Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Tridesetak godina star nadvožnjak na križanju Slavonske avenije i Avenije Marina Držića bit će saniran. Na petlji je potrebno obnoviti sve ograde, sustav odvodnje, nosive konstrukcije, upornjake te asfalt, a za sve to raspisan je natječaj. Uz to u planu je postavljanje bukobrana na toj lokaciji. Grad je vrijednost nabave procijenio na šest milijuna kuna bez PDV-a. Odabrani izvođač imat će ukupno četiri mjeseca od dana preuzimanja posla da dovrši sve radove i da nadvožnjak opet bude spreman za vožnju.

ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini u Republici  Hrvatskoj  kojom je za 8 gradova i 15 općina s područja Zagrebačke županije te za Županijsku upravu za ceste osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 3.974.893 kuna. Ukupno prijavljena šteta za Zagrebačku županiju u 2017. godini po svim elementarnim nepogodama iznosi 95.982.675,86 kuna. Pomoć se  daje u postotku od potvrđene štete na obrtnim sredstvima u poljoprivredi u postotku od 5,4 potvrđene štete što  je za Zagrebačku županiju ukupno 3.850.883 kuna. Za stambeno građevinske objekte fizičkih osoba  u postotku od 21 od potvrđene štete je za Zagrebačku županiju 95.517 kuna.

ČAKOVEC – Odjel za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec od danas je bogatiji za još jednu donaciju. Radi se o donaciji Volonterskog kluba Doma za starije i nemoćne osobe Novinščak, čije su korisnice prodajom svojih ručnih radova u vrijeme božićnih blagdana prikupile oko tri i pol tisuće kuna i tim novcem nabavile digitalne toplomjere i inhalatore. Svoju donaciju korisnice su danas, 4. siječnja 2018. godine predale voditelju Odjela dr. Dejanu Balažinu, koji je, uz zahvalu vrijednim volonterkama, kazao i to da je na Odjel u prošloj godini stigao niz vrijednih donacija od brojnih organizacija, među ostalim i 350 tisuća kuna vrijedan gastroskop.

VARAŽDIN – Za radove na sanaciji klizišta na području Varaždinske županije u razdoblju od 2013. do 2017. godine izdvojeno je gotovo 14 milijuna kuna. Županijska uprava za ceste Varaždinske županije samo tijekom prošle godine za sanaciju 11 klizišta  na području Kneginca, Lepoglave, Bednje, Varaždinskih Toplica, Cestice, Vinice, Visokog i Novog Marofa, utrošila je 5 milijuna kuna. Na području županijskih i lokalnih cesta Varaždinske županije aktivno je 40-tak klizišta, te će Županijska uprava za ceste i ove godine nastaviti sa sanacijom najkritičnijih, a prve projekcije govore da će za to biti utrošeno oko 3 milijuna kuna.

ZAGREB – Prema odluci Vlade Republike Hrvatske o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini, za štete na području Međimurske županije dodijeljena je pomoć u ukupnom iznosu od 2 milijuna i 549 tisuća  kuna. Ministarstvo financija će novčanu pomoć uplatiti na račune gradova i općina.

KOPRIVNICA – Na području Koprivničko-križevačke županije djeluje 137 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 9.500 vatrogasaca, od kojih je 1.800 mladih do 18 godina. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke Zvonimir Habijan ističe kako će ovu godinu obilježiti brojne obuke i usavršavanja svih zapovjednih struktura. Inače u projektu financiranom od Europske unije, kroz koji je Hrvatska dobila 25 milijuna eura za nabavu vozila, svaka bi županija, pa tako i Koprivničko-križevačka  trebala dobiti cisternu, navalno i šumsko vozilo dok će se pet milijuna kuna utrošiti na sustav veza.

KRAPINA – Preko 300 učenika srednjih i osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije, ali i cijele Hrvatske, prijavilo se na 23. Zimsku školu informatike koja je danas, 04. siječnja 2018. godine svečano otvorena u punoj dvorani Srednje škole u Krapini. Ovu tradicionalnu manifestaciju i ove godine organiziraju Srednja škola Krapina, Krapinski informatički klub Krik i Hrvatski savez informatičara, a nudi učenicima 21 zanimljivu radionicu iz područja informatike, robotike, web dizajna i brojnih drugih područja. Koliko je škola popularna, pokazuje i podatak da svake godine ima sve više prijavljenih polaznika, a ove godine prijavljeno je oko 30 zagorskih te 15 škola iz ostalih dijelova Hrvatske. Događanje je to koje  pruža sadržaje darovitim učenicima kroz radionice, ali i aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja. Naglasak je na programiranju i pripremama za natjecanja u tom području, no ima tema i za početnike. Današnjem svečanom otvorenju, uz ravnatelja Srednje škole Krapina Ivicu Rozjana te predsjednika Kluba „Krik“ Stjepana Šalkovića, prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Bernard Gršić, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegl, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

loading