Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.09.2015.

Posted in Vijesti

JASTREBARSKO – Svečano otvorenje manifestacije „Jaskanske vinske svečanosti“ održano je u četvrtak 3. rujna 2015. godine navečer, a manifestaciju je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. jastrebarsko vinske svečanosti milanovićNa Sajmištu u Jastrebarskom,  Jaskanske vinske svečanosti svake godine posjeti preko 10 tisuća ljudi, a ove će godine, ova najveća gospodarsko-turistička manifestacija grada Jastrebarskog, trajat će od 3. do 6. rujna 2015. godine. Na manifestaciju su zajedno pozvali Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika i Ivana Herceg, direktorica TZ Jastrebarskog. jastrebarsko vinske svečanosti gostiUz vinare, njih 16, posjetiteljima će se predstaviti i brojni OPG-ovi i obrtnici sa svojim proizvodima, a posebno će zanimljiva biti obrtničko turistička izložba Eko Etno Jaska, kao i KotloVINA show, otvoreno natjecanje u pripremanju kotlovine.jastrebarsko milanović

jastrebarsko kolar

jastrebarsko kožić

jastrebarsko novosel

jastrebarsko zmajlović

NOVI MAROF – Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, boravi danas u Varaždinskoj županiji.U Novom Marofu je potpisao ugovor o dodjeli sredstava za poticanje povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.Ministarstvo gospodarstva dodijelio je Novom Marofu poticajna, namjenska i bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 273 tisuće kuna. Na novomarofskom će se području tako sanirati krovište na Društvenom domu u Strmcu, a Ministarstvo je sredstva dodijelilo i za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade lovačko društva Grebengrad kao i za sanaciju krovišta na Domu kulture Ključ.

LUDBREG – U sklopu manifestacije Dani Ludbreške Svete Nedjelje danas se u Ludbregu odvija susret vjeroučenika i ministranata Varaždinske biskupije.Bogat je i program svjetovnog dijela manifestacije, pa će nakon Poslovnog uzleta grada Ludbrega, koji je održan u dvorcu Batthyany i otvorenja Poduzetničkog inkubatora, u sklopu Centra za razvoj poduzetništva u Hrastovskom.U 17,00 sati je otvoren 23. Ludbreški sejem, manifestacija koja se tradicionalno u sklopu Dana Svete Nedjelje priređuje u Ludbregu.Današnji program u Ludbregu obuhvaća i Gastro izložbu u organizaciji Udruženja obrtnika Ludbreg, te zanimljiva sportska zbivanja, kao i večernji koncert grupe Vatra.   

IMG_2528-0.jpg

ZAGREB Grad Zagreb poticat će svoje i zaposlenike Zagrebačkog Holdinga na darivanje krvi i matičnih stanica, zaključeno je to na današnjem sastanku gradonačelnika Milana Bandića, predstavnika Zaklade Ana Rukavina te dugogodišnjeg darivatelja krvi i matičnih stanica, zaposlenika ZET-a Petra Bijelića. Bijelić je darujući matične stanice spasio život u Njemačkoj, a prema svemu sudeći njegove matične stanice odgovaraju još jednoj osobi u Nizozemskoj. Hrvatska Zaklada jedna je od najvećih u svijetu, a od osnutka spašeno je 52 života, 20 diljem svijeta te 32 u Hrvatskoj. U registar se mogu upisati punoljetne zdrave osobe.

KRAPINA – Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju projekta „Uspostava Energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije“ potpisali su danas u Krapini krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i direktor Fonda Sven Mueller. Projekt ima podršku u čitavoj Hrvatskoj, ali i inozemstvu, a investiciju vrijednu do 24 milijuna kuna u potpunosti će financirati Fond, ističe župan Kolar. Centar izvrsnosti bit će uspostavljen u dvorcu Bračak te će na taj način ujedno od propadanja biti spašen jedan od vrijednih objekata kulturne baštine ovoga podneblja.

VARAŽDIN – Uvodna konferencija projekta „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+, koji se financira se iz 100-postotnih namjenskih sredstava Europskog socijalnog fonda, održana je danas u Varaždinu. Projekt vrijedan milijun i 650 tisuća kuna provodi Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina i Srednjom školom Petrinja. Naime, sadašnji kurikulumi tih škola ne daju nastavnicima i učenicima dovoljno prostora za stjecanjem suvremenih stručnih znanja, stoga će ovim projektom u narednih godinu dana trideset nastavnika proći stručnu edukaciju te će to znanje kasnije prenijeti na učenike- buduće cvjećare. To je posebno važno za Varaždinsku županiju, koja ima velik potencijal u cvjećarstvu, zbog promocije tog zvanja među budućim srednjoškolcima, ističe zamjenik župana Alen Kišić.

