Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 03.09.2018.

Posted in Vijesti

MARTINIŠĆE – Prvi dan školske godine započeo je i više nego pozitivno, za mališane područne škole u Martinišću koju je danas, 3. rujna 2018. godine svečano otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Škola ima 37 učionica moderno uređenih i opremljenih, a u sklopu škole otvoren je i Dječji vrtić u koji je upisano 20-ero mališana. Županija je prije dvije godine u dogovoru s Upravom Osnovne škole Zabok i Gradom Zabokom pokrenula inicijativu za izgradnju ove nove zgrade  škole u Martinišću radi neadekvatnih prostornih uvijeta za održavanje nastave, a u proračunu je osigurala sredstva za sve pripremne radove te radove na izgradnji i opremanju objekta u iznosu od 7 milijuna i 223 tisuće kuna. Uz župana Kolara te zamjenike Anđelka Fereka Jambreka i Jasnu Petek, svečanom otvorenju su prisustvovali i saborski zastupnici Marko Vešligaj i Marija Puh, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te brojni drugi uzvanici.

ZAGREB – Školsko zvono u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine obilježilo je početak nove školske godine i za oko 100 tisuća zagrebačkih školaraca. U 65 srednjih škola krenulo je oko 37 tisuća srednjoškolaca, dok je u 108 osnovnih škola krenulo oko 63 tisuće osnovnoškolaca od kojih oko 8 tisuća prvašića. Posebno svečano bilo je u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića koju je posjetio gradonačelnik Milan Bandić i obišao 500 četvornih kvadrata novouređenih prostorija – informatičku učionicu s 30 novih računala, te učionice za engleski jezik, povijest i matematiku s pripadajućim kabinetima, kabinet za učenike s poteškoćama u razvoju te školsko igralište. Uređenje i opremanje škole Grad Zagreb izdvojio je oko 2 milijuna kuna.

ZAGREB – Novouređeni područni Dječji vrtić Vladimir Nazor za 40-ak djece u četiri jasličke skupine u naselju Sigečica, posjetio je u ponedjeljak, 3. rujna gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Riječ je o novom objektu u gradskoj zgradi koji je Grad Zagreb uzeo u zakup i u potpunosti opremio kuhinju, sanitarne čvorove, igraonice te spavaonice. „Ovaj vrtić okupit će sve mališane u brzorastućem naselju Sigečica pa djeca više neće trebati prelaziti tramvajsku prugu u Vukovarskoj ili prometnice na Slavonskoj“, zaključio je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Nakon gotovo dva mjeseca intenzivnih radova križanje Šubićeve, Branimirove i Držićeve otvoreno je za promet. Radovi su obuhvatili djelomično asfaltiranje raskrižja te rekonstrukciju tramvajskog kolosjeka pri čemu su zamijenjene sve skretnice te je obnovljeno oko 350 metara pruge. „Nakon okončanja ovih radova ZET počinje s regularnim voznim redom osim u zoni remetinečkog rotora koji uskoro kreće u veliku rekonstrukciju“, kazala je Ljuba Žgela, direktorica ZET-a. Vrijednost radova na križanju Šubićeve, Branimirove i Držićeve iznosi oko 6 milijuna kuna.

KRIŽ – Povodom početka školske godine potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišli su u ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine OŠ Milka Trnina u Križu. Ovo je prva škola koja se javila na natječaj ministarstva za eksperimentalni program kurikularne reforme naziva „Škola za život“ koja se od ove školske godine provodi u 74 škole. – Učenici dobivaju obaveznu informatiku u 5. i 6. razredima, čime se okrećemo budućnosti njihovog školovanja koje im treba uz znanje donijeti snalažljivost, prilagođavanje, kritičko razmišljanje i savladavanje prepreka s kojima se susreću – istaknula je  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i zahvalila svima koji sudjeluju u eksperimentalnom programu. Siguran u uspjeh ove reforme obrazovanja je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. Kako je istaknuo župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić OŠ Milka Trnina je uz još tri škole, kojima je osnivač Zagrebačka županija, uključena je u eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život.“ koja je napokon i krenula u primjenu.

VIDOVEC – U 33 osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija, prvi razred će u novoj školskoj godini pohađati 1.121 učenik u 81 razrednom odjeljenju. Prigodnoj svečanosti u Osnovnoj školi Vidovec kojom je obilježen prvi dan nastave u školskoj godini, prisustvovao je jutros i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. U OŠ Vidovec prvi put u školske klupe sjelo je 25 učenika, a u Područnoj školi Nedeljanec njih 15. Tu školu pohađa ukupno 319 učenika u 17 razrednih odjeljenja, a Područnu školu Nedeljanec 60 učenika od prvog do četvrtog razreda.

