Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.11.2017.

Posted in Vijesti

 

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica brojnim programima od ovog ponedjeljka, 6. studenog 2017. godine slavi Dan grada, 661. rođendan, a proslava će trajati sve do 15. studenoga 2017. godine. Danas i sutra, u subotu, vrhunac je proslave. U dvorani koprivničkog Domoljuba u 11,00 sati održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i tvrtkama za postignuća u raznim područjima u proteklih godinu dana. Titulu počasne građanke dobit će Mira Kolar Dimitrijević, za izuzetne zasluge na području znanstveno-povijesnih istraživanja Koprivnice i Podravine, dok će nagradu za životno djelo dobiti Ružica Špoljar, zbog izuzetnog doprinosa na području prosvjetno-pedagoškog, kulturnog i humanitarnog rada. Uz to, bit će dodijeljeno i 11 Medalja te tri Plakete Grada Koprivnice. Tijekom dana održavaju se brojni programi, a u večernjim satima obrtnici i poduzetnici pripremili su još jedno izdanje „Bijelih noći“.

MARIJA BISTRICA – Dodatak 2 Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno-turističkog projekta Stubičke Toplice potpisali su u petak, 3. studenog 2017. godine u Mariji Bistrici Jako Andabak, vlasnik i predsjednik NO koncerna Sunce Premium i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Dodatkom se predviđa gradnja smještajnih kapaciteta od 300 soba i najmanje 7 bazena, wellness i spa centar, a zaštitnom klauzulom ne da se smanjuje imovina županije, što je sporno za županijsku oporbu, nego se u odnosu na prvobitni ugovor povećava, izjavio je župan Željko Kolar. – Zbog zaštite imovine koju je Krapinsko-zagorska županije unijela u društvo „Stubaki“, a riječ je o 68.645 metara četvornih zemljišta, imamo 11 zadužnica, svaku na milijun kuna, te dvije bjanko mjenice pohranjene u sefu i ta garancija je ostala u ugovoru u članku 14 – kaže župan Kolar i dodaje, kako je imovina županije time osigurana, a njena vrijednost sa 11 milijuna povećana na 12,5 milijuna kuna. Da ima razumijevanja za teške riječi oporbenog HDZ-a i negativnu energiju koja se stvorila oko projekta, izjavio je Jako Andabak, uz tvrdnju da će sigurno realizirati investiciju u Stubičkim Toplicama, u koju je već uloženo 28 milijuna kuna, što u projekte i istražne radove, što u infrastrukturu. – Kontinentalnom turizmu treba vremena  da krene punim plućima, a ova investicija prije nekoliko godina, zbog odnosa na tržištu, ne bi bila profitabilna – kaže Andabak piozvavši sve one koji misle da je radio malverzacije sa zemljištem, neka dođu s revizorima pogledati knjige, pa ako se utvrde nepravilnosti, institucije neka odrade svoj posao.

ZAGREB – Ulica Grada Mainza, dionica dužine od 200 metara od Slovenske ulice do Reljkovićeve ulice,  rano jutros puštena je u promet. Radi se o 3.500 metara četvornih prostora gdje je uređeno 80 parkirališnih mjesta, kolnik i nogostup, a vrijednost radova je 1,7 milijuna kuna, rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Krunoslav Tepeš. Zadovoljan uređenjem ove dionice je predsjednik Gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić koji je istaknuo kako se radi na popisu uređenja prometnica i naselja na području ove Gradske četvrti koje će biti uvrštene u popis malih komunalnih akcija za 2018. godinu.

KRAPINA – Press konferenciju vezanu uz  projekt Stubaki te odluku o izglasavanju drugog aneksa ugovora o javno privatnom partnerstvu između Krapinsko-zagorske županije i društva Sunce premium donesenu na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine organizirali su danas, 03. studenog 2017. godine, u Krapini članovi kluba vijećnika HDZ-a. – Da je nedopustivo prolongiranje agonije projekta Stubaki za dodatnih pet godina ističe predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Krapinsko-zagorske županije Mirko Krznar. – Činjenica da privatni investitor devet godina nije započeo s realizacijom projekta debakl je politike koju vodi županijski SDP – naglašava Krznar. Na pressici je između ostalog istaknuto i kako je neprihvatljivo da je ugovorna kazna investitoru, ukoliko ne ispoštuje rokove, smanjena s dosadašnjih 11 na svega 1, 5 milijuna kuna, a on, osim što je do sada premašio sve rokove, još je i hipotekom od 1,8 milijuna eura opteretio turistički vrijedno zemljište koje zjapi prazno. – Tko će platiti odštetu stanovnicima Stubičkih Toplica radi pasivnosti županijske politike i kočenja turističkog razvoja nekoć najpoznatijih toplica u Hrvatskoj, pitanje je koje je na današnjoj konferenciji za novinare postavio potpredsjednik Županijske skupštine Dragutin Ranogajec pozvavši aktualnu županijsku vlast na odgovornost.

