Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 03.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Saniranu i rekonstruiranu sportsku dvoranu ŠRC-a Zaprešić ovog utorka, 3. prosinca obišao je gradonačelnik Željko Turk. U roku od 5 mjeseci u potpunosti su realizirani radovi na hidroizolaciji i postavljanju novog javorovog parketa, uređene su tribine, rasvjeta, ako i dio fasade i solarije. Projekt ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna sufinancirao je sa 560 tisuća kuna Središnji državni ured za šport. Dvoranu prvenstveno koriste mali kolektivni sportovi, 7 sportskih udruga, učenici te umirovljenici za vježbanje. Kako je istaknuo zaprešićki gradonačelnik Željko Turk jedan od prioriteta razvoja grada upravo je sportska infrastruktura u koju je u proteklih 5 godina uloženo između 40 i 50 milijuna kuna.

ZAPREŠIĆ – Novoizgrađeni dio dionice državne ceste Zaprešić – Prigorje Brdovečko, popularno zvana južna obilaznica, u dužini od 1 kilometar,  ukupne vrijednosti radova 33 milijuna kuna, ovog utorka, 3. prosinca 2019. godine puštena je u promet. Riječ je o zaprešićkoj obilaznici koja se sastoji od četiri prometna traka, odnosno dva kolnika s razdjelnim pojasom. Cijelom duljinom izgrađene su barijere za zaštitu od buke te pješačka staza, a na kraju prometnice je semaforizirano raskrižje s rasvjetom. – Izuzetno sam sretan što je ovime iz centra Zaprešića uklonjen gust promet, a prometnim rješenjima pokazujemo da smo jedan od razvijenijih gradića u Hrvatskoj – istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. – Nastavljaju se ugovoreni radovi na prometnici vrijednosti 71 milijun kuna, koji će biti završeni kroz godinu dana – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Uz kvalitetniji promet u Zaprešiću te bolju vezu sa Zagrebom, benefiti ove prometnice, kako je naglasio državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić su daljnja povezanost sa Slovenijom te moguća poveznica sa Samoborom.

VARAŽDIN – Predstavljanje prioriteta hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije “Europa koja se razvija” održano je u utorak, 3. prosinca 2019. godine u Varaždinu. Konferenciju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Kroz dva panela predstavljeni su prioriteti hrvatskog predsjedanja u kontekstu ujednačenog, održivog i uključivog razvoja Europe, brige o demografiji, snažnog unutarnjeg tržišta, održivog rasta i konkurentnosti Unije.  Na konferenciji su sudjelovali ministri Darko Horvat, Vesna Bedeković i Marija Vučković.

ZAGREB – Međunarodnom energetsko-naftnom konferencijom, pod nazivom „Energija u 21. stoljeću“, Jadranski naftovod obilježio je u Zagrebu 45 godina poslovanja. Fokus JANAF-ove konferencije usmjeren je na trendove i izazove u gospodarstvu, energetskom i naftnom tržištu, sigurnosti opskrbe energijom, razvoju naftnih kompanija te energetskoj tranziciji i infrastrukturi. JANAF je, naglašava ministar gospodarstva Darko Horvat, primjer državne kompanije koja jako dobro posluje ne samo na hrvatskom već i na svjetskom tržištu. – Mi od JANAF-a kao i od drugih trgovačkih društava u vlasništvu države očekujemo da budu te nastave biti generatori investicijskog rasta, a time i gospodarskog rasta u Hrvatskoj – rekao je ministar Horvat. Kako je istaknuo ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić, Hrvatska je, između ostalog zahvaljujući Janafu, energetski sigurna zemlja. – Naša Strategija energetskog razvoja do 2030. ide u smjeru afirmacije obnovljivih izvora energije no u ovom prijelaznom razdoblju uloga nafte i plina neće se umanjivati – kazao je ministar Ćorić. U prvih devet mjeseci 2019. godine, JANAF nje ostvario prihodi u iznosu od gotovo 558 milijuna kuna, a gotovo 67% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima.

