Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.04.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Sjednica Upravnog odbora Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) održana je danas u Vijećnici Grada Krapine. Na sjednici se između ostalog raspravljalo o aktualnoj problematici distributera i opskrbljivača na plinskom distributivnom sustavu-cijene plina, navodi predsjednik Udruge Miljenko Šunjić. – Cijena plina je regulirana što nije dobro, jer ona bi trebala biti tržna. HSUP stoga ima zahtjeve prema Vladi, no njen je stav oko toga da za sada cijena plina ostaje konstantna – čvrst, ističe Šunjić te dodaje kako će zbog toga neki sudionici u plinskom lancu čak biti i u gubicima. Da cijena plina u Krapini neće rasti, kako se nedavno moglo čuti u pojedinim medijima, ovom je prilikom naglasio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Hrvatska energetska regulatorna agencija nije odredila cijenu plina, kao što je također pogrešno u javnosti tumačeno, već ona diktira maksimalnu cijenu plina. Za gradsku plinaru Krapina određeno je da se cijena plina može povećati za 0,88%, a ne 11%, no međutim mi smo donijeli odluku da se cijena plina neće povećavati već ostaje ista – ističe gradonačelnik Gregurović.

ZAGREB –  Tradicionalna Uskršnja prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije održana je danas u prostorijama županije u Zagrebu. Od ukupno 32 učeničke zadruge koliko ih djeluje u Zagrebačkoj županiji, sa svojim predivnim  rukom izrađenim predmetima vezanim uz tradiciju Uskrsa predstavilo se njih 12. Ponosni smo na rad naših mladih zadrugara, koji upravo na taj način uče mnoge vještine i znanje te se sa svojim proizvodima pronalaze na tržištu, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Župan je najavio i Smotru  učeničkih zadruga Zagrebačke županije koja će ove godine biti u svibnju u Jasterbarskom. I ove godine zagrebačka županija pomaže rad Učeničkih zadruga sa 130 tisuća kuna.

ZAGREB – Najuspješnija hrvatska sportašica u povijesti, Janica Kostelić, predložena je za Zagrepčanku godine, godišnju nagradu koju Gradska skupština dodjeljuje na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja. Osim tradicionalne nagrade Zagrepčankama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena, povodom Dan Grada Zagreba dodjelit će se još 15 javnih priznanja.

ZAGREB – Turistička zajednica grada Zagreba uvela je jednu novost na svojim internetskim stranicama: www.lovezagreb.hr. Naime, jednom mjesečno objavljivati će vlog (video blog) kojemu je cilj pokazati što Zagreb ima, kroz inovativnu i duhovitu priču. Posebno će se stavljati naglasak na teme po kojim je Zagreb već prepoznat poput gastronomije, kulture ispijanja kave, muzeja te, naravno, Adventa u Zagrebu.

ZAGREB – Završna konferencija Nacionalne platforme za Rome održava  se danas u Zagrebu. Nacionalna platforma zamišljena je kao prostor za konzultacije i uključivanje svih dionika u provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma do 2020. godine. Konferenciju organizira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. U ime Zagrebačke županije konferenciji će nazočiti, predsjednica Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije i vijećnica Županijske skupštine, Marija Ledinski Anić.

KRAPINA – Za sufinanciranje projekata u Krapinsko-zagorskoj županiji u slabije razvijenim općinama, iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobreno je 4.186.000 kuna. Za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta općini Budinščina odobreno je 850 tisuća kuna, a za područje općine Mihovljan 613 tisuća kuna. Općini Lobor odobreno je 500 tisuća kuna za sanaciju i obnovu ambulante te sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti “Štrekica”. Za izgradnju mrtvačnice i pristupnu cestu u općini Petrovsko, odobreno je 665 tisuća kuna, a za općinu Gornja Stubica i drugu fazu projekta javne rasvjete 340 tisuća kuna. Općini Desinić je za modernizaciju nerazvrstane općinske ceste Grešna Gorica – Fistrići odobreno 850 tisuća kuna, a općini Zagorska Sela za sanaciju društvenog objekta “Pločko” 368 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Ovog mjeseca komunalna tvrtka Čistoća ponovno počinje prikupljati tekstil koji građani razvrstavaju u svojim domovima u Varaždinu i u 13 općina Varaždinske županije. No kako su prošle godine učestale pojave krađa razvrstanog otpada pa je prema procjenama  ukradeno oko 60 tona već razvrstanog tekstila, istovremeno s prikupljanjem ovog puta kreće  i preventivna akcija sprječavanja krađe otpada. Riječ je o koordiniranoj akciji u koju će biti uključeni policijski službenici, inspektori i predstavnici općina i gradova koji će nadzirati prikupljanje, a neovlašteno uzimanje otpadnog tekstila sankcionirati. Varaždinska je Čistoća prošle godine Varaždinu i 13 općina prikupila gotovo 200 tona otpadnog tekstila.

ČAKOVEC – Istodobno sa statičkom sanacijom palače Staroga grada u Čakovcu, obavljaju se i radovi manjeg obima. Jedan od takvih je i rekonstrukcija dvaju dotrajalih, ruševnih dimnjaka na sjeverozapadnom krilu palače. Uz veliku krovnu konstrukciju palače, dimnjaci su najizloženiji klimatskim uvjetima pa zahtijevaju stalnu brigu i česte graditeljske zahvate. Pritom treba istaknuti kako nije riječ samo o radovima na vidljivom dijelu dimnjaka iznad krovišta, nego i zahvatima koji uključuju sanaciju cijele konstrukcije, od podnožja do krova. Najnovija rekonstrukcija dvaju od ukupno četrnaest dimnjaka na palači, stajala je više od 55 tisuća kuna, a troškove je u cijelosti podmirila Međimurska županija.

KOPRIVNICA –  Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice, u sklopu projekta „SuPER – sigurni u prometu“ kojeg provodi uz partnerstvo Koprivničko-križevačke županije, IPA Regionalnog kluba Koprivnica i Udruge Roma Koprivničko-križevačke županije, održala je program „Parlaonica“ za srednjoškolce, odnosno koprivničke gimnazijalce. Cilj je bio potaknuti mlade na raspravu o prebrzoj vožnji. Projekt „SuPER – Sigurni u prometu“ financira Ministarstvo unutarnjih poslova sa 78 tisuća kuna, a osnovni je cilj poboljšati znanje mladih o pravilnom ponašanju u prometu.

 

loading