Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg će Zagrebačka županija mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima subvencionirati kamate na kredite u rasponu od 0,5 do 2,5%, ovisno o kreditnom programu HBOR-a, ovog utorka, 4. veljače 2020. godine potpisale su u prostorijama Zagrebačke županije ravnateljica Direkcije za investicije HBOR-a Danijela Maršić Peica i zamjenica župana Nadica Žužak. Ukupni kreditni potencijal Zagrebačke županije za kredite koje osigurava HBOR iznosi 30 milijuna kuna. – Ovime se pomaže poduzetništvo, svima koji ulažu na području Zagrebačke županije bez obzira gdje je sjedište tvrtke, udruge, zadruge ili trgovačkog društva, a subvencija kamate ovisi o vrsti kredita te njegovom trajanju otplate, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, istaknuvši kako i na ovaj način županija pomaže razvoj gospodarstva. Prema riječima Danijele Maršić Peica, Zagrebačka županija je prva županija s kojom surađuju na ovaj način te je pozvala gradove i općine da se priključe u subvenciji kredita poduzetnika.

ZAGREB – U srijedu počinje štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza u Zagrebu. Razlog štrajka je nezadovoljstvo koeficijentima za izračun plaće koji su smanjeni 2016. godine te sada, kako kažu iz Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza, za gotovo isti posao imaju manje plaće nego kolege u Hitnoj pomoći. Riječ je o dvije tisuće kuna manjim plaćama za vozače i tri tisuće kuna manjim plaćama za medicinske sestre. Dan uoči najavljenog štrajka djelatnika sanitetskog prijevoza, reagirali su iz Grada Zagreba i istaknuli kako ni Grad ni Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba nisu nadležni za povećanje plaća već je to u ingerenciji Ministarstva zdravstva. – Na potezu su Ministarstvo zdravstva i ministarstvo uprave koji moraju urediti odnose i napraviti nove koeficijente – naglasio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

ZAGREB – ZICER je za početak godine u znaku najvećeg europskog clean-tech akceleratora. Radi se o drugom ciklusu EIT Climate-KIC RIS akceleratora – najvećeg europskog programa za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Prijave za novi ciklus otvorene su do 1. ožujka. Ulaskom u program timovi mogu primiti do 50.000 eura. Ukupni iznos bespovratne financijske potpore ovisit će o fazi razvoja proizvoda. Detaljne informacije dostupne su na mrežnim stranicama ZICER-a.

ČAKOVEC – Rekonstruira se još jedna zgrada na prostoru bivše vojarne Čakovcu. Radi se o „Centru održivog razvoja“, koji će se opremiti sa četiri laboratorija i unaprijediti kvalitetu obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva i pojačati suradnju Međimurskog veleučilišta u Čakovcu s drugim istraživačkim institucijama i poslovnim sektorom. Projekt “Centar održivog razvoja” osigurati će istraživačko-razvojnu infrastrukturu te će time u konačnici povećati broj primjenjivih istraživačkih, razvojnih i inventivnih projekata u Međimurskoj županiji. Projekt izgradnje financira EU sa 10.800.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Početak rada Centra za održivi razvoj očekuje se početkom 2021.godine.

KRAPINA – Ugovori o sufinanciranju promocije gospodarstvenika i obrtnika s područja Krapinsko-zagorske županije vrijedni 300 tisuća kuna potpisani su ovog utorka, 04. veljače 2020. godine u novim prostorima županijske Obrtničke komore u Krapini. Dobivena financijska sredstva, koja su osigurana u županijskom proračunu, bit će iskorištena za poticanje gospodarstvenika i obrtnika da svoje proizvode prezentiraju na domaćem, ali i inozemnom tržištu i za organizaciju poslovnih susreta.  Ugovore su potpisali župan Željko Kolar, predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško i predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec. – Zahvalni smo na svakoj kuni koju dobijemo, a sredstva ćemo iskoristiti namjenski – istaknuo je Grilec. Predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško zahvalio se županiji na izdvajanju ovih sredstava, ali i na sufinanciranju opremanja i uređivanja novih prostora komore. – Ova mjera je djelomično simbolična jer doprinos  županijskih komora, sva ulaganja, sva sredstva koja dođu kroz porez na dohodak, zahvaljujući njihovim aktivnostima, je nemjerljiva – istaknuo je župan Željko Kolar. Inače, Krapinsko-zagorska županija od 2012. godine za komore je izdvojila 3,1 milijun kuna u što su uključene potpore tradicijskim obrtima te organiziranje gospodarskih susreta radi otvaranja novih tržišta i pozicioniranja gospodarstva koje je izvozno orijentirano i 1/3 prihoda ostvaruje upravo na inozemnom tržištu.

KOPRIVNICA – Održana je sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio župan Darko Koren. Koren je napomenuo kako podaci pokazuju da je stanje sigurnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji dobro te se može konstatirati kako stanovnici županije imaju podršku svih službi, institucija i ustanova po svim pitanjima koji se tiču brige i zaštite za njihovu zdravstvenu, socijalnu i opću sigurnost. O lanjskom stanju sigurnosti govorio je načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, te su predstavljene provedene aktivnosti i novi programi prevencije kriminaliteta na području županije.

BJELOVAR – Izgradnja novog bjelovarskog vrtića u punom je jeku, te će tako Gudovac uskoro, uz netom obnovljenu školu, dobiti i novi dječji vrtić, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te dodao kako su radovi na izgradnji vrtića vrijedni osam milijuna kuna i trebali bi biti gotovi do kraja godine. Također je dodao kako još jedan vrtić nedostaje u sjevernom djelu grada Bjelovara.

NOVI MAROF – Značajna sredstva iz gradskog proračuna za studente izdvojio je grad Novi Marof, a ugovori za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2019./2020 potpisani su u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”. Riječ je o 49 stipendija, odnosno više od 380 tisuća kuna, a na taj način lokalna samouprava pomaže našim studentima i njihovim roditeljima, istaknuo je gradonačelnik Siniša Jenkač. Inače, za djecu i mlade iz novomarofskog se gradskog proračuna izdvaja više od 13 milijuna kuna.

loading