ZAGREB – S ciljem aktualiziranja tema važnih za zagrebačke obrtnike te iznalaženje rješenja za izazove s kojima se svakodnevno susreću započeo je prvi Obrtnički forum Grada Zagreba. Riječ je o svojevrsnoj platformi, mjestu susreta obrtnika i donosioca zakona i propisa na kojoj se iz prve ruku mogu, s jedne strane čuti problemi te s druge napori u otklanjanju barijera koje usporavaju zagrebačko obrtništvo. Forum se održava u organizaciji Grada i Obrtničke komore Zagreb. Zagreb je uvijek prepoznavao obrtništvo kao pokretača gospodarskog razvoja tako da broj obrtnika iz godine u godinu raste. – Tako je broj obrtnika u Gradu Zagrebu u apsolutnom iznosu u odnosu na lani povećan za njih više od 2200 – istaknula je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika.

ČAKOVEC – Po uzoru na najviše europske i američke standarde, a s ciljem spašavanja života, smanjenja posljedica infarkta, ali i zadržavanja kvalitetnog liječničkog kardiološkog kadra od 1. prosinca u Županijskoj bolnici Čakovec uspostavljeno je 24-ero satno dežurstvo hitnog intervencijskog kardiološkog tima. Projekt je predstavljen danas, 03. prosinca 2019. godine, na konferenciji za novinare u Županijskoj bolnici Čakovec, o čemu su govorili ravnatelj Bolnice Tomislav Novinščak, voditelj Odjela intervencijske kirurgije Mihajlo Kovačić, voditelj Odjela kardiologije Branko Ostrički, predsjednica Upravnog vijeća Bolnice Sonja Tošić Grlač te župan Međimurske županije Matija Posavec. Riječ je o logičnom koraku nakon što je prije godinu dana s radom započeo Cat laboratorij u kojem je ugrađeno više od 1000 stenta i napravljeno oko 2.500 procedura, rekao je ravnatelj Bolnice Tomislav Novinščak nazvavši ovaj korak nadstandardom bez presedana. Sve je to rezultat velikih ulaganja ali i planskog razvoja zdravstvene djelatnosti na području Međimurske županije, rekao je župan Matija Posavec napomenuvši kako je bolnica nedavno prošla akreditacije, završava se uređenje stare interne, koja će dobiti 33 milijuna kuna vrijednu dijagnostičku opremu, a osobito je važno naglasiti skorašnji dolazak čak desetero mladih liječnika. Sve su to preduvjeti regionalnog pozicioniranja Županijske bolnice Čakovec osobito u području kardiologije, ortopedije i dječje kirurgije, zaključio je župan Posavec.

ZAGREB – Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 11. godišnjice djelovanja Zaklade Čujem, vjerujem, vidim održano je u utorak, 3. prosinca u prostoru Zaklade. Tom prigodom predstavljena su ostvarenja Zaklade u 2019. godini te uručene zahvalnice kolegama i suradnicima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju rada odnosno omogućivanje pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni tisak te promicanje i provođenje obrazovne, socijalne i kulturne integracije osoba s invaliditetom. Također je uručeno i 5 prijenosnih računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom.

DONJA STUBICA –  Međunarodni dan osoba s invaliditetom, obilježen je mimohodom ovog utorka, 3. prosinca 2019. godine u Donjoj Stubici. Na mimohodu kroz grad okupili su se članovi svih udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, a Udruga invalida Donja Stubica prezentirala je okupljenima kakvo je stanje u gradskim ustanovama i institucijama po pitanju pristupačnosti osoba s invaliditetom. U mimohodu su sudjelovali i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek te gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Inače, Udruga invalida Donja Stubica djeluje već 45 godina,  a trenutno broje 540 članova.

