Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 3.12.2015.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Kako bi međusobno povezivali regije i jačali svijest o zajedničkim ulaganjima, Krapinsko-zagorska županija kontinuirano sudjeluje u širenju dobre prakse kroz organizaciju lokalnih događanja u okviru Otvorenih dana EU regija. Županija , Odbor regija EU i Zagorska razvojna agencija dana organiziraju „ Mostove regija“ u Tuheljskim Toplicama.Događaj je posvećen razgovoru o dosadašnjim iskustvima i provedenim prekograničnim projektima te informiranju o novim mogućnostima putem programa koji su dostupni RH.  Među ostalima u razgovoru sudjeluju direktorica Razvojne agencije Kozjansko Andeja Smolej, zamjenica direktorice ZARE Helena Matuša, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Ines Kos,  Danijela Gjuras, voditeljica službe za međunarodnu teritorijalnu suradnju Ministarstva regionlnog razvoja i EU fondova i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. 

ZAGREB – Današnjom humanitarnom vožnjom Božićnim vlakom za 150 djece s posebnim potrebama iz Doma za djecu iz Nazorove, Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, Udruge roditelja djece s posebnim potrebama „Put u život“ iz Zagreba, Udruge osoba s invaliditetom „Suncokret“ iz Velike Gorice i dječjih vrtića „Potočnica“ i „Duga“ iz Zagreba, najavljene su vikend vožnje Božićnim vlakom Tin express. Vožnje su organizirane vikendima, od 5. prosinca do 3. siječnja 2016. godine na području Zagreba, Koprivnice, Rijeke, Splita i Vukovara. Uz prigodne poklon pakete vlak je veselo okićen te se u njemu u 60 minuta vožnje održava i prigodan program s vilama, Djedom Mrazom i Svetim Nikolom.

ZAGREB – U povodu blagdana sv. Nikole, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić tradicionalno će danas podijeliti poklon-pakete djeci branitelja i djeci iz obitelji slabijeg socijalnog stanja, starosti do 12 godina. Prigodna priredba i podjela slatkih paketa za djecu branitelja bit će održana u Studentskom centru od 16,00 sati dok je priredba i podjela paketa za djecu iz obitelji slabijeg socijalnog statusa u maloj dvorani Doma sportova u 17,00 sati.

KRAPINA – Za Oznaku europske baštine nezavisno Povjerenstvo Europske komisije jučer je izdvojilo i predstavilo devet lokaliteta, od ukupno osamnaest prijavljenih. Naime, Ministarstvo kulture RH je ove godine prvi puta dobilo priliku prijaviti dva hrvatska lokaliteta: Muzej krapinskih neandertalaca i Centar industrijske baštine Rijeke, a upravo je krapinski muzej dobio ovo visoko priznanje. Oznaka za Muzej znači izuzetnu promociju prapovijesne prirodne baštine široj europskoj publici, povezivanje s drugim europskim lokalitetima, razmjenu izložbi, zajedničke promocije i kreiranje novih projekata. Oznaka europske baštine je inicijativa EU kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti lokaliteta u europskoj povijesti, kulturi i razvoju. Oznaka će se dobitnicima službeno dodijeliti u veljači 2016., a svečana dodjela biti će u travnju iduće godine u Bruxellesu.

ZAGREB – Fotomonografija Skriveni biseri hrvatskih županija, koju je tiskala Hrvatska zajednica županija, na više od 180 stranica objedinjuje već dobro poznate, ali i zanimljive nepoznate informacije o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima svih hrvatskih županija. Ovo vrijedno izdanje bit će predstavljeno u Novinarskom domu sutra, 4. prosinca godine u 18,00 sati. Na predstavljanju će se uvodno obratiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dosadašnji predsjednici Zajednice, župani Zlatko Komadina, Božo Galić, Tomislav Tolušić i Goran Pauk te recenzent Miroslav Ambruš Kiš.

KRIŽEVCI – Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tema ovogodišnjeg glasi „Pitanja inkluzije: pristup i osnaživanje ljudi svih mogućnosti“.  Tim povodom, Udruga osoba s invaliditetom Križevci uključuje se u Kampanju „Bijele vrpce“, postavljanjem info štanda na Strossmeyerovom trgu u Križevcima, gdje će se. prikazati i prodavati radovi s kreativnih radionica. Kampanju provodi Mreža žena s invaliditetom, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Gradom Zagrebom i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Kampanja će se provesti i u Dječjem vrtiću „Zraka sunca“ i Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijanovečkog iz Križevaca.

VARAŽDIN – Preventivno edukativnom akcijom i dijeljenjem letaka,  Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježit će danas Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Varaždina. Cilj je akcije koja će se održati na Trgu Slobode i u Šenoinoj ulici, educirati građanstvo o tome tko može parkirati na parkirališnim mjestima označenim  znakom pristupačnosti, koja prava proizlaze iz znaka pristupačnosti te koje su nadležnost Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji vezano uz  izdavanje znaka pristupačnosti. Akcija će se odvijati u suradnji s PU Varaždinskom, čiji su predstavnici istaknuli da je  od početka 2015. godine do sada evidentirano 80 prekršaja parkiranja bez znaka pristupačnosti na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom.

KOPRIVNICA – Odluku o dodjeli studentskih kredita Koprivničko- križevačke županije u akademskoj godini 2015./2016. donio je župan Darko Koren. Naime, studentski krediti za polaznike preddiplomskih, diplomskih ili integriranih studija dodijeljeni su četrdeset i šestorici studenata, dok je troje studenata poslijediplomskih studija ostvarilo to pravo. Listu je utvrdilo županijsko Povjerenstvo za kreditiranje studenata, a nalazi se na mrežnim stranicama županije.

ČAKOVEC – Poslovni uzlet, edukativna manifestacija koju organizira Poslovni dnevnik održava se danas u Čakovcu. Tijekom cijelog dana u zgradi Scheier održava se niz besplatnih edukacija koje su prvenstveno namijenjene poduzetnicima, obrtnicima i OPG- ovima, ali i svima koji su zainteresirani za unaprjeđenje svojih poslovnih znanja i vještina. Prijepodne je tako održana panel diskusija pod nazivom „Grad Čakovec- poticajno okruženje za uspješan biznis“, a u ime suorganizatora Grada Čakovca prisustvovao joj je gradonačelnik Stjepan Kovač koji ističe da je cilj današnjih edukacija, među ostalim i vidjeti što lokalna samouprava može napraviti kako bi pomogla svojim poduzetnicima u što boljem pozicioniranju na domaćem i stranom tržištu.

ZAGREB – U sklopu projekta Međužupanijske suradnje učeničkih zadruga, 38 zadrugara iz 19 učeničkih zadruga Zagrebačke županije, zajedno s voditeljima i predstavnicima Zagrebačke županije, posjetili su Splitsko-dalmatinsku županiju. Cilj projekta, koji je organiziran treću godinu zaredom, bio je upoznavanje zadrugara s posebnostima drugih županija u Republici Hrvatskoj, usvajanje novih znanja i vještina te stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

ĐURĐEVAC – Počeli su radovi pripreme terena i betoniranja temelja za dva nova autobusna stajališta u prigradskim naseljima Budrovac i Severovci u Đurđevcu, ukupne vrijednosti 26 tisuća kuna. Autobusna stajališta potrebno je postaviti na ove dvije lokacije kako bi se putnici koji čekaju autobus zaštitili od kiše i ostalih vremenskih neprilika, a ponajviše učenici osnovne i srednje škole koji tamo svakodnevno čekaju školski autobus.

loading