Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.01.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Planovi u investicijama i projektima Međimurske županije u 2017. godini bili su tema današnje konferencije za novinare u Maloj vijećnici Međimurske županije. U ovoj godini županija ima spremne projekte i građevinske dozvole u vrijednosti većoj od dva milijuna kuna, ističe međimurski župan Matija Posavec i pritom poziva Vladu i resorne ministre da požure s objavom natječaja na koje ih mogu prijaviti, s obzirom na činjenicu da su županijska proračunska sredstva nedostatna za njihovu realizaciju. Među najvećima tu je projekt uređenja bastiona Starog grada u Čakovcu vrijednosti oko 40 milijuna, uređenje čakovečkog Doma zdravlja vrijednosti 7,6 milijuna kuna, rekonstrukcija i opremanje čakovečke kirurgije i dnevne bolnice vrijednosti 50 milijuna kuna, a tu je i projekt pokretanja Metalske jezgre vrijedan 30 milijuna kuna.

ZAGREB – U sklopu održavanja slalomskih utrka Snježne kraljice, danas će na Trgu bana Jelačića, uoči sutrašnjeg muškog slaloma, od 18,15 sati  biti održano izvlačenje startnih brojeva. Nakon toga, povodom obilježavanja 50. obljetnice FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju, slijedi ovogodišnja atrakcija „Utrka legendi“ na posebno uređenoj skijaškoj stazi u samom centru Zagreba gdje će se od Kaptola do Trga spuštati velika imena svjetskog skijanja, među kojima će biti Janica i Ivica Kostelić. Početak je u 19,45 sati.

ZAGREB –  Sredinom veljače u Zagrebu će biti održan boksački spektakl, Zagreb boxing explosion. Uz neka svjetska boksačka imena na memorijalu će sudjelovati i domaće uzdanice. Uz memorijalni turnir u sklopu boksačkog spektakla bit će održana i humanitarna gala večera na kojoj će se prikupljati sredstva za liječenje djece u Zagrebu. Ovaj boksački spektakl dio je proslave 100 godina islama u Hrvatskoj, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

ZAGREB – Prema službenim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim kapacitetima, u Hrvatskoj je u  prosincu 2016. ostvareno 280.218 dolazaka i 667.372 noćenja. Najviše noćenja u prosincu ostvareno je u Zagrebu, kojeg je posjetilo više od 93.000 turista koji su ukupno ostvarili 167.000 noćenja. Inače, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Austrije, Slovenije, Italije, BiH, Njemačke, Koreje, Srbije, SAD-a, UK-a i Francuske.

VARAŽDIN – Varaždinska županija nedavno je postala točka izvrsnosti u sklopu Europske mreže potpore darovitima. Za Centre izvrsnosti, koji u Varaždinskoj županiji djeluju od 2007. godine,  ulazak u ovu prestižnu Europsku mrežu otvara vrata suradnji na brojnim projektima, razmjeni znanja i podizanju standarda u radu s nadarenim učenicima. Centri izvrsnosti Varaždinske županije radit će i tijekom zimskih školskih praznika i to od ponedjeljka, 9. do petka  13. siječnja. Deset centara izvrsnosti u Varaždinskoj županiji pohađa 890 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola , a s njima radi 115 mentora. Godišnje se iz županijskog proračuna za Centre izdvaja 2,3 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Tradicionalna Zimska škola hrvatskoga folklora, odvija se ovog tjedna u Koprivnici.  Školu organizira Hrvatska matica iseljenika, a ove se godine  proučavaju folklorni plesovi, narodne nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja. Škola, koja se organizira od 1963. godine,  namijenjena  je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Ove godine u Zimskoj školi folklora sudjeluje čak 110 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Švicarske i cijele Republike Hrvatske, a posebno zanimanje za sudjelovanje iskazali su članovi folklornih i tamburaških društava koja pripadaju Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko–križevačke županije. Svečana završna priredba u kojoj će nastupiti svi polaznici Škole folklora održat će se u četvrtak, 12. siječnja u 20,00 sati na pozornici dvorane „Domoljub“ u Koprivnici.

KRAPINA –  Pakete s hranom i higijenskim potrepštinama pedesetak najugroženijih korisnika s područja Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj i ove će godine jednom mjesečno dobivati u socijalnoj samoposluzi Gradskog društva Crvenog križa Krapina. Tijekom prošle godine u socijalnu samoposlugu primljeno je 19.718 komada, a podijeljeno je 21.787 komada živežnih namirnica i higijenskih potrepština. Također, primljeno je 3.261 kilograma rabljene odjeće i obuće, a podijeljeno je 4.711 kilograma.

ZAGREB – Stipendisti Zagrebačke županije koji nastavljaju primati stipendije iz prijašnjih godina trebaju potpisati aneks ugovora o nastavku stipendiranja. Aneksi ugovora će se potpisivati u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu Ulica Ivana Lučića 2a, 4. siječnja od 12,00 do 15,00 sati te 5. siječnja 2017. godine od 9, 00 do 15,30 sati. Ukoliko je riječ o maloljetnim osobama, aneks potpisuje roditelj ili staratelj.

loading