Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novouređeni prostor namijenjen odgojno-obrazovnoj skupini jasličkog uzrasta za 21 mališana u područnom objektu Odra Dječjeg vrtića Botinec u srijedu, 4. veljače 2020. godine otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rekonstrukcijom 150 godina stare glazbene škole u Odri,  vrijednom 3 milijuna 359 tisuća kuna, uređen je i kompletno opremljen dodatni prostor za potrebe povećanja kapaciteta vrtića.- Ovime se proširuje DV Botinec na četvrtu lokaciju, a ovaj vrtić i njegovi zaposlenici izuzetno dobro rade s ukupno 512 djece te smo prepoznati kao centar izvrsnosti- istaknula je ravnateljica DV Botinec Marijana Pernar. Ovaj područni objekt nalazi se uz novoizgrađenu Osnovnu školu Odra, a kako je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u tijeku je i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju sportske dvorane. – Na obrazovanju i kulturi se neće „kresati“ proračunska sredstva jer bez toga nema ni budućnosti – istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

 

TUHELJ – Krapinsko-zagorska županija prva je u Hrvatskoj raspisala Javni poziv za dječji proračun, a tim je povodom ove srijede, 4. ožujka 2020. godine održano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za prijedloge participativnog dječjeg proračun za 2020. godinu u Tuhlju. Riječ je o prvom takvom Javnom pozivu u Republici Hrvatskoj koji prepoznaje i realizira potrebe djece. Na natječaj je pristigla 31 prijava, a dječji načelnici i gradonačelnici izabrali su 9 projekata ukupne vrijednosti 112 tisuća kuna. Djeca su birala projekte koji su dio svakodnevnog života poput izgradnje sprava na igralištima, postavljanje klupica na autobusnim stajalištima ili uređenja vanjskih školskih igrališta, a sredstva su dobile Osnovne škole u Mariji Bistrici, Tuhlju, Klanjcu, Bedekovčini, Sv. Križu Začretju i Pregradi, Udruga „Kaj“ Petrovsko te DND Zagorskih Sela i Krapinskih Toplica. – Dječji proračun je dio županijskog proračuna i o njemu odlučuju u potpunosti djeca – istaknula je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, a župan Željko Kolar najavio je iduće godine i povećanje sredstava za dječji proračun na 200 tisuća kuna.

ZAGREB  – Duž potoka Vuger u Sesvetama izgrađena je pješačka staza s javnom rasvjetom, klupama, koševima, ogradom i prometnom signalizacijom. Šetnica je dužine 1.500 metara, širine 3,5 metra, a radovi su iznosili 3,7 milijuna kuna. Tu će za mjesec dana biti napravljena biciklistička staza, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da sve što se gradi treba imati biciklističku stazu širine 1,6 metara.

VARAŽDIN – U osnovnim školama Grada Varaždina je provjereno, jesu li   poduzete sve preventivne mjere za zaštitu od korona virusa. Sve škole imaju dovoljno sredstava za pranje ruku i dezinfekcijskih sredstava te se učionice i sve popratne prostorije redovito provjetravaju, održavaju i čiste. Grad Varaždin poduzeo je još i dodatne mjere održavanja higijene o čemu će se svakog dana voditi računa.

ČAKOVEC – Za projekte udruga koje djeluju na području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava i razvoja civilnog društva Međimurska županija je ove godine osigurala 850 tisuća kuna. Sredstva će dodijeliti temeljem javnog natječaja otvorenog do 3. travnja na koji se mogu prijaviti udruge koje su registrirane najmanje godinu dana i djeluju na području županije te imaju organizacijske i ljudske resurse za provedbu projekata. Najmanji iznos koji mogu tražiti za projekt je 1.000 kuna, a najveći 70.000 kuna. Potpora koju županija dodjeljuje je bespovratna, a služi za provođenje aktivnosti koje udruga navede u prijavi na natječaj.

BJELOVAR – U tri tjedna provođenja kreditne linije Bjelovarsko-bilogorske županije za proljetnu sjetvu, poljoprivrednicu su podnijeli 142 zahtjeva u iznosu od 22 milijuna kuna. Kreditna je linija od ove godine još povoljnija jer su poslovne banke dodatno smanjile kamatnu stopu. Županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima preostaje iznos kamate od 1%. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je pet tisuća, a najviši milijun kuna, dok je rok povrata kredita jednokratno nakon 10 mjeseci. Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranja proljetne sjetve otvoren je do 30. travnja.

VARAŽDIN/KOPRIVNICA – Koprivnička Gimnazija „Fran Galović“ nova je europska točka za darovite, a certifikat je ravnatelju škole Vjekoslavu Robotiću uručen u Varaždinu. U sklopu dodjele, uručene su i diplome polaznicima 1. generacije međunarodne specijalizacije za rad s darovitim učenicima i studentima. Svečanosti je nazočio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

ZAPREŠIĆ – Pred završetkom je provedba projekta NEWLIGHT, rekonstrukcije, modernizacije i upravljanja sustavom javne rasvjete Grada Zaprešića. Sve postojeće svjetiljke na području grada i okolnih naselja, njih 4.380, bit će zamijenjene LED rasvjetom. Grad Zaprešić sada ima potpuno novu rasvjetu koja je energetski učinkovita s mogućnošću ostvarenja energetskih ušteda do čak 60%. Ušteda je već vidljiva, jer je za električnu energiju, u odnosu na siječanj prošle godine, utrošeno oko 200 tisuća kuna manje. Podsjećamo, projekt NEWLIGHT čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku kojeg je osnovni princip otplata investicije kroz uštede. Ovakav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova kroz 10 godina koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.

KRAPINA – Grad Krapina kreditno će se zadužiti za pet milijuna kuna, namijenih financiranju projekta izmještanja željezničko – cestovnog prijelaza Dolac i izgradnje i opremanja igrališta u naseljima Zagora, Žutnica, Tkalci i Trški Vrh. Rok otplate kredita je 10 godina, a kamata je 1,17%. Planirani iznos kredita za izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac je 2 milijuna i 654 tisuće kuna, a za financiranje izgradnje i opremanja igrališta 2 milijuna i 400 tisuća kuna, navodi gradonačelnik Zoran Gregurović uz naznaku kako planirani iznos kredita predstavlja maksimalni iznos, a stvarno korištenje kredita ovisi o izvršenju sklopljenih ugovora te može biti i manje.

loading