Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.02.2019.

Posted in Vijesti

LUČKO – Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak, 4. veljače označio je početak radova izgradnje novog objekta Doma zdravlja Zagreb Centar, u Lučkom. Riječ je o objektu površine 800 četvornih metara na dvije etaže prilagođenom osobama s invaliditetom, u kojem će biti zaposleno 40 osoba. U novoizgrađenom Domu zdravlja Lučko bit će smještene ambulanta, ljekarna i ordinacija dentalne medicine. „Oko 20 tisuća stanovnika Lučkog, Ježdovca i Hrvatskog Leskovca za godinu dana moći će obavljati zdravstvene usluge u neposrednoj blizini kuće“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Izgradnja i opremanje košta oko 13 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni za godinu dana.

ZAGREB – Portal „Lokalna Hrvatska – nacionalni servis vijesti lokalne samouprave“, povodom 2000. broja newslettera dodijelio je priznanja za najaktivniju web stranicu u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Zlatna plaketa pripala je Krapinsko zagorskoj županiji, srebrna Međimurskoj županiji, a Zagrebačka županija je osvojila brončanu plaketu. U kategoriji gradova srebrna plaketa pripala je Samoboru, a u kategoriji općina brončanu je dobila općina Gornja Stubica. Dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa na razini županija, gradova i općina birani su prema kriteriju svakodnevnog ažuriranja vlastitih web-stranica te prema kriteriju transparentnosti lokalne i regionalne samouprave prilikom informiranja građana.

ZAGREB – U Klinici za psihijatriju Vrapče u ponedjeljak, 4. veljače 2019. godine otvorene su novouređene prostorije Službe za radiologiju opremljene najsuvremenijom tehnologijom, među ostalim, i najmodernijim CT uređajem. „Klinika u Vrapču postala je tako prva psihijatrijska ustanova u Hrvatskoj sa CT uređajem koji će liječnicima pomoći u boljoj dijagnostici“, objasnio je ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče Vlado Jukić. Na svečanosti su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Milan Bandić. Vrijednost CT uređaja je oko 2 milijuna kuna koje je osiguralo Ministarstvo zdravstva, dok je Grad Zagreb za uređenje odjela izdvojio oko 560 tisuća kuna.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija ove je godine godini kroz pet  natječaja osigurala 2 milijuna i 35 tisuća kuna za rad udruga. Natječaje su na konferenciji za medije, održanoj u Krapini u ponedjeljak, 04. veljače 2019. godine, predstavili zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek. Uz potpore koje se izravno dodjeljuju iz proračuna za rad udruga osigurano je ukupno 5 milijuna i 755 tisuća kuna, što je oko 10% izvornog proračuna, rečeno je na konferenciji. Za program javnih potreba u kulturi osigurano je 885 tisuća kuna. Za projekte udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije ii razvoja civilnog društva namijenjeno je 600 tisuća kuna, 250 tisuća kuna osigurano je za projekate usmjerene očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, a za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja od značaja za Krapinsko-zagorsku županiju osigurano je sto tisuća kuna. Za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije, osigurano je 200 tisuća kuna.

VARAŽDIN  –  Sastanak o uređenju i opremanju HRT-ovog studija u Varaždinu održan je u ponedjeljak, 4. veljače 2019 godine u Županijskoj palači. Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, s pomoćnikom glavnoga ravnatelja HRT-a Jozom Barišićem o toj temi razgovarali su predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je s ravnateljima Srednje strukovne škole Varaždin i Gospodarske škole Varaždin već potpisao ugovor o korištenju prostora površine 115 četvornih metara za potrebe smještaja HRT-ovog studija Čakovec i Varaždin, a na današnjem sastanku su definirani daljnji koraci vezani uz uređenje i opremanje prostora s ciljem realizacije projekta u najkraćem mogućem roku, s obzirom na nužnost provođenja postupka javne nabave.