ZAGREB – U nedjelju, 9. rujna bit će održana UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza. Utrka je ove godine dio kampanje „Svako dijete treba obitelj“ koju je pokrenulo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s UNICEF-om, a s ciljem povećanja broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutno odrastaju u ustanovama. I ove će godine biti održane dvije utrke. U 10 sati će s Trga kralja Tomislava startati dječje revijalne utrke od 150 i 300 metara, dok će u 18 i 30 s Kvaternikova trga krenuti glavna utrka od 5 i 10 kilometara. Trasa urke prolazi ulicama: Šubićeva – ulica fra Filipa Grabovca – Tuškanova – Martićeva – Heinzelova – Zvonimirova – Krešića ulica – Zvonimirova – Heinzelova – Martićeva – Tuškanova – ulica fra Filipa Grabovca – Šubićeva. Kotizacija za utrku iznosi 123 kune, a zainteresirani se mogu prijaviti do četvrtka, 6. rujna i to  na internetskoj stranici Mliječnastaza.hr. Dodajmo ovome da će glavna utrka krenuti s Kvaternikovog trga i prolaziti Šubićevom, Ulicom fra Filipa Grabovca, Tuškanovom, Martićevom, Heinzelovom, Zvonimirovom, Krešića ulicom i natrag do Kvaternikovog trga. Za vrijeme održavanja utrke, od 18 i 30 do 19 i 45, cestovni i tramvajski promet bit će u potpunosti zaustavljen na svim dijelovima staze.

ČAKOVEC – Povodom početka školske godine Tehničku školu u Čakovcu danas, 3. rujna 2018. godine, posjetio je  međimurski župan Matija Posavec. Koliko je obrazovanje prioritet Međimurske županije dovoljno govori podatak o ulaganju 263 milijuna kuna u projekte kapitalnih investicija, te programe koji imaju za cilj potaknuti izvrsnost, razinu i kvalitetu obrazovanja Međimuraca, istaknuo župan Posavec. Isto tako, međimursko obrazovanje usklađeno je s potrebama tržišta rada, što je vidljivo iz činjenice da je od 68 različitih programa gimnazijske programe upisalo tek 17% srednjoškolaca, dok su najpopularniji programi oni iz područja zdravstva i strojarstva. Inače, u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja Međimurske županije s današnjim je danom  9521, odnosno 3875 učenika.

ČAKOVEC – Povodom početka nove školske godine, danas, 03. rujna 2018. godine, II. Osnovnu školu u Čakovcu, posjetio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa. Riječ je o školi koju pohađa 440 učenika od čega 50 prvašića. Poželjevši svima uspješan početak školske godine, gradonačelnik Stjepan Kovač je naglasio kako grad Čakovec i dalje nastavlja s hvala vrijednim projektima: od nabavke besplatnih udžbenika i radnih bilježnica, osiguranja toplog obroka za učenike iz obitelji težih socio-ekonomskih prilika te produženog boravka za učenike romske nacionalnosti, do osiguranja asistenata u nastavi. Inače, uz Centar za odgoj i obrazovanje i umjetničku školu u Čakovcu, u školske klupe čakovečkih škola sjelo je ukupno 2715 učenika, što je 28 učenika više nego u prošloj godini

KOPRIVNICA – Svečana sjednica gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore Koprivnica održana je danas, ponedjeljak, 3. rujna 2018. godine, u Koprivnici. Tom prilikom dodijeljena su priznanja Zlatna kuna za 2017. godinu. U kategoriji malog poduzeća Zlatnu kunu dobio je đurđevački Lasselsberger-Knauf, u kategoriji srednjeg, Hangar18 iz Koprivnice dok je Radnik iz Križevaca dobitnik Zlatne kune u kategoriji velikih poduzeća. Svečanoj sjednici gospodarskog vijeća nazočili su predstavnici lokalne i regionalne samouprave i uprave, saborski zastupnici i brojni gospodarstvenici. Prije dodjele priznanja, poduzetnicima je predstavljen projekt Digitalna komora-gospodarska mreža Hrvatske gospodarske komore.

KOPRIVNICA – Potvrde o završenoj edukaciji 12 novih pomoćnika u nastavi uručio je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Trećim ciklusom projekta „Prilika za sve“ nastavljena je dobra praksa iz prijašnjih godina, a za ovu je školsku godini osigurano 58 pomoćnika za 67 učenika s teškoćama u razvoju. Četvorogodišnji projekt je vrijedan 10,1 milijun kuna; 95% sufinancira Europski socijalni fond, a preostalih 5% Koprivničko-križevačka županija.

loading