Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tripartitna koalicija u Gradskoj skupštini koju su činili Stranka Bandić Milan 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, više ne postoji. Trzavice unutar koalicije kulminirale su nakon službene posjete Gradu Zagrebu Dragana Markovića Palme, bivšeg bliskog Arkanovog suradnika. Neovisni za Hrvatsku opetovano su tražili javnu ispriku gradonačelnika Milana Bandića. No, nakon što je ona uslijedila, Neovisni nisu odustali od nakane da napuste koaliciju te najave ne podržavanje proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu koji iznosi rekordnih 10,2 milijardi kuna. Danas, 03. prosinca 2018. godine je vodstvo Stranke BM 365 pozvalo pet gradskih zastupnika Neovisnih za Hrvatsku da podnesu ostavke na sve funkcije u tijelima Gradske skupštine, kao i potpredsjedničku poziciju, koje su dobili ulaskom u tripartitnu koaliciju. „Od njih bi bilo moralno da se zahvale na pravima i benefitima koje imaju temeljem našeg sporazuma“, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Stranke BM 365 i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. Bez Neovisnih za Hrvatsku, za novu većinu u Gradskoj skupštini koaliciji Stranke BM 365 i HDZ-u su potrebne tri ruke gradskih zastupnika.

ZAGREB – Petnaesti Međunarodni znanstveno-stručni simpozij Gospodarenje otpadom Zagreb 2018. svečano je otvoren u ponedjeljak, 3. prosinca u prostorijama Stare gradske vijećnice. Stručnjaci s područja gospodarenja otpadom i ekologije do srijede će održati brojna predavanja i panele o primjerima dobre prakse gospodarenja otpadom, a glavna tema bit će kružno gospodarenje otpadom. U Hrvatskoj se naime čak 85 posto prikupljenog otpada odlaže na odlagališta bez prethodne obrade, dok se u Zagrebu odvaja i reciklira oko 33 posto prikupljenog otpada. „Infrastruktura za uvođenje kružnog gospodarenja otpadom u Zagrebu je bolja, no uvijek ima mjesta za napredak. Nedostaje nam Centar za gospodarenje otpadom koji ćemo u suradnji sa Zagrebačkom županijom izgraditi u Resniku“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom, zagrebački Geotehnički fakultet i Međunarodna organizacija za zbrinjavanje otpada ISWA.

ZAGREB – Konferencija naziva „Hrvatska na Savi, projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske“ održana je u ponedjeljak, 3. prosinca u Zagrebu. U sklopu konferencije gostovali su brojni stručnjaci i znanstvenici, među ostalim i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te potpredsjednik HAZU-a, akademik Velimir Neidhardt, koji su razgovarali o važnosti revitalizacije obale Save, ali i o razvoju plovnoga puta, korištenju energetskoga potencijala rijeke te pomicanju linije poplavnog rizika iz mjesta uz Savu.

KOPRIVNICA – Prilikom danas, 3. prosinca 2018. godine, održanog redovno mjesečnog druženja s novinarima, čelnici Grada Koprivnice predstavili su aktualnosti iz rada. Među ostalim, predstavljena je i nova koprivnička aplikacija „Gradsko oko“, a prilikom predstavljanja, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasio je kako aplikacija omogućava prijavu raznih problema s područja Grada te potom, imaju mogućnost pratiti kako se i na koji način problem rješava, gdje se trenutno nalazi i u čijoj je nadležnosti. Aplikacija je besplatna i dostupna svima i na pametnim telefonima kao i računalima.

VARAŽDIN – Prijem za osmoricu kuhara i slastičara iz Varaždinske županije, koji su predstavljali Hrvatsku na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu te su u kategoriji regionalnih timova osvojili brončanu medalju, priredila je danas, 03. prosinca, u Županijskoj palači u Varaždinu predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević. Regionalni tim Varaždinske županije natjecao se u sastavu: Marin Pozder, Vanja Orban, Ivan Tomas, Karlo Štorga, Amos Novak i Marin Sambolek koji su osvojili brončanu medalju u kategoriji tople kuhinje, ponosno je istaknuo predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni. Ovakav rezultat značajan je za promociju Varaždinske županije, ali i cijelu kuharsku struku osobito važnu u daljnjem razvoju turizma istaknula je predsjednica TZ Varaždinske županije Natalija Martinčević. Inače, Svjetski kulinarski kupu u Luksemburgu, ove je godine okupio 3000 kuhara i slastičara iz 76 zemalja iz svih krajeva svijeta.