ZAGREB – Gradska plinara Zagreba pečati bojlere, uz napomenu kako će skinuti pečate kad se dodatno osigura dovod svježeg zraka do bojlera. Gradska plinara Zagreb navela je kako su ove godine u suradnji s policijom te Dimnjačarskom obrtničkom zadrugom krenuli u edukativnu kampanju kojom upozoravaju građane kako je u samo posljednje četiri godine umrlo osmero ljudi zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz atmosferskih bojlera, dok se njih 71 otrovalo. Inače, U Zagrebu se nalazi oko 250.000 bojlera, a njih 100.000 je problematičnih atmosferskih, odnosno bojleri koji za izgaranje koriste zrak iz prostora i koji mogu biti kobni za potrošače.

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok i dalje traju intenzivni radovi. Dosada je u cijelosti položen novi kolosijek, uređeni su i peroni u kolodvorima za prihvat putnika, izgrađeni željeznički mostovi i propusti, a završeni su i radovi u pothodnicima. Do 6. prosinca te od 9. do 20. prosinca zbog radova u već ustaljenim terminima putnike će umjesto vlakova prevoziti autobusi. Nakon toga slijedi ponovni period bez prekida željezničkog prometa koji će trajati do 13. siječnja 2020.

VARAŽDIN – Na snazi je novo radno vrijeme upravnih tijela Varaždinske županije. Uredovno radno vrijeme za rad s građanima te radno vrijeme pisarnice je ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 sati, a petkom od 7,00 do 13,00 sati. Utorkom je uredovno radno vrijeme produženo, rad s građanima odvijat će se od 7,00 sati pa sve do 17,00 sati.

ĐULOVAC – Bjelovarsko-bilogorska županija obnovila je sve ambulante primarne zdravstvene zaštite među kojima i onu u Općini Đulovac. Izmijenjeni su stari podovi i postavljen je novi laminat, ugrađena su nova vrata i staklena stijena, ugrađena su nova rasvjetna tijela, klima uređaji te su obojani zidovi. Uz to, u sklopu projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“, u ambulantu Doma zdravlja u Đulovcu stigla je i oprema vrijedna 85 tisuća kuna: spirometar, setovi za malu kirurgiju, otoskop, defibrilator, ormarići za opremu i drugo.

ZAGREB – Prijedlogom proračuna Zagrebačke županije za 2020. planiraju se osigurati sredstva za specijalističko usavršavanje devet doktora medicine. Planirane su po tri specijalizacije iz pedijatrije i ginekologije, dvije iz radiologije i jedna iz fizikalne medicine. Na sjednici Savjeta za zdravlje je dogovoreno da se Županijskoj skupštini uputi prijedlog za organizaciju tematske sjednice na kojoj bi se razgovaralo o nedovoljnom broju specijalista u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije. Također, predloženo je da se Ministarstvo zdravstva upozori na ozbiljnost situacije.

MURSKO SREDIŠĆE – Trajni spomen na rudare, bogata radnička povijest i rad u teškim uvjetima u nekadašnjim rudnicima čine Mursko Središće gradom rudara. Zbog toga, u sklopu manifestacije Advent u gradu rudara i obilježavanja zaštitnice rudara sv. Barbare, Grad Mursko Središće svake godine organizira susret s rudarima. U gradskom parku, ispred spomenika Rudar, gradonačelnik Dražen Srpak i ostali gradski dužnosnici, zajedno s rudarima, Udrugom umirovljenika i Rudarskim zborom položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule i preminule rudare. Na sam blagdan sv. Barbare, 4. prosinca u 10,00 sati u župnoj crkvi u Murskom Središću održati će se sveta misa posvećena rudarima.

KOPRIVNICA – U središtu Koprivnice i ove je godine postavljeno klizalište, no na novoj lokaciji, na samom početku Zrinskog trga, na ulasku u Gradski park i u nešto drugačijem obliku. Klizalište je otvoreno svakodnevno od 9,00 do 22,00 sata, vikendom do 23,00 sata, a cijena klizanja je simboličnih pet kuna uz najam klizaljki od 10 kuna. Samo otvorenje Koprivničke bajke bit će u petak, 13. prosinca, najavio je gradonačelnik Mišel Jakšić te istaknuo kako se priprema puno sadržaja, bogata ponuda i poboljšan program.

loading