Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.10.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Novčani iznos u vrijednosti od 20.000 kuna namijenjen za nadogradnju telemetrijskog sustava potrebnog za praćenje rada srca bolesnika donirao je Županijskoj bolnici Grad Čakovec. Uz odjele kardiologije i koronarne jedinice, taj sustav od sada će imati i odjel nefrologije i endokrinologije, pojašnjava pročelnica Službe internističkih djelatnosti Andreja Marić i dodaje da čak više od 50 posto pacijenata bolnice čine oni s bolestima srca i krvožilnog sustava. Pročelnici Marić i ravnatelju bolnice Robertu Grudiću donaciju je danas svečano uručio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač koji je istaknuo da se ovom donacijom želi pomoći bolnici da i dalje može pružati najkvalitetniju pomoć svim pacijentima s ovog područja, a da će ju ovakva oprema zasigurno još jednom potvrditi kao regionalni centar za kardiovaskularne bolesti, čemu djelatnici te ustanove i teže.

ZAGREB – Novi ciklus Startup Factory Zagreb programa predstavljen je ovog utorka, 3. listopada 2017. godine u prostoru Tehnološkog parka Razvojne agencije Grada Zagreba na Zagrebačkom velesajmu. Cilj ovog predakceleracijskog programa je poticanje razvoja novih smart city proizvoda i rješenja. U novom ciklusu izabrano je 16 najboljih timova čije će se ideje provoditi od listopada do prosinca u ovom Parku, rekao je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić. Ovim programom Grad Zagreb pruža sustavnu podršku održivom inovativnom poduzetništvu i postaje regionalni centar za razvoj smart city rješenja.Tako se odabranima startup timovima pruža infrastrukturna podrška ,edukacija i mentorstvo te umrežavanje, a najuspješnijim u finalu i financijska potpora iz Fonda od ukupno 100 tisuća eura, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

KOPRIVNICA – U povodu obilježavanja formiranja zapovjedništva 117. brigade Hrvatske vojske, čiji su pripadnici sudjelovali u Domovinskom ratu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić održao je danas prijem za ratne zapovjednike Dragutina Kralja i Ivicu Zgrebeca. 117. brigada Koprivničko-križevačke županije imala je više od 3.800 branitelja, od kojih je nažalost 38 poginulo, a brigada ima i 20-ak odlikovanja, naglašava jedan od zapovjednika Dragutin Kralj te ističe kako je zapovjedništvo osnovano upravo na današnji dan. Na svemu učinjenom, ratnim je zapovjednicima zahvalio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. 117. brigada sudjelovala je na ratištu diljem zemlje, a najviše na novljanskom, pakračkom i daruvarskom području.

ZAGREB – Do kraja ove godine 142 tramvaja i 213 autobusa imat će Wi-Fi. Grad Zagreb raspisao je natječaj vrijedan gotovo 26 milijuna kuna kojim će se  Zagrepčanima i turistima koji se voze u javnom prijevozu omogućiti korištenje besplatnog interneta. U siječnju ove godine krenulo se s projektom uvođenja besplatnog interneta u tramvaje, ali bežičnom su mrežom za sada pokrivena samo tri vozila, koja ne voze uvijek na istim linijama, a moglo ih se prepoznati po naljepnicama unutar vozila.

ZAGREB – Pred Zagrebom je bogata turistička jesen koja će biti najbolja moguća uvertira u Zagrebački advent, izjavila je direktorica turističke zajednice Grada Zagreba Marina Bienenfeld, istaknuvši kako je u danima koji dolaze niz događanja – Tjedan restorana, Međunarodni festival komorne glazbe, koncert Bryana Adamsa, Zagreb Film Festival te niz izložbi. Uz to Bienenfeld ističe, kako je u prva tri tjedna rujna zabilježeno 115.025 dolazaka i 193.587 noćenja, što je 16%, odnosno 18% više nego u istom razdoblju lani. Uz to zabilježen je trend duljeg ostanka u Zagrebu, što pokazuje, kako je zaključila Bienenfeld, da Zagreb više nije usputna stanica nego da turisti ciljano dolaze u grad, a zbog bogate ponude, atmosfere i raznovrsnih sadržaja ostaju sve dulje.

