Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.04.2018.

Posted in Vijesti

GUDOVAC – Od petka, 6. do nedjelje, 8. travnja 2018. na sajamskom prostoru Gudovac kod Bjelovara održat će se 21. Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam, u sklopu kojeg će se održati i Sajam poljoprivredne mehanizacije te 3. Drvni svijet – prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije. Sve je spremno za najveći Proljetni međunarodni Bjelovarski sajam na koji dolazi 500 izlagača iz 10 zemalja, kaže direktor Davorin Posavac, a gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ističe kako će Grad i ove godine imati svoj štand na kojem će se predstaviti gradski poljoprivredni proizvođači. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs iznimno je zadovoljan što će Gudovac postati odredište svih koji se bave poljoprivrednom, te će to biti prilika i za razmjenu iskustva. Svečano otvorenje 21. Proljetnog međunarodnog Bjelovarskog sajma održat će se ovog petka, 6. travnja 2018. godine, a organizatori su danas, u srijedu, 4. travnja 2018. godine najavili kako će ga otvoriti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnji sajam.

ZAGREB – Sporazum o partnerstvu za sufinanciranje izrade studije izvodljivosti za projekt “Prilagodba infrastrukture na relaciji Zagreb – Karlovac” potpisan je u prostorijama Autoceste Rijeka-Zagreb u Zagrebu. Radi se o studiji, vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega je 85%, odnosno gotovo 1,3 milijuna kuna financirano sredstvima EU. Preostali dio sredstava osigurali su nositelj izrade studije Autoceste Rijeka- Zagreb i partneri; Zagrebačka županija, gradovi Jastrebarsko i Karlovac te općine Klinča Sela i Stupnik. Ovom Studijom dobit će se odgovori i parametri o isplativosti dogradnje trećeg traka autoceste od Zagreba do Karlovca. U sklopu projekta, kroz četiri godine, uz treći trak ove dionice autoceste, planirano je izmiještanje čvorišta Lučko, te modernizacija čvorišta Karlovac  kao i podizanje zidova zaštite od buke i zaštitne ograde cijelom dionicom te nova led rasvjeta. Cilj je veća protočnost i sigurniji promet na ovoj dionici autoceste kojom godišnje,prosječno dnevno prolazi 34 tisuće vozila, a ljeti čak i do 62 tisuće.

ZAGREB – U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ostvareno 894.000 dolazaka, odnosno 19% više nego u istom razdoblju prošle godine te i 2,3 milijuna noćenja, što je povećanje od 20%. Tijekom prva tri mjeseca najviše je noćenja ostvareno u Istri, a na drugom je mjestu Zagreb. Na kontinentu je gledajući po županijama najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj (79.000 noćenja), Međimurskoj (39.000 noćenja), Osječko-baranjskoj (36.000 noćenja) i Varaždinskoj županiji (34.000 noćenja). Samo u ožujku je u dolascima turista ostvareno povećanje od 27 %, a u noćenjima 31 %, najviše u Istri, na Kvarneru te u Zagrebu, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji.

ZAGREB – Pedesetero djece hrvatskih branitelja osnovnoškolske dobi koja, u okviru projekta Dan za radost, odlaze na trodnevni izlet na Sljeme, u srijedu, 4. travnja 2018. godine je ispred Gradske uprave ispratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na ispaćaju je bila i pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih. Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za branitelje, žele  ovim izletom podići  kvalitetu života djece hrvatskih branitelja. Djeca će tri dana pod stručnim vodstvom boraviti na Sljemenu u Domu Crvenog križa.

ZAGREB – Konferencija za novinare, vezana uz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata za koju rok za predaju zahtjeva istječe 30. lipnja 2018. godine, održao je danas,  4. travnja 2018. godine, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Ministar Štromar na konferenciji  se osvrnuo na dosad legaliziranu gradnju i uklanjanje bespravno sagrađenih objekata. Uz ministra, govorio je i njegov pomoćnik za inspekcijske poslove Zdravko Vukić.

