Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 4.-6.3.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Redovna godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapina održana je u subotu 5. ožujka 2016. godine. Riječ je o 141. skupštini najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Društvo je aktivno djelovalo u cijeloj svojoj povijesti te je jedan od predvodnika razvitka vatrogastva na području Hrvatskog zagorja. Posebno ponosan na to je krapinski gradonačelnik, ujedno i član DVD-a Zoran Gregurović, koji je predsjedao skupom. Na sjednici je bilo govora o rezultatima u prošloj i planovima za ovu godinu, a na ono najznačajnije osvrnuo se predsjednik DVD-a Krapina Dražen Strabić.dvd krapina gregurović strabić gradečakTakođer, dodijeljena su priznanja i zahvalnice DVD-a. Za suradnju DVD-a Krapina i Radija Kaj Zahvalnicu je primio Radio Kaj.image

PULA – Besplatne edukacije za poduzetnike u sklopu „Poslovnog uzleta grada Pule“ danas u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma u Puli organiziraju Poslovni dnevnik, Grad Pula, Istarska županija i Istarska razvojna agencija, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj.imageNavedene edukacije prvenstveno su namijenjene poduzetnicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-a, ali i svima ostalima koji su zainteresirani za unaprjeđenje svojih znanja i vještina.  Poslovni uzlet otvorili su župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, te glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.  Nakon pozdravnih govora Dean Sinković iz Centra za razvoj karijera pri Fakultetu ekonomije i turizma u Puli održao je  prezentaciju pod nazivom „Gradimo karijere zajedno“, a po završetku prezentacije bit će održana panel diskusija pod nazivom „Optimizacija i uštede kroz energetsku održivost“.   Za sudionike su organizirani cjelodnevni besplatni seminari i edukacije koje će voditi renomirani stručnjaci koji će polaznicima prenijeti svoja znanja i iskustva.img_4649-1.jpg

 

ZAGREB – Od sutra 05. ožujka pa sve do ponedjeljka, 14. ožujka, u 22 grada diljem Hrvatske, besplatnim preventivnim mjerenjem očnog tlaka, bit će obilježen Svjetski tjedan glaukoma. Cilj ove akcije je upozoriti na važnost ranog otkrivanja i prevencije razvoja glaukoma, te smanjenja broja slabovidnih i slijepih osoba. Procjenjuje se da je 4,5 milijuna ljudi slijepo zbog posljedica glaukoma, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na više od 11 milijuna. Kako se ova crna statistika ne bi ostvarila u Hrvatskoj se i ove godine obilježava tjedan glaukoma. Očni tlak se besplatno u Zagrebu može izmjeriti u Vinogradskoj bolnici, te na Svetom Duhu, Rebru i u Dubravi i to u ponedjeljak od 10,00 do 17,00 sati. Priliku za preventivni pregled imaju u ponedjeljak stanovnici Koprivnice i Bjelovara, a u četvrtak Varaždinci. Akciju je podržao i Grad Zagreb.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je danas poznatog producenta i glumca – Branka Lustiga. Na sastanku je dogovoreno da će i ove godine, 10. godinu za redom, Grad Zagreb podržati Festival Tolerancije koji će se održati od 12. do 18. travnja.Osim toga na sastanku je dogovoreno kako će se prostor bivše uljare u Branimirovoj ulici preurediti u Muzej tolerancije. Uređenje Muzeja bit će financirano europskim novcem, rekao je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić. Muzej tolerancije svoja vrata bi mogao otvoriti kroz dvije godine.

