Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na konferenciji za novinare najavljen je ovogodišnji zagrebački Advent. Inače, za lanjsko izdanje ove manifestacije Grad Zagreb je dobio europsku nagradu najbolje adventske destinacije te nagradu na Danima hrvatskog turizma kao najbolji turistički sadržaj. Brojne programe i sadržaje ove popularne zagrebačke manifestacije, koja počinje, 26. studenog 2016. godine, a već su popunjeni svi vikend smještajni kapaciteti u hotelima i hostelima, najavit će direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld i gradonačelnik Milan Bandić.advent-2016-svi

ZAGREB – Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu kojoj će nazočiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održat će se danas. Program svečane sjednice započet će pozdravnim govorima visokih uzvanika, nakon čega će se prisutnima obratiti rektor Sveučilišta Damir Boras izlaganjem na temu Sveučilište u Zagrebu na početku 348. akademske godine.

ZAGREB – Izrada „Strategije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – pametna županija“ predstavljena je u Zagrebu. Riječ je o iznimno važnom strateškom dokumentu, čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave, uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Kako je rekao župan Stjepan Kožić, ideja je da se Zagrebačka županija u sljedećih  pet godina transformira u „pametnu županiju“, jer prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38%, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5% godišnje. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da svoje komentare dostave putem obrasca elektroničke pošte do 11. studenoga 2016. godine.

KRIŽEVCI – Križevački gradski vijećnici okupili su se jučer navečer na 24. sjednici Gradskog vijeća. Tri točke dnevnog reda bile su posvećene nerazvrstanim cestama na području Grada Križevaca. Prihvaćenom odlukom o nerazvrstanim cestama jasno je definirano kako se i na koji način cestama upravlja i održava, a sve nerazvrstane križevačke ceste objedinjene su u Jedinstvenoj bazi podataka o nerazvrstanim cestama. To je tek privremena klasifikacija oko 840 kilometara nerazvrstanih cesta, kaže pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Grada Križevaca Anđelko Nervo. Sve ovo učinjeno je kako bi se na najavljeni natječaj ministarstva poljoprivrede za mjeru 7.2.2. mogla prijaviti rekonstrukcija pet kilometara nerazvrstane ceste Male Sesvete – Velike Sesvete, čija je trenutna procijenjena vrijednost radova oko 4,7 milijuna kuna. Nominiranje projekta kreće već ovog petka, 4. studenoga.

KRAPINA – Projekt pod nazivom „Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala“ pokreće Hrvatski Crveni križ s ciljem podizanja svijesti ljudi o osobama s invaliditetom i problemima s kojima se oni susreću. Jedan od ciljeva projekta je da se ta pomagala, rabljena ili nova, doniraju Crvenom križu, kako bi njihove posudionice pomagala mogle normalno raditi, navodi ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović. – Na području županije djeluje šest posudionica u kojima pomagala mogu na korištenje dobiti oni koji ne udovoljavaju strogim kriterijima Zavoda za zdravstveno osiguranje, a mi ih dajemo na korištenje na šest mjeseci uz mogućnost produženja tog roka, dodaje Davor Šimunović. Građanima koji imaju određena ortopedska i medicinska pomagala, a koja im ne trebaju, upućen je poziv da ih doniraju Crvenom križu kako bi na taj način pomogli onima kojima je to potrebno.

KOPRIVNICA – Komasacija na području općine Koprivnički Ivanec bila je tema sastanka koprivničko-križevačkog župana Darka Korena s načelnikom općine Ivicom Petričevićem. Početkom srpnja počeli su radovi katastarske izmjere u Koprivničkom Ivancu za katastarsku općinu Kunovec, a predložena je i izrada idejnog rješenja komasacije u Koprivničkom Ivancu čiji bi cilj bio okrupnjavanje zemljišta i stvaranje uvjeta za bolje funkcioniranje OPG-ova s područja Općine.

ČAKOVEC – Čakovečki Centar za kulturu večeras će proslaviti svoju 35. godišnjicu. Obilježavanje započinje u 19,30 sati bogatim multimedijalnim programom, u kojem će sudjelovati čakovečka Škola animiranog filma, Kazališna družina Pinklec Čakovec, kao i glazbenici Maasej Kovačević na klaviru, Abel Kovačević na bubnjevima, Stjepan Horvat na kontrabasu i Marko Žerjav na gitari. Uz to, u sklopu programa bit će otvorena izložba i prikazan film prigodnog naziva „35. godina Centra za kulturu Čakovec“. Osnovan 1981. godine, Centar za kulturu bio je i danas je jedna od najvažnijih ustanova u kulturi u ovom djelu Hrvatske.

VARAŽDIN – Knjiga Techno gost – Karnevalije i fantazije: Sabrane kajkavske priče i druge kratke proze 1995. – 2016. varaždinskoga književnika Denisa Peričića bit će predstavljena večeras u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu. Nakladnik knjige je Kajkavsko spravišče iz Zagreba, a uz autora predstavit će je urednica dr. sc. Božica Pažur, ujedno i glavna urednica časopisa „Kaj“. Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Predstavljanje počinje u 19,00 sati i dio je programa koji varaždinska knjižnica priređuje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

loading