Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.-05.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U teškim danima za Hrvatsku, u početku stvaranja države 5. studenog 1990. godine u vojnoj bazi Rakitje formirana je Jedinica za posebne namjene koja je s početkom Domovinskog rata formirana u 1. gardijsku brigadu „Tigrovi“ čijih je više od 11 tisuća pripadnika bilo na svim ratištima te vojnim akcijama. Danas, 27. godina od osnutka brigade, branitelji iz cijele Hrvatske, njihove obitelji kao i državni vrh te predstavnici županija i gradova prisjećaju se 367 Tigrova koji su za obranu Hrvatske položili najveću žrtvu – svoj život. U vojarni „Croatia“ ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, kao i  ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović te župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić položili su, u nedjelju 5. studenoga 2017. godine cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulih i nestalih pripadnika 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Središnji dio svečanog obilježavanja 27. obljetnice brigade „Tigrovi“ održava se u Spomen domu „Tigrova” u Rakitju.

VARAŽDIN- Državna izložba izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske, održana je u nedjelju 5.studenog u sportskoj dvorani „Graberje“ u Varaždinu. Uzgajivači s područja Virovitičko-podravske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Varaždinske županije su u 105 kolekcija izložili zagorske purane, kokoši hrvatice, dravske guske, posavske kukmaste kokoši, križevačke kukmaste kokoši, posavske kukmaste patke kao i domaće patke. Organizatori 4. Državne izložbe izvornih pasmina peradi, što je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, su Hrvatska poljoprivredna agencija, Varaždinska županija, Udruga uzgajivača zagorskog purana Varaždinske županije, Udruga uzgajivača kokoši hrvatica Varaždinske županije i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi.

ZAGREB – Javnozdravstvena akcija „Sve za njega“, kojoj je cilj potaknuti starije muškarce da kontroliraju prostatu, kako urološkim pregledom tako i kontroliranjem PSA, održat će se na Trgu bana Jelačića ove subote, 4. studenog 2017. godine od 10,00 do 13,00 sati. Tijekom studenog bit će održan i mini simpozij Muško zdravlje te stručna predavanja četvrtkom,  23. i 30. studenog 2017. godine

KOPRIVNICA – Programi proslave Dana grada Koprivnice traju i dalje. Službeno, upravo ove subote, 4. studenog 2017. godine, 661. je rođendan grada Koprivnice. Tijekom prijepodnevnih sati u subotu, 4. studenog, na središnjem Zrinskom trgu održava se program „Živim Koprivnicu“, na kojem se predstavljaju udruge Grada Koprivnice, prodajno-izložbeni sajam, humanitarna prodaja jabuka, nastupi djece te mimohod povijesnih postrojbi. Kroz dan održat će se i veliki plesni turnir u standardnim i latinsko-američkim plesovima „Trofej Grada Koprivnice“, u dvorani Srednje škole. Svoj doprinos proslavi Dana Grada, daje i koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ organiziranjem„TeDxKoprivnicaLibrary“, konferencije koja inspirira, konferencije koja motivira. U nedjelju, 5. studenog, održava se Međunarodna atletska utrka Grada Koprivnice, anavečer koncert Zagrebačke filharmonije.

ZAGREB – Ovog vikenda, 04. i 05. studenog 2017. godine od 10,00 do 16,00 sati, posljednja je ovogodišnja prilika za posjet špilji Veternici. Naime, u ovo vrijeme šišmiši se spremaju na zimski san i u vrijeme njihove hibernacije nisu mogući posjeti špilji. Iz Parka prirode Medvednica također javljaju kako će za redovne posjete vikendom od 05. studenog biti zatvoren i Rudnik Zrinski. No za veće grupe posjeti će biti mogući tijekom tjedna uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustanovom „Park prirode Medvednica“.

KLANJEC – U gradu Klanjcu organiziranjem javnog uvida otvorena je javna rasprava o nacrtu Plana gospodarenja otpadom Grada Klanjca za razdoblje 2017. – 2022. Javna rasprava traje do 25. studenog 2017. godine, a javni uvid u nacrt Plana je u prostorijama Grada Klanjca radnim danima u vremenu od 8,00 do 14,00 sati, a objavljen je i na službenim web stranicama Grada. Građani i pravne osobe mogu svoja očitovanja, primjedbe i prijedloge upisati u knjigu primjedbi uz izloženi nacrt Plana, a pisana očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedloge mogu dostaviti Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Klanjca do 25. studenog 2017. godine. Ako u navedenom roku građani i udruge ne dostave svoja očitovanja, mišljenja, prijedloge i primjedbe smatrat će se da su isti suglasni sa izloženim nacrtom Plana.

DONJI KRALJEVEC – Svoja vrata posjetiteljima otvorio je 12. Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu. U organizaciji Općine Donji Kraljevec, Međimurske županije i Centra dr. Rudolf Steiner, u prvom planu sajma i dalje su proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i različitim pristupima. Pod geslom „Slatke tajne voća i voćnih prerađevina“, brojni voćari će na sajmu predstaviti svoje proizvode i prerađevine, bit će nagrađena najbolja voćna vina, no po prvi puta ocjenjivat će se i vrste voćnog piva. U okviru sajma bit će priređen i okrugli stol s temom vezanom uz EU fondove. Sajam voćarstva potrajat će do ove subote, 4. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani tamošnje Osnovne škole, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

ZAGREB –  Ronilački klub „Roniti se mora“ i ove godine organizira podvodno čišćenje Jaruna. Riječ je o ekološkoj akciji „Think Green – Jarun 2017.“, koja će biti održana u nedjelju 5. studenoga 2017. godinem s početkom u 10,00 sati na otoku Univerzijade. Cilj akcije je izvući čim više predmeta od gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina. Osim samog čišćenja jezera i oko jezera, članovi kluba educirat će posjetitelje o ekologiji, kao i vještini ronjenja s bocama.

ZAGREB – Urbana atletska utrka, 6. Zagrebački noćni cener održat će se u nedjelju, 5. studenog 2017. godine. Više od 2.500 trkača trči kroz centar grada, u utrci od 10 kilometara, za koju su startni brojevi rasprodani u roku od osam sati. Zagrebački noćni cener poznat je i po promicanju Kulture navijanja, uz konfete, trube i ostale rekvizite. Navijanja ZG Runnersa i njihovih prijatelja, postala su legenda, pa će tako biti i u nedjelju, kada im se pridružuju i kolege iz drugih dijelova Europe. Zbog utrke, od 18,30 do 20,30 sati u užem središtu grada bit će uvedena posebna regulacija prometa. U potpunosti će biti zatvorene Ilica, od Trga bana Jelačića do Krajiške ulice, Primorska ulica, Prilaz Gjure Deželića, Masarykova ulica, Teslina ulica te zapadni i sjeverni kolnik Trga Nikole Šubića Zrinskog. Tramvajske linije neće voziti preko parka Zrinjevac nego će izmijenjenim trasama, a  neće voziti ni  preko Trga bana Jelačića, Ilicom do Ulice Republike Austrije te Frankopanskom i Savskom do Vodnikove.

loading