Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.11.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dugo očekivani radovi na proširenju Branimirove počeli su jutros. Ovo je treća faza izgradnje Nove Branimirove. Prva dionica od Držićeve do Crvenog križa izgrađena je 2005., a dvije godine kasnije završeni su radovi do Zavrtnice. Nakon 8 godina riješeni su imovinsko pravni odnosi te bi Branimirova u punom profilu mogla biti gotova kroz 90 dana. Ovo je jedan od strateški najvažnijih projekata u Zagrebu, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji nije propustio naglasiti kako će, kada radovi završe zagrepčani od Glavnog kolodvora do Sesveta stići za 7 minuta. Uz Branimimirovu uskoro se očekuje i prometno rješenje za rotor na Jadranskom mostu.

TUHELJSKE TOPLICE – Tradicionalni Susret gradonačelnika i poduzetnika će se u organizaciji Udruge gradova održati od 18. do 20. studenog u Tuheljskim Toplicama. Razgovarat će se prvenstveno o potrebi aktivne ulogu gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Nužno je osvijestiti potrebu i mogućnost da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju. Ovaj skup treba ukazati na razvojnu ulogu gradova, kako i koliko gradovi privlače investicije, kako unaprijediti konkurentnost gradova. Na susretu će se predstaviti dobri primjeri, gradovi koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj.

ZAGREB – U Zagrebu gotovo 18% populacije je starije od 65 godina. Kako su s tim godinama ljudi skloni oboljevanju od raznih vrsta demencija grad je krenuo s projektom otvaranja odjela, kako bolničkih tako i domskih za posebnu brigu o oboljelima od svih vrsta te bolesti. Prvi odjel za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, danas je otvoren u Domu za starije osobe Medveščak na Iblerovom trgu. Grad Zagreb osigurao je sredstva za adaptaciju i prenamjenu prostora gdje će biti zbrinuto 12 osoba. Otvarajući ovaj odjel, na radost prisutnih, kao i svih zagrebačkih umirovljenika koji su smješteni po gradskim domovina za starije i nemoćne osobe, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je kako sljedećih pet godina neće biti povećanja cijene smještaja za korisnike.

ZAGREB – Adaptiranih 270 metara četvornih prostora u Prečkom, dobila je na korištenje od Grada Zagreba, Udruga za pomoć osobama s intelektualnim oštećenjima – OSIT. Grad je dao na korištenje i obnovio prostor kako bi se unaprijedila kvaliteta življenja članova udruge u skladu sa Zagrebačkom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2011.-2015. Udruga OSIT ima oko 800 članova od čega dnevno njih 50-ak ovdje provodi razne programe i projekte koji uključuju usluge informiranja i savjetovanja, edukacije grupa korisnika, individualno i grupno savjetovanje, poludnevni i skraćeni boravak, klub i igraonice, stručnu podršku obiteljima, rehabilitaciju, prijevoz korisnika, osobnu asistenciju i pomoć u kući.

NOVI MAROF – Radove na dogradnji Osnovne škole Novi Marof kao i novouređenu školsku kuhinju, obišao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Varaždinska županija izdvojila je iz svog proračuna 105 tisuća kuna za kuhinjsku opremu te oko 800 tisuća za dogradnju dviju novih učionica. Dogradnjom novih učionica moći će se lakše izvoditi jednosmjenska nastava  ističe župan Štromar  i dodaje kako s nedavnim asfaltiranjem parkinga škole vrijednost svih radova na školi iznosi preko milijun kuna.

ČAKOVEC – Natječaj za dodjelu studentskih kredita i kredita za školarine raspisao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Pravo na dodjelu kredita imaju redovni studenti dodiplomskih, diplomskih ili integriranih studija u republici Hrvatskoj ili u zemljama Europske unije te redovni ili izvanredni studenti dodiplomskih, diplomskih, integriranih ili poslijediplomskih studija koji plaćaju školarinu na hrvatskim visokoškolskim ustanovama. Krediti se redovnim studentima isplaćuju na osobne račune u mjesečnim ratama po tisuću kuna, a krediti za školarine se uplaćuju na račun visokoškolskih ustanova. Prijave se podnose Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Međimurske županije do 30. studenog.

ZAGREB – Poziv za prijavu projekata za sufinanciranje izgradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima, gradovima i općinama uputila je Zagrebačka županija. Za tu svrhu osigurano je 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Natječaj je otvoren do 15. studenog. Sufinancira se gradnja ili rekonstrukcija nerazvrstanih cesta te adaptacija, sanacija i opremanje društvenih domova i područnih škola. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju do 80% iznosa prihvatljivih troškova, a najviše do 500.000 kuna po projektu.Opći cilj programa je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja na cijelom području Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – SLAVONSKI BROD – Hrvatski pjesnik, književni i likovni kritičar i publicist Ernest Fišer, velikim dijelom svog života i rada vezan uz Varaždin,  dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost dodjele Nagrade bit će  sutra u Slavonskom Brodu u sklopu tradicionalne manifestacije Sjećanje na Dragutina Tadijanovića na 110. rođendan ovog istaknutog hrvatskog pjesnika, a laureatu će ju uručiti predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhardt. Do sada je Ernest Fišer objelodanio ukupno deset samostalnih pjesničkih zbirki,  zastupljen je u više antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva, pjesme su mu prevedene na više stranih jezika, a neke su i uglazbljene kao šansone ili kao koncertne solo popijevke.

KRIŽEVCI – Udruzi osoba s invaliditetom Križevci odobren je novi projekt u okviru Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je oko 292 tisuće kuna, a njime se osiguravaju usluge osobnog asistenta za pet korisnika na godinu dana. Svečanosti potpisivanja i uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“ nazočio je predsjednik Udruge Petar Gatarić.

ĐURĐEVAC –  Kovanu ogradu ispred glavnog ulaza dobilo je đurđevačko gradsko groblje. Vrijednost radova je oko 90 tisuća kuna. Time je đurđevačkog Gradsko groblje postalo jedno od najuređenijih u ovom dijelu Podravine. U blizini groblja otkupljena je zemlja koja će se iskoristiti za sadnju kestenove šume prema Radničkoj cesti, a formirat će se i rasadnik te proširiti groblje. Prostornim planom grada Đurđevca na tom je dijelu predviđena i gradnja kapelice.

loading