BRAČAK – Otvorenje četvrte Croenergy konferencije, najznačajnije energetske konferencije u Republici Hrvatskoj, usmjerene isključivo na financiranje i provedbu projekata, održano je danas, 3. rujna 2017. godine na Bračku. Ove godine konferencija je poprimila oblik financijskog foruma koji je okupio privatni i financijski sektor, a upriličen je i niz interaktivnih predavanja i radionica. Svečanosti otvorenja nazočio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE Julije Domac, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, predsjednica Upravnog vijeća REGEA-e Mirka Jozić, te brojni drugi uzvanici i panelisti. Konferencija traje od 03. do 05. listopada. – Smatramo da smo jedni od pionira u Hrvatskoj  novog načina  razmišljanja o financiranju održivog korištenja energije te ova konferencija pokazuje najbolju praksu i rezultate koje postižemo – istaknuo je Julije Domac. Da su projekti energetske učinkovitosti već i u školama Krapinsko-zagorske županije, naglasio je župan Kolar. – Pokazali smo i kako se tehnologijom 21. stoljeća može obnoviti dvorac iz 19. stoljeća da to bude moderna građevina u kojoj se upravo organizira ova četvrta konferencija Croenergy – rekao je župan Kolar.

ZAGREB – Županijsku razvojnu strategiju  Zagrebačke županije do 2020. godine kojom su zacrtana tri strateška cilja: povećati konkurentnost i društvenu odgovornost gospodarstva, poboljšati infrastrukturu i kvalitetu života održivim korištenjem prirodnih resursa i kulturnih dobara te razvijati ljudske resurse i unaprijediti upravljanje razvojem prihvatila je županijska Skupština. Kako bi se ciljevi ostvarili, strateškim okvirom Strategije razrađeno je 12 prioriteta i 57 mjera. Zagrebačka županija  ima i Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije do 2023. koja je usredotočena na razvoj preduvjeta koji će omogućiti transformaciju županije u „pametnu županiju“.

VARAŽDIN – Masterplan za integrirani prijevoz putnika nedavno je usvojen na sjednici županijske skupštine Varaždinske županije. Varaždinska županija naime zajedno s partnerima Međimurskom i Koprivničko-križevačkom županijom provodi projekt Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. O projektu izrade Masterplana za integrirani prijevoz, kao primjeru dobre prakse privlačenja  EU sredstava, bilo je govora na okruglom stolu „EU pogodnosti za javni sektor“ održanom u Lepoglavi. Masterplan za integrirani prijevoz na području sjeverne Hrvatske strateški je dokument koji nudi rješenja za prometni razvoj regije dodaje zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, naglašavajući da je okosnica projekta integriranog prijevoza  željeznica zbog ekološkog i ekonomskog najprihvatljivijeg modela prijevoza.

ČAKOVEC – Turistička zajednica Grada Čakovca priprema manifestaciju „Jesen u Gradu Zrinskih“, koja će se održati od 06. do 08. listopada u središtu Čakovca. Na manifestaciji će se predstaviti izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Svoje će mjesto na izložbenom prostoru naći eko proizvodi, voće i povrće, med i proizvodi od meda, vino i razne druge delikatese. U okviru manifestacije bit će organiziran i Starinski jesenski sajam, koji će, smješten u centru Čakovca, prezentacijom starih običaja podsjetiti posjetitelje kako su živjeli „naši stari”.

NOVIGRAD PODRAVSKI – Sjednica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije održana je u Novigradu Podravskom, a prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Voditeljica Osim  o poslovima i organizaciji rada škola na početku školske godine,  na sjednici se razgovaralo i o analizi natjecanja u znanju i sportu u prošloj školskoj godini te su dogovorene škole domaćini natjecanja u ovoj godini.

loading