Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Manifestacija Advent u Zagrebu osvojila je priznaje „Event strategy award“ na drugom Europskom festivalu turizma i strategije, održanom u Dubrovniku. Podsjećamo, manifestacija Advent u Zagrebu unazad nekoliko godina intenzivno se razvija u sinergiji nadležnih gradskih tijela i ureda te Turističke zajednice grada Zagreba, a proglašena je i najboljom u Europi za 2016. godinu. U Turističkoj zajednici grada Zagreba izuzetno su zadovoljni i ovom strukovnom nagradom kojom su  prepoznate odlike Zagreba, kao i sav trud i profesionalni rad koji je  uložen u promicanju Zagreba kao cjelogodišnje turističke i kongresne destinacije. U sklopu Festivala održana je i posebna prezentacija Adventa u Zagrebu, koji cijele ove godine ponosno nosi titulu „Best Christmas Market 2016“.

KRIŽEVCI – Spomen-ploču doktoru Franu Gundrumu Oriovčanu, povodom 160. obljetnice rođenja ovog hrvatskog liječnika, prevoditelja i velikog prijatelja bugarskog naroda, otkrio je ministar vanjskih poslova Bugarske Daniel Mitov u Križevcima. Spomen-ploču na zgradi Veterinarskog zavoda postavilo je bugarsko Veleposlanstvu, a ministar Daniel Mitov zahvalio je na višestoljetnom prijateljstvu bugarskog i hrvatskog naroda. Fran Gundrum osnivač je križevačkog Crvenog križa, a ovo je priča o prijateljstvu dva naroda, ističe gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Povodom ove obljetnice, u gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ otvorena je i izložba pripremljena u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske.

KOPRIVNICA – Blagdan je svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Tim povodom u sjedištu Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca održani su prijemi za vatrogasce. Koprivničko-križevačka županija s 9.000 vatrogasaca prednjači u Hrvatskoj, s ponosom na današnjem druženju ističe župan Darko Koren. Titulu “najvatrogasnijeg” grada u Koprivničko-križevačkoj županiji nose Križevci, gdje djeluju čak 32 DVD-a i Javna vatrogasna postrojba, a svaki osmi stanovnik je vatrogasac, kaže zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović. Predstavnici vatrogasaca zahvalili su na suradnji i podršci koju pružaju i Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci te  naglasili, kako će i dalje raditi na usavršavanju i opremanju.

ZAGREB – Natječaj za najljepše uređen kućni vrt, Holdingove  podružnice Zrinjevac, otvoren je do 6. svibnja. S fotografijama vrta prijaviti se mogu zainteresirani područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a najuspješniji će biti nagrađeni u biljnom materijalu organizatora protuvrijednosti od  tisuću, tri i pet tisuća kuna. Vrtovi će se ocjenjivati u tri kategorije, površine do 100 četvornih metara, zatim od 100 do 500 te veći od 500 četvornih metara.

ZAGREB – Elementarnu nepogodu za 9 gradova i 21 općinu s područja Zagrebačke županije zbog vremenske nepogode, nastale u razdoblju od 25. do 29. travnja 2016. godine, uzrokovane mrazom koji je na navedenom prostoru nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima proglasio je župan Stjepan Kožić. Općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

KLANJEC – Dan grada slavi se u Klanjcu. Program proslave obiluje kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima i to zahvaljujući klanječkim kulturnim institucijama i udrugama koje su i ove godine uključene u program svojim raznovrsnim aktivnostima. Program je počeo još u petak, 29. travnja, a danas je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća. Proslava završava u nedjelju, 08. svibnja, tradicionalnim piknikom na Cesargradu.img_5471.jpgimg_5470.jpgimg_5472.jpgimage

VARAŽDIN – Projekt „Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja“, predstavljen je danas u varaždinskoj Prvoj gimnaziji. Ovaj projekt vrijedan milijun i 130 tisuća kuna koji se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda Varaždinska gimnazija provodi  zajedno s Prirodoslovno–matematičkim fakultetom  i  Prehrambeno–biotehnološkim fakultetom iz Zagreba te varaždinskim Fakultetom organizacije i informatike.

KRAPINA – Komemoraciju povodom Jom Hašoa – Dana sjećanja na Holokaust, Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj, organizira uz potporu Grada Krapine, sutra, 5. svibnja u 16,55 sati na Židovskom groblju u Krapini. Simboličnim paljenjem šest svijeća odat će se spomen na šest milijuna ubijenih Židova u Holokaustu. Inače, krajem 19. stoljeća Židovska zajednica bila je vrlo aktivna u Krapini, a na krapinskom Gradskom groblju prva je pokopana upravo Židovka, 17-godišnja Sidonija Praunsperger.

KOPRIVNICA – Manifestacija Koprivničko-križevačke županije Dani travnjaka održat će se idućeg vikenda, od 13. do 15. svibnja na koprivničkom sajmištu, a  prijave za sudjelovanje primaju se do 6. svibnja. Priredba je namijenjena stočarskoj, ratarskoj, ekološkoj, voćarskoj, vinogradarskoj i tradicijskoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i ostalom poduzetništvu s posebnim naglaskom na ruralni razvoj. Pripremljen je niz okruglih stolova, predavanja, prezentacija i pratećih sadržaja, a Koprivničko-križevačka županije osigurala je izlagačima besplatan prostor.

ČAKOVEC – Gradski puhački orkestar Čakovec nedavno je nastupio na V. festivalu puhačkih orkestara, koji je u sklopu manifestacije Civitas Invicta održan u mađarskom gradu Szigetvaru. Kako je ova godina i u susjednoj Mađarskoj proglašena Godinom Nikole Šubića Zrinskog, na programu se, između ostalih skladbi, našlo i finale iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca. Gradski puhački orkestar, pod vodstvom Ivana Belovarija, svojom je glazbom prezentirao grad Čakovec kao sredinu s bogatim povijesnim nasljeđem. Inače, Čakovec i Szigetvar veže dugogodišnja suradnja, koja će biti okrunjena za ovogodišnji Dan Grada Čakovca potpisivanjem Povelje o prijateljstvu.

loading