Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.10.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta „Vrtić po Vašoj mjeri!“, održana je danas, 3. listopada 2018. godine, u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Projekt vrijedan više 3 milijuna kuna, u stopostotnom iznosu financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Grad Čakovec u suradnji s projektnim partnerima Dječjim vrtićem Cipelica i Dječjim vrtićem Cvrčak. Trajanje projekta je 30 mjeseci te se tijekom tog vremena u Dječjem vrtiću „Cipelica“ uvodi usluga produljenog boravka djece za dvije jasličke skupine i dvije mješovite skupine djece, a u Dječjem vrtiću „Cvrčak“ usluga produljenog boravka za dvije mješovite grupe i usluga smjenskog rada za jednu novu mješovitu grupu djece. Očekuje se da će ukupno 116 djece biti uključeno u aktivnosti produljenog boravka i smjenskog rada dječjih vrtića, naglasio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač smatrajući kako je riječ o još jednom nad standardu koji Čakovec pruža svojim građanima, a koji će dodatno doprinijeti ionako visokoj uključenosti djece u programe predškolskog odgoja. Na razini projekta zaposlit će se novih 11 osoba.

ZAGREB – Peti dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba ove srijede, 3. listopada 2018. godine u zgradi Gradske uprave potpisali su gradonačelnik Milan Bandić i  u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, predsjednica Božena Strugar. Time će od 1. prosinca ove godine rasti osnovica plaće djelatnika vrtića za 2,1%, kao što je rasla i od siječnja, tako da je u ovoj godini zaposlenicima gradskih vrtića osnovica veća za 4,2% u odnosu na lani, istaknuo je gradonačelnik Bandić. Zadovoljni kolektivnim pregovaranjem i socijalnim dijalogom su u sindikatu, te kako kaže Strugar da sada osnovica od 2.982 kune bude temelj za daljnje pregovaranje za 2019. godinu. Inače,  u 60 zagrebačkih gradskih vrtića radi 5. 912  zaposlenika.

ZAGREB – Kapitalni projekti u gradu Zagrebu bili su glavna tema devete sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća koja je u utorak, 2. listopada održana u prostorijama Gradske uprave. „Razgovarali smo o tome u kojoj fazi se nalaze kapitalni projekti Grada Zagreba kao što su revitalizacija grada na prostoru bivših tvornica Gredelj i Badel, zatim Zagrebačkog velesajma ili pak o projektu Sveučilišne bolnice u Blatu“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

KOPRIVNICA – Prema rezultatima istraživanja objavljenim na portalu gradonačelnik.hr, Koprivnica je među Top 5 velikih gradova u kojima se najbolje živi. Koprivnica je tako našla u društvu Dubrovnika, Samobora, Varaždina i Zagreba. Dodatna vrijednost ovom izboru je i uključivanje samih građana u istraživanje, istaknuto je u srijedu, 3. listopada 2018. godine, na konferenciji za medije u prostorima Grada Koprivnice. U koprivničkoj Gradskoj upravi nisu znali da se provodi ovo istraživanje, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić te pojašnjava kako su se uzimali podaci iz javno dostupnih dokumenata. U Koprivnici su na to iznimno ponosni, dodaje Jakšić i naglašava kako je ovo samo poticaj daljnjem dobrom i kvalitetnom radu na zadovoljstvo svih stanovnika. Sutra, četvrtak, 4. listopada 2018. godine, doznat će se koji su najbolji gradovi u Hrvatskoj u području gospodarstva, demografije i obrazovanja te kvalitete života, a birat će se i gradovi s najboljim projektima u zaštiti okoliša i smart city, dok će posebna kategorija u izboru biti nagrada za najbolje korištenje EU fondova.