ZAPREŠIĆ – Četiri nova vozila i to dva za hitnu medicinsku pomoć te dva za sanitetski prijevoz od ovog petka, 3. studenog 2017. godine ima Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Do kraja godine dobit će još 6 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna. Ključeve prva četiri vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku u Zaprešiću je uručio  župan Stjepan Kožić. Dva vozila hitne medicine bit će raspoređena u Vrbovec i Veliku Goricu, a vozila za sanitetski prijevoz u Jastrebarsko i Zaprešić. Grad Zaprešić sufinancirao je nabavku vozila sa 250 tisuća kuna, istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. Preostalih 6 vozila hitne medicinske pomoći, čija se isporuka očekuje do kraja godine, bit će raspoređeno u preostale ispostave  Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Zaprešić i Sveti Ivan Zelinu. Inače, od 2014. godine do danas za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kupljeno je 38 vozila ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna, naglasio je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Urbana utrka Zagrebački noćni cener održat će se u nedjelju, 5. studenog . Više od 2.500 trkača trči kroz centar grada,  u utrci od 10 kilometara, za koju su startni brojevi rasprodani u roku od 8 sati. Zagrebački noćni cener poznat je i po promicanju Kulture navijanja, uz konfete, trube i ostale rekvizite. Navijanja ZG Runnersa i njihovih prijatelja, postala su legenda, pa će tako biti i u nedjelju, kada im se pridružuju i kolege iz drugih dijelova Europe.

ZAGREB – Ronilački klub „Roniti se mora“ i ove godine organizira podvodno čišćenje Jaruna. Riječ je o ekološkoj akciji „Think Green – Jarun 2017“, koja će biti održana u nedjelju, 5. studenoga s početkom u 10,00 sati na otoku Univerzijade. Cilj akcije je izvući čim više predmeta od gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalog otpada. Osim samog čišćenja jezera i oko jezera, članovi kluba educirat će posjetitelje o ekologiji, kao i vještini ronjenja s bocama.

ZAGREB –  Bespovratnih 2 milijuna kuna za dogradnju, odnosno rekonstrukciju OŠ Bedenica i OŠ Bistra dodijelilo je Zagrebačkoj županiji Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ugovor o dodjeli sredstava, u sklopu Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama, potpisali su župan Stjepan Kožić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Među projektima koji su dobili financijsku podršku su i dogradnja OŠ Kupljenovo i gradnja jednodijelne sportske dvorane uz ovu školu, za što je odobreno 2 milijuna kuna te dogradnja blagovaonice u OŠ Jurja Habdelića u Velikoj Gorici za što je dobiveno  600.000 kuna. Zagrebačka županija u rekonstrukciju i dogradnju PŠ Bedenica je već uložila 17,8 milijuna kuna, istaknuo je župan Kožić, dok će u rekonstrukciju i dogradnju OŠ Bistra uložiti 27,5 milijuna kuna. Dogradnju OŠ Kupljenovo Županija pomaže s 5,4 milijuna kuna.

DONJA STUBICA – Street workout park, prvi takav u Krapinsko-zagorskoj županiji, svečano je otvoren danas, 3. studenog 2017. godine u Donjoj Stubici. Radi se o igralištu za koje je novac dobiven preko natječaja, a građani su mogli glasati za projekt putem digitalne platforme odnosno Facebook-a. Osim mještana Donje Stubice u glasanje su se uključili i građani Krapinsko-zagorske županije na što je ponosan zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji je prisustvovao otvorenju. Brojne okupljene posebno je razveselio ambasador projekta, rukometaš Mirza Džomba koji je uz mlade pomočnike demonstrirao kako se koriste sprave u novom parku. – Zahvaljujem se svim ljudima koji se glasali jednom ili stotinu puta, njima je ova aktivna zona i namijenjena te se nadam da će koristiti ove sprave, ali ih i čuvati – izjavio je na otvorenju gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Inače, Donja Stubica je jedan od četiri grada u Hrvatskoj koji su dobili takvo igralište te će se na njemu organizirati i rekreacije pod nadzorom kineziologa.

VARAŽDIN – Državna izložba izvornih pasmina peradi Hrvatske, bit će u nedjelju, 5.studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održana u sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu.  Uzgajivači s područja Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Varaždinske županije će u 105 kolekcija izložiti zagorske purane, kokoši hrvatice, dravske guske, posavske kukmaste kokoši, križevačke kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke kao i domaće patke.  Organizatori izložbe su Hrvatska poljoprivredna agencija, Varaždinska županija, Udruga uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije, Udruga uzgajivača kokoši hrvatica Varaždinske županije i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi. Izložba će za javnost biti otvorena od 10,00 do 16 ,00 sati.

DONJI KRALJEVEC – Svoja vrata posjetiteljima danas u 11,00 sati otvara 12. Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. U organizaciji Općine Donji Kraljevec, Međimurske županije i Centra dr. Rudolf Steiner, u prvom planu sajma i dalje su proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i različitim pristupima. Pod geslom „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, brojni voćari će na sajmu predstaviti svoje proizvode i prerađevine, bit će nagrađena najbolja voćna vina, no po prvi puta ocjenjivat će se i vrste voćnog piva. U okviru sajma bit će priređen i okrugli stol s temom vezanom uz EU fondove, a na primjeru susjedne Slovenije predavanje o iskorištavanju EU novca održat će dr. Petar Zadravec. Sajam voćarstva koji će potrajati do sutra, 4. studenog, održava se u sportskoj dvorani tamošnje Osnovne škole, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

 

loading