Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.10.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Nakon 12 postavljenih pitanja na aktualnom satu sjednice Skupštine Međimurske županije, održane 3. listopada 2019. godine, jednoglasno su prihvaćeni polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, izvješće o radu župana, a bez rasprave prošao je i prijedlog o rebalansu proračuna. Proračun je rebalansom smanjen za 50 milijuna i 500 tisuća kuna, odnosno za 7,3 %, radi usklađivanja sa svim investicijama ove godine, istaknuo je župan Matija Posavec. Riječ je o više od 50 investicija, od čega su 34 kapitalne i 17 soft investicija za koje županija povlači značajna EU sredstva. – Bilježi se i višak prihoda s osnova poreza na dohodak i do 4 milijuna kuna pa se ta sredstva preusmjeravaju na sufinanciranje ostalih projekata u zdravstvu i obrazovanju – rekao je župan Posavec.

ZAGREB –  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  u Gradskoj je upravi ovog četvrtka, 3. listopada primio predstavnike Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb u povodu 21. Lučindanskih susreta, koji će biti održani u zagrebačkom Studentskom centru u subotu, 26. listopada. – Dogovor je da dugogodišnja suradnja i ovoga puta bude potvrđena pokroviteljstvom Grada – rekao je savjetnik gradonačelnika Radovan Simović. – Ovogodišnji Lučindanski susreti bit će u znaku predstavljanja grada Kolašina sa sjevera crne Gore, a predstavit će se i tamošnji KUD- Mijat Mašković- najavila je Milanka Bulatović,  predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb .

ZAGREB – Zagrebački atletski savez nastavlja dugogodišnju tradiciju organizacije najpoznatijeg i jednog od najstarijih hrvatskih maratona, Zagrebačkog maratona, koji će svoje 28. izdanje doživjeti 13. listopada sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Dan ranije, u subotu, 12. listopada sa startom u 10,00 sati na Trgu će biti održane Dječje utrke, od predškolske dobi do 4 razreda osnovne škole. Na ovogodišnjem Zagrebačkom maratonu sudjelovat će više od šest tisuća trkača iz čak 72 zemlje sa šest kontinenata. „Novost ovogodišnjeg Zagrebačkog maratona je utrka na 10 kilometara te štafeta koje smo uvrstili u raspored na zahtjev samih trkača“, istaknuo je na press konferenciji u četvrtak, 3. listopada 2019. godine  Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza. Kao i svake godine na trasi maratona koja se proteže kroz centar grada, od Svetog Duha do križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, od 10,00 sati bit će zatvoren promet.

ZAGREB – HEP- Toplinarstvo započelo je s uključivanjem grijanja za približno 126.000 krajnjih kupaca u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za uključivanje grijanja u svim zgradama spojenim na toplinske sustave potrebno je približno tri do četiri dana. Grijanje se prvo uključuje prioritetnim krajnjim kupcima – dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije. Ogrjevna sezona 2019./2020. završit će najkasnije do 15. svibnja 2020. godine.

ZAGREB – Raspisan je javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Radi se o 19 gradskih prostora u raznim četvrtima te različitih veličina i namjena ovisno o djelatnosti udruga. Pravo podnošenja pisane prijave za poslovne prostore imaju udruge i druge neprofitne organizacije civilnoga društva koje trebaju biti upisane u Registar udruga Republike Hrvatske ili u drugi odgovarajući registar i imati registrirano sjedište u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije dana objave javnog natječaja. Rok za podnošenje pisanih prijava je 11. listopada 2019.

ZABOK – Završilo je polaganje pragova i tračnica na kompletnoj dionici pruge od Zaprešića do Zaboka. Radovi su izvedeni u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, vrijednog više od 600 milijuna kuna. Završetak svih radova na projektu očekuje se krajem 2021. godine, a do 31. listopada u 23 sata na snazi je posebna regulacija željezničkog prometa te putnike umjesto vlakova prevoze autobusi. Također, nakon 1. studenoga željeznički promet povremeno će se obustavljati na nekoliko sati ili preko vikenda, na zahtjev izvođača radova.

BJELOVAR – Bjelovarski branitelji Nenad Šejić i Tomislav Jurković primili su odlikovanje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Primili su Red hrvatskog pletera koje im je uručio general pukovnik Mladen Markač. Markač je tom prilikom podsjetio na veliku ulogu koju su bjelovarski branitelji imali u obrani domovine.

LEPOGLAVA – U gradu Lepoglavi trenutno se grade, odnosno uređuju dva dječja vrtića. Traju intenzivni radovi na rekonstrukciji zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava, a radi se o radovima na rekonstrukciji postojeće i izgradnje pomoćne zgrade nakon čega će uslijediti opremanje vrtićkog prostora. Radovi su vrijedni 12 milijuna i 275 tisuća kuna. Također, počele su i pripreme za izgradnju još jednog vrtića na području Grada Lepoglave i to onog u Višnjici vrijednog 3,8 milijuna kuna. Čeka se još na dovršetak izvedbenog projekta nakon čega će se započeti s gradnjom vrtićkog objekta kojeg će, kad bude završen, pohađati oko 50 mališana.

KOPRIVNICA – Obnovljenu i moderniziranu dionicu kolnika u naselju Hudovljani u Općini Sokolovac obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Obnovljen je dotrajali asfalt na dionici dužine 1.370 metara, vrijednosti 622 tisuće kuna, a zajednički su u investiciji sudjelovali Općina Sokolovac i Županijska uprava za ceste. Župan Koren izrazio je zadovoljstvo izvedenim radovima naglasivši kako Koprivničko-križevačka županija zauzima pristup ravnomjerne obnove cjelokupne prometne mreže u svim dijelovima Županije.

PRIBISLAVEC – Poznata međimurska fotografkinja Miroslava Novak nastavlja nizati uspjeh za uspjehom. Od 1.100 fotografija iz cijelog svijeta, njezina pod nazivom „Dvije duge“ odabrana je među 14 najboljih koje će se naći na službenom kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2020. godinu. Uz Miroslavinu fotografiju snimljenu u Pribislavcu, na kalendaru će se naći još dvije iz Hrvatske – jedna s otoka Paga, a druga iz Ražanaca.

ZAGREB – Na posljednjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije govorilo se o Parku oko dvorca Lužnica u Zaprešić koji će postati zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Županijska skupština je  potvrdila izjavom da će osigurati sredstva za postupak proglašenja i upravljanje Parkom.

loading