KRAPINA – Dvije prijave zbog nepravilnosti i korupcije u javnim ustanovama od kojih je jedna odbačena, a druga u obradi državnih institucija, zaprimljene su u prvih šest mjeseci koliko djeluje Antikorupcijsko povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije, rečeno je danas, 3. listopada 2018. godine na konferenciji na temu „Sukob interesa“ koja je održana u Krapini. Cilj današnjeg događanja je upravo upoznati javnost o štetnosti korupcije kao i  spremnosti građana na prijavu i sprječavanje korupcije na svim razinama. Konferenciji je prisustvovao i župan Željko Kolar. – Danas su tu svi pročelnici, direktori poduzeća i ravnatelji ustanova jer je bitno da se educiramo čitavo vrijeme kako bi znali kako u određenim situacijama postupiti – istaknuo je Kolar. Uz župana, prisustvovali su i zamjenici Jasna Petek i Anđelko-Ferek Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Stjepan Ranogajec i mnogi drugi. – Krapinsko-zagorska županija je jedna od rijetkih koja ima aktivno povjerenstvo i pojačan interes lokalnih dužnosnika da se rizik od korupcije smanji – naglasio je antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

KRIŽOVEC – Na početnoj konferenciji projekta „Med dvemi vodami”, održanoj u srijedu, 3. listopada 2018. godine  u Centru za posjetitelje Križovec predstavljene su vizualizacije projektnih rezultata koji trebaju biti ostvareni u roku od 18 mjeseci. Pedviđene su tri velike investicije kojima će se povećati mogućnost kvalitetnije edukacije posjetitelja o prirodnoj baštini Međimurske županije, naglasio je župan Matija Posavec. Projektom će se završiti Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, rekonstruirati i opremiti edukativno-interpretacijski Centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu te urediti ekoturistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“, napomenuo je ravnatelj Ustanove „Međimurska priroda“ Siniša Golub. Ukupna vrijednost projekta „Med dvemi vodami“ je 12,1 milijun kuna, a 85 posto iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri.

ZAGREB – Grad Zagreb za školsku godinu 2018./2019. učenicima će se dodijeliti najviše 80 stipendija za izvrsnost. Dodjeljuje se za 12 mjeseci, računajući od 1. rujna 2018., a iznos stipendije utvrđuje se u visini 40% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu. Natječaj traje 15 dana od dana objave na web stranici Grada Zagreba. Molbe za dodjelu stipendije dostavljaju se poštom preporučeno na adresu Ured za demografiju, Vodnikova 14, 10000 Zagreb, a kriteriji i ostale informacije dostupne su na mrežnoj stranici grada. Inače, nakon završetka školovanja stipendist je dužan raditi na području Grada Zagreba odnosno, uz suglasnost davatelja stipendije na području Republike Hrvatske, najmanje onoliko vremena koliko je primao stipendiju.

ZAGREB – U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavljen je program 14. Festivala hrvatske glazbe u Beču. Riječ je o festivalu koji predstavlja bečkoj publici, u prestižnim koncertnim prostorima, hrvatske glazbenike i hrvatsku glazbu, u svim žanrovima i vrstama, od izvorne tradicijske, do novih glazbenih „podžanrova“. Ove godine festival obuhvaća 5 koncerata, izložbu i radionicu. Već tradicionalni 14. po redu Festival hrvatske glazbe u Beču trajat će 15 dana od 15. do 29. listopada 2018. godine.

SVETA NEDELJA – Svečana proslava Svjetskog dana učitelja u zagrebačkoj županiji održana je ove srijede, 3. listopada 2018. godine u Osnovnoj školi Vladimir Deščak u Svetoj Nedelji. Trideset i troje nastavnika koji odlaze u zasluženu mirovinu prigodno je darivao župan Stjepan Kožić. Župan Kožić je podsjetio kako Zagrebačka županija čak 40% svog proračuna izdvaja upravo kroz Upravni odjel za obrazovanje što je ove godine 150 milijuna kuna. U ime svih učitelja prigodno je zahvalila profesorica pedagogije i sociologije i bivša ravnateljica Osnovne škole Velika Mlaka Đurđa Ivičar Felja. U prigodnom glazbenom dijelu programa nastupili su učenici svetonedeljske OŠ Vladimir Deščak.

