Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U organizaciji Večernjeg lista održana je druga po redu konferencija „Hrvatska kakvu trebamo“ na temu demografije, obrazovanja, nacionalne sigurnosti, političkog sustava, energetike, ekologije, turizma, novog imidža Hrvatske te odnosu prema prošlosti. Kamo ide Hrvatska? Što učiniti da život u našoj zemlji bude bolji i jednostavniji? Samo su neka od pitanja na kojoj su vodeći hrvatski stručnjaci iz društvenog, političkog i gospodarskog života Hrvatske pokušali dati odgovor na drugoj konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ koja je obuhvatila niz važnih tema za budući razvoj Hrvatske. „To za mene znači zemlja koja ima kvalitetnije obrazovanje za djecu i mlade, pravednije, solidarnije i demografski vitalnije društvo, djelotvornije pravosuđe, tolerantnije društvo, konkurentnije gospodarstvo s većom kvalitetom života za sve hrvatske građane i snažniju Hrvatsku u Europi i svijetu“, rekao je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

KOPRIVNICA – U radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas, 4. ožujka 2019. godine, boravila je ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen. Posjet je počelo radnim sastankom u Koprivnici sa čelnicima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Razgovaralo se o brojnim kulturnim projektima i programima, a upravo je, ističe ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen, dobra pokrivenost knjižničnim uslugama u Koprivničko-križevačkoj županiji primjer drugima te naglašava kako je idući veliki projekt ili obnova ili preseljenje u adekvatniji prostor koprivničke Knjižnice, te nabava novih bibliobusa koji se planira realizirati tijekom ove godine sredstvima Europskog socijalnog fonda. Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasio je kako je ministrica saslušala razmišljanja uz bitne teme iz kulture u Koprivničko-križevačkoj županiji, a s druge strane, ministrica je pohvalila brojne kulturne institucije i udruge ovog kraja, na što je posebno ponosan gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je naglasio kako Grad ima izuzetno korektnu suradnji s Ministarstvom kulture koje, iz godine u godinu, sudjeluje u obnovi koprivničkih objekata od kulturnog značaja.

ZAGREB – Europski projekt unaprjeđenja urbane bioraznolikosti i razvoja zelene infrastrukture „Gradski prozori u prirodu“, predstavljen je u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Nositelj trogodišnjeg projekta je Grad Zagreb, a partneri su Javna ustanova Maksimir, udruge Biom i Vjetar u leđa, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“ te Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba. Cilj projekta je do 2021. godine urediti infrastrukturu, očuvati bioraznolikost i povećati edukacijsko-znanstveni potencijal zelenih i zaštićenih površina u Zagrebu. Tako će se u sklopu projekta, između ostalog, urediti prvo i drugo maksimirsko jezero i okoliš te Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, a bit će održani i brojni edukacijsko-znanstveni programi i radionice. „Riječ je o drugoj fazi modernizacije Zoološkog vrta, no proširujemo obnovu infrastrukture i zaštitu bioraznolikosti i na park Maksimir. Zadovoljan sam projektom i bit će sve gotovo do 2021. godine“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Projekt „Gradski prozori u prirodu“ vrijedan je oko 33 milijuna kuna, a gotovo 14 milijuna kuna osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZABOK – Smotrom operativnih snaga, koja je izazvala veliko zanimanje zabočkih osnovnoškolaca, počelo je danas u Zaboku obilježavanje Dana Civilne zaštite, a svečanost je održana u novoj zgradi Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka, gdje su profesionalni vatrogasci koji pokrivaju 23 lokalne jedinice dobili odgovarajući smještaj i što je jednako važno i bolji pristup prometnicama, za razliku od dosadašnjeg u središtu grada. Krapinsko-zagorska županija na sreću prošle godine nije imala nekih većih elementarnih nepogoda pa nije bilo ni potrebe za čestim sazivanjem županijskog Stožera Civilne zaštite, ali se kontinuirano ulaže u opremanje i edukaciju operativnih snaga, od vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, do Crvenog križa i Gorske službe, istaknuto je na svečanosti.  Za sljedeću godinu najavljena je ponovo velika vježba Civilne zaštite koja će, osim operativnih snaga uključivati i stanovništvo.