KOPRIVNICA – Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije danas je predstavila projekt pod nazivom „Svjetla budućnost“. Partneri Udruzi u njegovoj provedbi su Koprivničko-križevačka županija i Centar za socijalnu skrb Koprivnica, a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Udruga je za provođenje dobila oko 66 tisuća kuna i jedina je udruga slijepih u Hrvatskoj kojoj je Ministarstvo odobrilo sredstva. koprivnica udruga sljepihProjekt je usmjeren smanjenju socijalne isključenosti teško ranjivih skupina lokalne zajednice, ističe voditeljica projekta, tajnica Udruge slijepih Maja Koren Golub. Kao najznačajniju aktivnost projekta navedeno je uvođenje električne energije u kuću jednog člana Udruge.

ZAGREB – Skupština Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi – CTIF otvorena je danas u Zagrebu. Na Skupštini sudjeluje 95 izaslanika iz 29 zemalja. Drugi je ovo put u pet godina hrvatska metropola domaćin ovom velikom skupu. Grad Zagreb ima najbolje organiziranu vatrogasnu postrojbu u Hrvatskoj – broji 58 dobrovoljnih vatrogasnih društava 450 profesionalnih vatrogasaca i 7.500 vatrogasaca udruženih u Vatrogasnu zajednicu Grada Zagreba i time se demonstrira izuzetan profesionalni odnos i visok stupanj morala dobrovoljaca, istaknuo je na otvorenju gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Sa prodajom gradskih prostora uskoro kreće Grad Zagreb. Prodat će se 21 poslovni prostor u vlasništvu Grada, a gradska blagajna mogla bi se napuniti za 9 milijuna kuna. Na popisu lokala koji idu na prodaju nalaze se i nekretnine u samom centru grada, a prodaju se većinom prizemni ulični poslovni prostori. Svoj blagoslov prodaji gradskih nekretnina još trebaju dati gradski zastupnici. Hoće li to učiniti bit će poznato 10. rujna kada će se održati sljedeća sjednica gradske skupštine.

KRAPINA – Najstarije vatrogasno društvo u Krapinsko-zagorskoj županiji, DVD Krapina, obilježit će svečano 140-tu obljetnicu svog rada ove subote, 5. rujna. Proslavi će nazočiti brojna vatrogasna društva s područja Županije te susjedne Slovenije i Austrije. Program počinje prikazom vozila i opreme u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda od 9,00 do 12,00 sati. Dolazak gostiju očekuje se od 16,30 do 17,00 sati, nakon čega slijedi mimohod vatrogasaca kroz Krapinu. U 18,00 sati u festivalskoj dvorani slijedi svečanost povodom ove visoke obljetnice i nakon toga druženje vatrogasaca. Uz ovu obljetnicu pripremljen je dvadesetminutni film s prikazom rada i razvoja vatrogastva u gradu Krapini kroz posljednja tri stoljeća.

KRIŽEVCI – Grad Križevci od Ministarstva kulture dobio je  530 tisuća kuna za financiranje tri projekta na crkvama u križevačkom kraju. Oko 300 tisuća kuna, što je najveći pojedinačni iznos odobren od ministarstva, ide za radove na crkvici svetog Florijana na državnoj cesti prema Koprivnici i Zagrebu, kod ulaska u prostor bivše križevačke vojarne. Ovim radovima crkvica Svetog Florijana trebala bi biti u potpunosti obnovljena. Za građevinsku sanaciju i restauratorske radove na crkvi Uznesenja Marijina u Gornjoj Glogovnici predviđeno je 180 tisuća kuna. U  šrojekt restauracije kamene plastike u toj crkvi bit će uloženo još 50 tisuća. Radovi na crkvama  bit će završeni do druge polovice studenoga.

DONJI KRALJEVEC – Svoja vrata posjetiteljima sutra će otvoriti jubilarni, deseti po redu Međunarodni sajam voćarstva u Donjem Kraljevcu. Sajam će se u organizaciji Općine Donji Kraljevec i suorganizaciji Savjetodavne službe i Agronomskog fakulteta iz Zagreba održavati dva dana, 4. i 5. rujna u sportskoj dvorani tamošnje osnovne škole. Međunarodni voćarski sajam uključuje izlaganje i prodaju voćnih sadnica, svježeg i sušenog voća te voćnih prerađevina, strojeva za preradu voća i mehanizacije kao i mjernih instrumenata koji se koriste u voćarstvu. Uz sajam, koji podržavaju Međimurska županija, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora, održavat će se organizirani poslovni sastanci, stručna predavanja te prezentacija opreme i mehanizacije.

loading