ZAGREB – Sanacija pet klizišta na pruzi Zaprešić – Čakovec, između željezničkih kolodvora Budinščine, Novog Marofa i Turčina, investicija vrijedna 3,9 milijuna kuna, počinje sutra, 5. ožujka. Za vrijeme izvođenja radova u potpunosti će biti obustavljen željeznički promet između kolodvora Budinščine, Konjščine, Novog Marofa, Turčina i Varaždina, pa će se putnici na ovoj relaciji u oba smjera prevoziti autobusima, prema voznom redu vlakova. Planirano je da prva faza radova bude gotova do 20. ožujka, a nakon toga, radi sanacije problematičnih točaka, vlakovi će voziti smanjenom brzinom. Uvođenje redovne brzine očekuje se po završetku radova, krajem lipnja.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je potrebnu dokumentaciju za projekt javno-privatnog partnerstva “Bjelovarsko-bilogorska županija – škole”, potpisane su sve potrebne suglasnosti i sporazumi, a sada slijedi izrada komparatora troškova. Iz tog razloga predstavnici županije, predvođeni županom Damirom Bajsom i Centra za investicije Republike Hrvatske
zajedno s projektantima danas su obišli šest od 11 škola koje su obuhvaćene projektom. Projekt „Bjelovarsko-bilogorska županija-škole“ vrijedan je oko 300 milijuna
kuna, kaže župan Damir Bajs i trenutno je najveći projekt gradnje i dogradnje škola u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – Prva poljoprivredna konferencija u Međimurju pod nazivom “Upravljanje znanjem u poljoprivredi”, koja je održana jučer u Čakovcu, okupila je više od stotinu sudionika – poljoprivrednika iz cijelog Međimurja. Cilj konferencije, u sklopu koje su održana brojna predavanja i prezentacije stručnih predavača, bio je osigurati poljoprivrednicima potrebna znanja za unapređenje poljoprivrednih procesa. Konferenciju su zajednički organizirali Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, Međimurska županija, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Savjetodavna poljoprivredna služba i Gospodarska škola Čakovec.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija priprema projekte energetske obnove osnovnih škola kojima je osnivač, a to planira učiniti sredstvima EU fondova. Planira se priprema glavnih projekata i izvođenje radova na zgradama za koje je ishođena dokumentacija. Također se krenulo i s pripremom izrade dokumentacije za ostale javne zgrade, a za tu se namjenu uskoro očekuju natječaji. Čelnici Koprivničko-križevačke županije nedavno su održali sastanak sa zagrebačkom tvrtkom koja se bavi razvojem energetskih koncepata u zgradama, a razgovaralo se o rješenjima za uštedu energije.

ZAGREB – Edukativni letak za građane “Potres”, kojeg će do kraja ovog tjedna primiti sva kućanstva u Zagrebu, uz jedinstvenu uplatnicu Zagrebačkog holdinga, izradio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama. U letku se nalaze praktične informacije za samozaštitu  građana – kako se ponašati i što učiniti prije, tijekom i poslije potresa, osnovni podaci o potresima i postupci koji prethode evakuaciji. Letak je tiskan u 370 tisuća primjeraka. Ujedno je upućen poziv građanima za uključivanje u civilnu zaštitu –postrojbe opće namjene. Uz to, tiskano je i 3 tisuće većih letaka koji su distribuirani u zgrade javne namjene, kao što su bolnice, vrtići, škole, a uskoro će biti distribuirani u ZET-ova vozila.

LUDBREG –  Višednevni program povodom Dana grada Ludbrega, započinje danas i trajat će do 20. ožujka. Program koji obuhvaća brojne kulturne, sportske i druge sadržaje, započet će večeras u 19,00 sati u ludbreškom pučkom otvorenom učilištu izvedbom predstave „Skupština“ Ljubomira Kerekeša. Inače, Dan grada Ludbrega obilježava se 19. ožujka, budući da je upravo na taj dan 1513. godine svetom bulom, papa Leon X. Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove.

KRAPINA – Financijske potpore Udrugama branitelja dodjeljuje i ove godine Krapinsko-zagorska županija. Otvoren je javni poziv za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološkom i socijalnom osnaživanju te podizanju kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije. Maksimalno se može dobiti 30 tisuća kuna, a rok za podnošenje prijedloga je 1. travanj 2016. godine.

ZAGREB – Utrku građana na 10 kilometara, pod nazivom “Holjevka” ove nedjelje organizira Zagrebački atletski savez u suradnji sa Zakladom policijske solidarnosti. Start utrke je na zagrebačkom Mostu slobode, a cilj je na Bundeku. Avenija Većeslava Holjevca, stoga će biti zatvorena za sav promet i to na dionici od Avenije Dubrovnik, do Mosta slobode, kojim će također biti obustavljen promet, kao i Ulicom Hrvatske bratske zajednice i to od 10,30 do 13,00 sati. Također, u nedjelju će biti i određenih izmjena u autobusnom prometu.

RAKITJE – Ana Lenard iz Karate kluba Samobor i Leo Herceg iz Kuglačkog kluba Zaprešić, proglašeni su najboljim sportašima Zagrebačke županije za 2015. godinu na sinoćnoj svečanosti održanoj u novoj sportskoj dvorani PŠ Rakitje u Svetoj Nedelji. Najuspješnija momčad je Streljačko društvo GORD Velika Gorica, a ekipa Ženski rukometni klub Dugo Selo ’55. Nagrada za najboljeg športaša s invaliditeom uručena je Velimiru Šandoru iz velikogoričkog Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon dok je nagradu za mladu sportsku nadu dobila Snježana Kufek, judo klub Sakura. Zahvale na radu te čestitke na postignutim rezultatima, uputio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji ih je istaknuo kao najbolje promotore Županije i Hrvatske.

loading