Skip to content

 Vijesti Radija Kaj, 04.02.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ovih dana Grad Zagreb je sklopio ugovor s dvije tvrtke koje će obavljati radove uklanjanja grafita s fasada. Dio je to realizacije Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja. Prema ugovoru čistit će se pročelja i zidovi komunalnih i poslovnih objekata, ali i metalne, plastične i keramičke površine. Za sanaciju vandalskih grafita grad će izdvojiti gotovo milijun i pol kuna. Osim toga u planu je izrada karte grafita na službenim stranicama grada, ali i posebna besplatna telefonska linija za građane.

KRIŽEVCI – Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika Branka Hrga na jutrošnjoj su sjednici doznali novosti vezane uz uređenje Istarske ulice. Radovi su započeli tijekom prošle godine i obuhvatili kompletnu obnovu komunalne infrastrukture. Ove godine radit će se cesta i nogostup u dijelu od Ulice hrvatskih branitelja do Buturčeve, dok će 2017. godine, nakon završetka radova od Buturčeve do Zagrebačke, Istarska ulica u potpunosti biti uređena. Uskoro kreće i postupak javne nabave za drugu fazu radova, kaže pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo. Vrijednost druge faze radova je 1,5 milijuna kuna i završetak radova predviđa se za srpanj. U trećoj fazi, iduće godine, od Buturčeve do Zagrebačke ulice, gradit će se vodovod i odvodnja, a vrijednost tog dijela investicije je 3 milijuna kuna.

ZAGREB – Rad dežurne ljekarne za područje Zaprešića i okolnih općina ove godine sa 150 tisuća kuna sufinancira Zagrebačka županija.Temeljem standarda i normativa prava na zdravstvenu zaštitu, Zagrebačka županija može ustrojiti dva punkta ljekarničkog dežurstva. Tako su dežurne ljekarne ustrojene u Samoboru i u Velikoj Gorici, jer su to područja s najvećim brojem gravitirajućeg stanovništva. S obzirom da Gradu Zaprešiću gravitira gotovo 52.000 stanovnika, Zagrebačka županija od 2004. godina sufinancira rad dežurne ljekarne na Trgu žrtava fašizma.

VARAŽDIN – Od početka godine do danas, na području Varaždinske županije prijavljeno je 50 slučajeva oboljelih od gripe, bilježi županijski Zavod za javno zdravstvo. Najučinkovitija specifična mjera zaštite protiv gripe je cijepljenje, ističu u Zavodu.  Osobe koje se redovito cijepe protiv gripe, a nisu se cijepile do sada , još uvijek to mogu učiniti, jer će imunološki odgovor biti spreman za 2-3 dana. Gripa svake godine traje do travnja,  tako da zaštita vrijedi dalje sve do kraja epidemije.

ČAKOVEC – Dvodnevnoj radionici na području austrijskog LAG-a Vulkanland koji se nalazi u pokrajini Štajerskoj sudjelovali su članovi Lokalne akcijske grupe Mura – Drava. Kroz radionicu, dvadesetak sudionika, među kojima su bili predstavnici jedinica lokalne samouprave, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tvrtki i udruga, upoznali su se s dugogodišnjim iskustvom provođenja LEADER načela te su iz prve ruke vidjeli na koji način Austrijanci razvijaju svoje lokalne zajednice preko lokalnih razvojnih strategija. Inače, LEADER pristup govori o tome kako, a ne što treba raditi i potiče ideje koje dolaze od lokalnog stanovništva.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac  početkom prošle godine objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva kroz 11 mjera. Do kraja 2015. odobren je 31 zahtjev vrijednosti 350 tisuća kuna. Najviše je korištena mjera za kupnju strojeva i opreme u maksimalnom iznosu od 10 tisuća kuna, čime se postiže veća konkurentnost, bolja opremljenost i povoljnija poduzetnička klima u Đurđevcu, što će se odraziti na budućnost te širenje gospodarstva. S ciljem dodatnog razvoja plasteničke proizvodnje povrća koja predstavlja velik potencijal za razvoj đurđevačkog gospodarstva grad je uveo i program sufinanciranja nabavke plastenika i staklenika. Povrtlari su tako mogli ostvariti potporu do 35 tisuća kuna. Za ovu je namjenu u prošloj godini odobreno sedam zahtjeva.

KOPRIVNICA – Predstavnici Ivanić Grada posjetili su Grad Koprivnicu i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac, kako bi se upoznali s načinom funkcioniranja Grada i gradske tvrtke kao primjera dobre prakse. Domaćini su im bile gradonačelnica Vesna Želježnjak i predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb. Gosti su najviše zanimanja pokazali za djelovanje i ekonomično upravljanje Komunalca. Predstavnici Ivanić Grada obišli su i nekoliko noviteta u Koprivnici: pametne klupe, nove koševe za odvojeno odlaganje otpada, a predstavljen im je i novi pametni spremnik Bigbelly. Sinergija Grada i Komunalca te kontinuirano praćenje trendova i unapređivanja tehnološke opremljenosti cijelog sustava je dobar primjer suradnje javnog poduzeća i gradske uprave u upravljanju djelatnostima od općeg interesa koje održavaju kvalitetu života i okoliša građana na najvišoj razini.

SAMOBOR „Gospodarski forum – obrtništvo Zagrebačke županije“ održava se danas u Samoboru. Forum organiziraju Zagrebačka županija i Obrtnička komora Zagreb s ciljem nalaženja kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva u suradnji s gradovima i općinama.

  
    
ZLATAR BISTRICA – Tribinu povodom 4. veljače, Svjetskog dana borbe protiv raka organizira Udruga žena Zagorska škrinjica iz Zlatar Bistrice, pod pokroviteljstvom načelnika općine Žarka Miholića. Na edukativnoj tribini govorit će se o nacionalnom preventivnom programu i važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, s naglaskom na poboljšanje kvalitete života oboljelih od malignih bolesti. O ovoj će temi govoriti dr. Marina Stanković Gjuretek, spec. javnog zdravstva i socijalna radnica Gordana Tkalec. Tribina će se održati ovog petka, 05. veljače, u 18,00 sati u prostorima dvorane za sastanke u zgradi općine u Zlatar Bistrici.

loading