Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.01.2016.

Posted in Vijesti

ZLATAR BISTRICA – Dva dana nakon velikog požara u kojem je izgorjela školska sportska dvorana u Zlatar Bistrici, danas su se sastali župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar,  načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić i ravnateljica škole Božena Slunjski kako bi definirali daljnje aktivnosi u sanaciji štete i izgradnji nove dvorane. Odlučeno je kako će se u idućih 14 dana izvršiti procjena nastale štete, sanirati požarište te izvršiti procjena statike objekta, o čemu će ovisiti daljnje projektiranje i  planiranje. “Iako je teško govoriti o potrebnim financijskim sredstvima s obzirom da nije poznata statika objekta,  za sada je sigurno da je Županija osigurala 300 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije”,  istaknuo je župan Kolar i najavio kako će se uz gradnju nove dvorane, dograditi i škola kako bi se stvorili uvijeti za jednosmjensku nastavu.

Što je prouzrokovalo požar  na 16 godina staroj dvorani vrijednoj 12 milijuna kuna, još uvijek nema službenog priopćenja.

KRAPINA – Zimska škola informatike svečano je otvorena danas u Krapini. Riječ je o 21. Školi, koja se u Krapini održava 16. godinu za redom, za vrijeme zimskih školskih praznika, a nudi nadopunu redovnim i izbornim sadržajima u školi, sadržaje za darovite učenike, te aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja. Prvi krug radionica počeo je danas, a drugi počinje 7. siječnja. Odaziv je ove godine rekordan, jer se prijavilo gotovo 300-tinjak polaznika, ponajviše osnovnoškolaca, a tu je i 30 odabranih polaznika iz čitave Hrvatske koji se pripremaju za natjecanja. Zimska škola informatike održava se u organizaciji Srednje škole Krapina, Krapinskog informatičkog kluba Krik i Hrvatskog saveza informatičara, uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Useljenje u novoobnovljene zagrebačke studentske domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje počinje danas. Studentski domovi preuređeni su i obnovljeni u roku, povodom Europskih sveučilišnih igara 2016. godine. Dva najveća zagrebačka studentska doma u zadnja su četiri mjeseca tako dobila nove krovove, fasade, podove, namještaj i sanitarije. Svaka soba ima i hladnjak te bežični internet, a povećana je i sigurnost domova, koji su i energetski učinkoviti. Obnova vrijedna gotovo 300 milijuna kuna za više od 4500 studenata koji za vrijeme radova nisu mogli u svoje sobe znači i povratak u dom, a osim novih soba, studente će dočekati i više cijene smještaja, koje su izazvale polemiku između nadležnih i predstavnika studenata. Formirano je, naime, novih šest cjenovnih kategorija za sobe koje su do sada stajale 200, 300 ili 600 kuna. Tako su neke sobe poskupjele od 50 do 200 kuna, što studenti smatraju neprihvatljivim.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren i zamjenik Ivan Pal posjetili su prve bebe rođene u 2016. u rodilištu koprivničke opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ u pratnji sanacijske upraviteljice Sandre Sinjeri i predstojnika Jedinice djelatnosti ginekologije Ivice Stanišića. U novoj 2016. do posjeta delegacije Koprivničko-križevačke županije rodilištu koprivničke bolnice rođene su tri bebe. I u prošloj godini bilježi se pad broja poroda, kaže predstojnik Jedinice djelatnosti ginekologije Ivica Stanišić. Župan Darko Koren rodilje je darivao ružama, a one su mu u razgovoru pohvalile rad medicinskih sestara i liječnika. No žalosti, kaže Koren, pad broja poroda i u koprivničkoj bolnici. Prva beba rođena u 2016. je dječak Adrian, drugo dijete koprivničke novinarke Dine Ivačić, a rođen je u subotu, 2. siječnja.

VUKOVAR – Ugovor o sufinanciranju projekta rekonstrukcije hostela „Dubrovnik“ u Vukovaru, potpisali su Zagrebačka županija i Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Županija je za tu svrhu izdvojila 100 tisuća kuna. Novac će biti utrošen na rekonstrukciju i dogradnju kata na zgradi vukovarskog hostela „Dubrovnik“ koji se nalazi u prostoru bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Obnovom hostela povećat će se smještajni kapaciteti za provedbu projekta Javne ustanove „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ koji uključuje dvodnevni posjet Vukovaru učenika svih osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Svake školske godine planiran je dolazak oko 41.000 učenika, a iz Zagrebačke županije ove školske godine u Vukovar će doći 2.455 učenika. Hostel ima ukupno četiri kata, a vrijednost cjelokupnog projekta rekonstrukcije iznosi 18 milijuna kuna.

KRIŽEVCI – Dovršenu dionicu radova na proširenju korita potoka Koruška u Križevcima obišli su zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović i  predsjednik Gradske četvrti Centar Ivica Bermanec. Radovi na uređenju vodotoka trebali bi doprinijeti zaštiti od poplava ulice Krunoslava Heruca i poduzetničke zone Nikole Tesle u Križevcima. Radi se o područjima koja su najviše stradala 2014. zbog velikih količina oborina i nemogućnosti zadržavanja unutar korita. Radove izvode Hrvatske vode.

VARAŽDIN – Projekt pod nazivom Zimske sportske aktivnosti učenika i ove godine provode Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina i  gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti. Varaždinski osnovnoškolci tijekom zimskih praznika imaju mogućnost učenja osnova 16 različitih sportova. U realizaciju projekta uključeno je svih sedam varaždinskih osnovnih škola, a sportski dio provode treneri dvadesetak varaždinskih sportskih klubova. Zimske sportske aktivnosti učenika odvijaju se svakog dana, osim nedjelje i blagdana, do 9. siječnja, a od ponedjeljka, 28. prosinca, kad su započele, do danas, u njih se uključilo stotinjak  varaždinskih osnovnoškolaca. Sportske aktivnosti u potpunosti su besplatne za osnovnoškolce, a svaki učenik sam bira kojim sportom se želi baviti.

ČAKOVEC – Pedeset i drugi “Međimurski fašnik 2016.” ove će se godine održati u Čakovcu u nedjelju 7. veljače. Kao kruna fašničkih događanja održat će se povorka tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski i običaja. Turistička zajednica Grada Čakovca poziva sve koji žele sudjelovati na “Međimurskom fašniku” da se prijave za sudjelovanje putem prijavnice, najkasnije do 10. ovog mjeseca putem pošte na adresu Turističke zajednica Grada Čakovca, putem faxa ili elektroničke pošte, a može se i osobno prijaviti u Turistički ured.

 

loading