ZAGREB – Zagrebačka županija i ove je godine osigurala 1,2 milijuna kuna proračunskih sredstava za financiranje rada hitne medicine u gradovima Ivanić Gradu i Svetom Ivanu Zelini. Naime, 2016. godine promjenom Mreže hitne medicine Zagrebačka županija dobila je dodatnih 15 T1 timova, a gradovi Ivanić Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Osim što financira rad hitne medicine s 1,2 milijuna kuna te sufinancira rad punktova posebnog dežurstva sa 1,2 milijuna kuna, Zagrebačka županija svake godine temeljem natječaja sufinancira i nabavu medicinske i laboratorijske opreme bolničkih ustanova i poliklinika na području grada Zagreba, a ove godine za tu namjenu osigurano je 300 tisuća kuna.

VARAŽDIN – Delegacija francuskog departmana Saône-et-Loire na čelu s predsjednikom Andréom  Accaryem posjetit će danas, 04. travnja 2018. godine, Varaždinsku županiju.  Ovaj se francuski  departman, poznat kao vinogradarska regija,  nalazi u južnom dijelu pokrajine Burgundija, ima nešto više od 550 tisuća stanovnika, a glavni grad je Mâcon. Prijem za francusku delegaciju danas prijepodne u Županijskoj palači u Varaždinu upriličit će predstavnici  Županije predvođeni županom Radimirom Čačićem.

SELNICA – U Osnovnoj školi Selnica danas je Ugovor kojim se kreće u energetsku obnovu škole, vrijedan milijun i 688 tisuća kuna, s predstavnikom izvođača radova potpisala ravnateljica Anica Rašperger. Radovi će početi za desetak dana, a nakon što budu završeni, ušteda energije koju će ovaj objekt ostvarivati godišnje iznosi 56 posto, što će ga svrstati u energetski razred B. Obnova škole značit će i kvalitetniji boravak za 255 učenika i 42 djelatnika škole koja iduće godine slavi 50. godišnjicu rada, ističe Rašperger. Projekti energetske obnove ove, ali i drugih osnovnih i srednjih škola u Međimurju financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a novi takvi projekti već se pripremaju za osnovne škole u Donjoj Dubravi, Vratišincu, Goričanu i Draškovec, kaže međimurski župan Matija Posavec. ZAGREB – Za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost otvoren je javni poziv do 13. travnja 2018. godine. Nagrada se dodjeljuje svake godine za prethodnu školsku godinu učenicima viših razreda zagrebačkih osnovnih te učenicima srednjih škola, koji svojim djelovanjem iznimno pridonose afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima. Prijedlozi se podnose Odboru za javna priznanja putem stručne službe Skupštine grada Zagreba.

DONJA STUBICA – Povodom Svjetskog dana zdravlja, patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, pod pokroviteljstvom Županije, organiziraju 12. Sajam zdravlja, koji se ove godine održava pod nazivom „Zajedno do zdravlja“. Sajam će se održati u četvrtak, 5. travnja 2018. godine, od 8,00 do 14,00 sati u Parku Jure Stubičanca, u Donjoj Stubici. Poruke ovogodišnjeg Sajma zdravlja su Zajedno u trudnoći; Promicanje dojenja; Živjeti zdravo od malena; Piramida zdrave hrane; Prevencija kardiovaskularnih bolesti; Duhovnom izgradnjom do tjelesnog zdravlja; Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti; Pružanje hitne medicinske pomoći te Rano otkrivanje karcinoma. U program će se uključiti i djeca Dječjeg vrtića Bubamara, a građani će moći besplatno prekontrolirati tlak i šećer u krvi. Također, u četvrtak će u Donjoj Stubici biti održana svečana sjednica povodom 15. obljetnice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

KOPRIVNICA – Članovi Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice boravili su na studijskom putovanju u austrijski Graz, gdje su posjetili socijalno poduzeće Mozaik. Studijsko putovanje dio je aktivnosti u sklopu projekta „IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar KopriVITA“, a cilj posjete bio je saznati na koji se način osobe s invaliditetom zapošljavaju, kakvu imaju podršku te na koji način osiguravaju i pronalaze tržište za svoje proizvode u Austriji. U Graz je putovalo devetero osoba iz Koprivnice, od čega čak šestero potencijalnih zaposlenika u budućem socijalnom poduzeću KopriVITA.

loading