ZABOK – CESI, koji u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom provodi projekt SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije, u sklopu svojih aktivnosti provodi i nacionalni projekt Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. Upravo na tu je temu danas, 03. listopada 2018. godine, organiziran okrugli stol u prostorijama županijskog Centra za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku. – Riječ je o trogodišnjem projektu, kojeg financira Ministarstvo pravosuđa, a provodi se u 13 županija u kojima na sudovima nema odjela za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela, ističe voditeljica SOS telefona tena Sambolić Petrišić. Projekt se na području Krapinsko-zagorske županije provodi od početka ove godine i do sad je u njega uključeno 50-ak korisnika, što potvrđuje da potreba za ovakvim vidom pomoći postoji, jer ljudi nerijetko nisu svjesni svojih prava, posebice u situacijama koje ih dovode do suda, navodi zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Informacije u sklopu Mreže podrške mogu se dobiti radnim danom od 9,00 do 18,00 sati pozivom na tel 049/492 688.

VARAŽDIN – Od ovog tjedna 29 gerontodomaćica u sklopu EU projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ počelo je skrbiti o 145 osoba starijih od 65 godina i ostalima koji se iz nekog razloga ne mogu adekvatno brinuti o sebi, a žive na području općina Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, te gradova Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Projekt u sklopu programa „Zaželi“ provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s partnerima, ukupna mu je vrijednost četiri i pol milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ te će se provoditi 30 mjeseci.

KOPRIVNICA – Predstavljeni su rezultati prekograničnog projekta „VEC Sharing“, u kojem je vodeći partner bila koprivnička Obrtnička škola, a ostali partneri Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače te dvije škole iz Mađarske. Predstavljeni su rezultati do sada provedenih praksi za zavarivače, poljoprivrednike, kuhare, pekare i slastičare, a održano je i natjecanje hrvatskih i mađarskih kuhara koji su imali zadatak pripremiti tri jela. Cilj svih događanja bio je promovirati obrtnička zanimanja u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske. Predstavljanju je nazočio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je čestitajući na realizaciji projekta, naglasio važnost promocije strukovnih zanimanja.

KRAPINA – Konferencija na temu „Sukob interesa“, koju organizira Antikorupcijsko povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije, bit će održana u srijedu, 3. listopada 2018. godine u Krapini. Obzirom na činjenicu da korupcija predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu, potrebna je stalna edukacija stručnih osoba koje se u okviru zakonskih nadležnosti suočavaju s ovom problematikom, uz istovremeno podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije kod građana i njihove spremnosti na prijavu i sprječavanje korupcije na svim razinama. Krapinsko-zagorska županija je u cilju suzbijanja koruptivnih ponašanja i promicanja nulte stope tolerancije prema korupciji na razini lokalne i područne osnovala Antikorupcijsko  povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije te donijela Akcijski plan suzbijanja korupcije u Krapinsko-zagorskoj županiji za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

ZAGREB – Program rada i prijedlog financijskog plana za 2019. godinu utvrdili su članovi Savjeta mladih Zagrebačke županije. Njime je predviđen nastavak suradnje s drugim savjetodavnim tijelima mladih u RH, bolja koordinacija i povezanost s lokalnim savjetima mladih, edukacije mladih, organiziranje humanitarnih projekata, poticanje sportskih aktivnosti, kao i organizacija tzv. političkog sata sa županom i predsjednikom Županijske skupštine, kojom prigodom bi se razgovaralo o temama koje zanimaju mlade. Na sjednici je također dogovoreno sudjelovanje predstavnika Savjeta mladih na treningu „Utjecaj savjeta mladih na oblikovanje EU politika kroz strukturirani dijalog s mladima“, koji će se održati u Varaždinu, a dogovoreno je i da se financijski pomogne organizacija 16. Regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske, od 25. do 28. listopada u Samoboru.

loading