KURŠANEC LUG – Potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izgradnje višenamjenskog sportskog igrališta u Kuršanec Lugu održano je danas, 4. veljače 2019. godine, u tamošnjem Romskom obiteljskom centru. Sporazum vrijedan gotovo 438 tisuća kuna potpisali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Lončar. U investiciji s 200 tisuća kuna  sudjeluje i savez Roma Kali Sara što je pohvalio gradonačelnik Kovač smatrajući je još jednim vidom unapređenja kvalitete života i brige za romsku populaciju koju je u mnogim primjerima Grad Čakovec već ranije pokazao. Inače, riječ je o jednom od većih romskih naselja na području Međimurske županije s 1360 stanovnika, a koje će i velikim zalaganjem Grada Čakovca te ostalih nadležnih institucija biti i prvo legalizirano romsko naselje u Hrvatskoj. Na potpisivanju Sporazuma bio je i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

KRAPINA – Kampanja „Ostavi trag – rijetki inspiriraju“ Hrvatskog saveza za rijetke bolesti o podizanju svijesti o rijetkim bolestima, životu od postavljanja dijagnoze, liječenju i pomoći službeno je započela danas, 04. veljače 2019. godine u Krapini. Naime, Krapina je prvi grad koji je u ovoj kampanji ugostio Hrvatski savez za rijetke bolesti, a prema riječima voditeljice kampanje Tamare Kvas, Savez za rijetke bolesti trenutno okuplja preko 850 članova, kojima se nastoji pomoći kad je u pitanju postavljanje dijagnoze, liječenja, traženja pravno-socijalne te psihološka podrška. Kampanju prati i spot u kojem je značajna uloga pripala i 12. godišnjoj Elli Ranogajec Inkret iz Krapine koja boluje od artogripoze multipla skolgenita, a prema riječima njene majke Ive, zahvaljujući upornosti, dobroj suradnji s liječnicima, ali i Savezom za rijetke bolesti uspjeli su pobijediti brojne dijagnoze i svakodnevno napreduju. Tijekom veljače Savez će posjetiti brojne hrvatske gradove, od sjevera do juga, a velika završnica kampanje bit će u Lisinskom 28. veljače na Dan rijetkih bolesti.

VARAŽDIN – Jedno od 23 mjesta, odnosno „crnih točaka“ na državnim cestama koje će sanirati Hrvatske ceste je i raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu, najprometnije i trenutno najopasnije na području Varaždinske županije. Gradit će se tkz. turbo rotor s dvije trake. Uz taj, rotor je predviđen i na raskrižju na Banfici, u Međimurskoj ulici, a u planu je izgradnja rotora i na raskrižju zaobilaznice u Hrašćici s Optujskom ulicom u Varaždinu. Ovih dana završava se signalizacija i osvjetljavanje pješačkih prijelaza u Sračincu na državnoj cesti D2. Na toj državnoj cesti koja vodi prema  graničnom prijelazu promet je izuzetno gust, a signalizacijom i osvjetljavanjem pješačkih prijelaza u Sračincu, kao i u Petrijancu i Cestici povećat će se sigurnost svih sudionika koji prolaze tim pravcem.

KOPRIVNICA – Održana je primopredaja kombi vozila za prijevoz učenika koji pohađaju Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici. Vozilo je kupljeno i opremljeno donacijom poslovne banke te uz sufinanciranje Grada Koprivnice, a ukupno je vrijedno 199 tisuća kuna. Prijevozom s dva kombija Centra obuhvaćeno je 28 od 30 polaznika, dnevno kombi prijeđe 150 kilometara, a novim se vozilom djeci osigurao kvalitetan i siguran prijevoz te pratnja njegovateljice.

PREGRADA –  Povodom 70. godišnjice smrti književnika i učitelja Janka Leskovara, u ponedjeljak, 4. veljače 2019. godine svečano je, u Pregradi, potpisan Ugovor o poslovnoj suradnji u realizaciji projekta uređenja njegove rodne kuće, između Grada Pregrade i Krapinsko-zagorske županije. Kuća, koja je značajno kulturno dobro ovog kraja, nalazi se u Valentinovu, nedaleko dvorca Bežanec, građena je u 19 st. te zahtjeva kompletnu adaptaciju i popravak. Ugovor su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a ovom događanju prisustvovali su i zamjenica župana Jasna Petek, zamjenica gradonačelnika Pregrade Gordana Križanec Ružić, predstavnica Zagorske razvojne agencije Ivana Cujzek i drugi, dok je književnik, član Društva hrvatskih književnika Božidar Brezinščak Bagola održao i predavanje o Leskovaru. – Stvorit ćemo multifunkcionalni prostor koji će upotpuniti i turstičku i kulturnu ponudu Pregrade – istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj. Županija i grad Pregrada, za otkup spomenute kuće izdvojit će ukupno 368 tisuća kuna. – Smatramo da u ovakvim projektima trebamo biti partneri iako će sam projekt voditi Grad Pregrada, a mi ćemo dati stručnu podršku – rekao je župan Kolar.

loading