ZAGREB – Ovogodišnji, deseti jubilarni  Volonterski Oskar, u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici,  dodijeljen je trima finalistica kojima je glasove dalo ukupno 4.183 građana. Najveći broj glasova osvojila je Milena Štimac, volonterka u skloništu za životinje Dumovec, potom Blaženka Eror Matić, volonterka udruge volontera u palijativnoj skrbi La Verna te Marija Vujeva, volonterka Isusovačke službe za izbjeglice. Milena Štimac osvojila je Volonterski Oskar za skrb i ljubav prema životinjama. Blaženki Eror Matić uručen je Volonterski Oskar za humanost i razvoj palijativne skrbi, a Mariji Vujeva uručen je Volonterski Oskar za izgradnju mira i solidarnosti. Svim okupljenim volonterima uručeni su darovi i zahvale, a finalisticama je uručena i statua Zagrljaj zajednice. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor ”Zabočki mališani” koji su otpjevali i volontersku himnu „Zato ljubav biraj – samo volontiraj“ koju su osmislila djeca, članovi Društva naša djeca Zabok.

KRAPINA – Hrvatske ceste donijele su odluku o odabiru izvođača za izgradnju II. faze spojne ceste Zabok – Krapina, dionice od Svetog Križa Začretja do Lepajaca u vrijednosti od 71,7 milijuna kuna. Nakon što prođu žalbeni rokovi, radovi bi trebali započeti početkom 2019. godine. Prva dionica spojne ceste od Zaboka do Svetog Križa Začretja, duga 6,2 kilometra i vrijedna 44 milijuna kuna otvorena je početkom travnja 2017. godine, a izgradnjom druge dionice, Zagorcima će se na neki način vratiti prometnica koju su izgubili izgradnjom autoceste.

ČAKOVEC – Bogatim programom, kroz koji su predstavljeni svi aktivi škole, u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec održana je svečanost kojom su djelatnici i učenici škole obilježili 97. obljetnicu postojanja. Škola je osnovana 1921. godine, dosad je obrazovala više od 15 tisuća učenika, a u njenom radu sudjelovalo je više od 650 djelatnika. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec danas ima oko 590 učenika i 88 djelatnika te je dobitnica brojnih priznanja i nagrada u područjima stručnih i općeobrazovnih predmeta, kulture, zabave i sporta čime doprinosi razvoju obrazovne strukture cijele županije. U ime Međimurske županije, svečanosti su prisustvovali zamjenica župana Sandra Herman te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport  Branko Sušec.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s autoricama projekta „Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ održao je zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Zamjenik Ljubić gošćama je zahvalio na prezentaciji projekta, naglasio kako imaju podršku Koprivničko-križevačke županije te pohvalio inicijativu koja će doprinijeti odgovornijoj upotrebi antibiotika, većoj kvaliteti zdravstvenog sustava te spašavanju ljudskih života.

KRAPINA – Mimohodom kroz središte grada Krapine, danas, 03. prosinca 2018. godine je upriličeno zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, organizator je ovog mimohoda na kojem su sudionici obišli pojedine gradske institucije kako bi vidjeli koliko su prilagođene osobama sa invaliditetom, ali i da bi bili viđeni.  – Mimohod smo organizirali da bi bili vidljivi i da bi ljude osvijestili o našoj svakodnevnici i problemima sa kojima se susrećemo – rekla je u ime svih predstavnika udruga osoba s invaliditetom iz krapinske udruge distrofičara Mirjana Janžek. Sudionike mimohoda pozdravio je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović koji je rekao, da iako poteškoće u pristupu određenim mjestima u središtu Krapine postoje, radi se na njihovom uklanjanju, a u obilasku Krapine pridružila im se i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Inače, Krapinsko-zagorska županija osigurava više od 3 milijuna kuna za projekte vezane uz osobe sa invaliditetom na godišnjoj razini, s tu su i brojni projekti i natječaji tokom godine na koji se spomenute Udruge mogu prijaviti.

ZAPREŠIĆ – I ove godine, do 2. siječnja 2019. godine, sve posjetitelje Zaprešića očekuje mjesec dana ledene zabave na Trgu Ivana Pavla II. Ledena bajka donosi dašak adventa uz klizalište i prigodnu blagdansku ponudu. Djeca će i ove godine doći na svoje jer su bajke, pa i ova ledena, pisane upravo za njih. Doček veselog Djeda Mraza, nastupi dječjih klubova, predstave, animatori, doček male nove godine uz veliki vatromet i još hrpa zabave za najmlađe već su tradicionalno dio zaprešićkog blagdanskog ozračja. Oni malo stariji uživat će u odličnoj svirci raznih bendova i veselom dočeku Nove godine.

 

loading