvoda, uličnim svirkama i mnoštvu drugih sadržaja. Manifestaciju je tijekom proteklih nekoliko dana posjetilo 320 tisuća ljudi  što je gotovo 100 tisuća posjetitelja više nego protekle godine. Osim iz Hrvatske i okolnih država, Porcijunkulovo i Čakovec su proteklih dana posjetili i turisti s gotovo svih kontinenata.

loading