VARAŽDIN – Ugovor o poslovnoj suradnji sufinanciranja stambenih kredita medicinskom osoblju potpisali su u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine, u Maloj dvorani Županijske palače župan Radimir Čačić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić. Jedinstven je ovo pilot projekt koji nosi bitnu poruku za budućnost, rekao je Živaljić, prilikom potpisivanja ugovora i dodao da je više od sto mladih i stručnih ljudi iz medicinskog kadra iskazalo zanimanje za ovaj kredit koji uz subvencioniranje ima kamatu od 1,85%. Da vjeruje da će ovaj projekt otvoriti vrata sličnoj suradnji i u ostalim sektorima, obrazovanju, poduzetništvu i obrtništvu, rekao je župan Radimir Čačić i istaknuo da je 5 milijuna eura respektabilan novac. Inače, ovim potpisivanjem službeno počinje projekt podrške liječnicima te medicinskom osoblju više i visoke stručne spreme iz zdravstvenih ustanova da ostanu raditi u Varaždinskoj županiji.

ZABOK – Ugovori o sufinanciranju rada udruga u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu potpisani su u ponedjeljak, 4. veljače 2019. godine u Zaboku. Udrugama je za rad osigurano ukupno 1,48 milijuna kuna, a najveći iznos dobila je Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije – 920.000 kuna. Županijski školski sportski savez je dobio 200.000 kuna, Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga 120.000, Kostelska pištola-Keglevićeva straža 100.000 kuna te  Kajkaviana 70.000 i Zajednica tehničke kulture po 70.000 kuna.S predstavnicima zajednica i udruga ugovore je potpisao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB –  Izvješće Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2018. godinu prihvatila je Skupština Zagrebačke županije. Ukupna šteta od svih elementarnih nepogoda u 2018. za područje županije iznosi 8.956.922 kuna. Vlada Republike Hrvatske na sjednici od 20. prosinca 2018.  donijela je Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2018. kojom je za 2 grada i 2 općine s područja Zagrebačke županije osigurana pomoć u ukupnom iznosu od 934.414 kuna pri čemu je 73.192 kuna za štete nastale na obrtnim sredstvima u poljoprivredi, a preostalih 861.221 kuna za štete na građevinskim objektima.

ČAKOVEC – Iako je stanje sigurnosti na području Grada Čakovca ocijenjeno zadovoljavajućim, na posljednjoj sjednici Vijeća za prevenciju upozorilo se na nedostatak policijskih  službenika. Zamjenik gradonačelnika Mario Medved predložio je zbog toga da se Ministarstvu unutarnjih poslova uputi inicijativu za povećanje broja pozornika u gradu. Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i prijedlog poboljšanja sustava videonadzora javnih površina. Grad Čakovec prvi je u Hrvatskoj imao postavljene kamere u središtu grada, što pomaže u prevenciji kaznenih djela. Predložen je videonadzor parka (fontana), nadzor nad prometnijim križanjima i parkiralištima te objedinjavanje svih sustava koji su postavljeni na čakovečkom području.

KRAPINA – Mnoštvo roditelja i djece okupilo se ovog ponedjeljka 4. ožujka 2019. godine u Osnovnoj školi August Cesarec u Krapini na ciklusu predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicama i učenicima osmih razreda na području Krapinsko-zagorske županije. Okupljenima su se obratili i župan Željko Kolar, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Krapina Josip Grilec, a na predstavljanju je bio i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. Cilj projekta je upoznati roditelje i učenike o ponudi na tržištu rada županije, koja su deficitarna zanimanja i koji su benefiti kod upisa. – Prošle godine imali smo pet takvih zanimanja za koje smo davali stipendije, a ove godine imamo deset zanimanja jer tržište rada to od nas očekuje – rekao je župan Kolar dodajući da je poruka da takva zanimanja treba upisati jer garantiraju siguran posao nakon školovanja. Projekt zajedno provode Krapinsko-zagorska županija, županijska Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina.

loading