Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Biciklističke staze Zagrebačke županije od sada su dostupne na posebnoj biciklističkoj aplikaciji „ZG bike“. Profesionalci i oni koji se biciklistom bave rekreativno od sada ne jednom mjestu mogu pronaći tri cikloturističe rute – Savsku rutu, u sklopu koje su – Jezerska ruta, Ruta ptica i kornjača te Ruta drvenih mostova, Rutu slapova te Zagrebačku rutu. Ovo je nastavak konstantnih ulaganja u cikloturizam ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.Za ovu mobilnu aplikaciju koja je dostupna za android i ios sustave izdvojeno je 32 tisuće kuna, navodi župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Aplikacija je trenutno dostupna samo na hrvatskom jeziku, no u najkraćem mogućem roku bit će prevedena na engleski I njemački jezik – jezike koje najviše govore turisti koji posjećuju Županiju.

ZAGREB – Sve zagrebačke srednje škole, njih 65, iskoristile su priliku da im grad Zagreb financira majice za norijadu. U tisku je  trenutačno 9500 majica za što će biti utrošeno oko 200 tisuća kuna. Kako najavljuju iz Gradskog ureda za obrazovanje, na majicama će biti ispisan samo naziv škole, a prazan dio će učenici sami kreativno ispuniti. Majice za norijadu bit će dostavljene učenicima do 8. svibnja.

KOPRIVNICA – Tradicionalno, prijemom učenika prvih razreda koprivničkih osnovnih škola Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica započelo je obilježavanje Tjedna Crvenog križa, koji službeno počinje 8. svibnja Svjetskim danom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Domaćin današnjeg prijema bila je Osnovna škola Đuro Ester čiji su učenici pripremili prigodni program, a ravnateljica Sanja Prelogović kaže kako se od malih nogu treba učiti humanosti i dobroti. Nakon prigodnog programa, učenici su položili zavjet te dobili iskaznicu podmlatka koprivničkog Crvenog križa, a ravnateljica Društva Adela Sočev ističe kako je u podmladak jutros ušlo 300-tinjak koprivničkih učenika, a još toliko će ih ući u danima pred nama kada se održavaju prijemi u općinskim školama.

KRIŽEVCI – Danas se obilježava blagdan Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca. Tim povodom u križevačkoj gradskoj upravi održan je prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice, dok su čelnici Koprivnice posjetili Javnu vatrogasnu postrojbu. Svaki osmi stanovnik Križevaca je vatrogasac čime grad podno Kalnika nosi i titulu najvatrogasnijeg grada u Hrvatskoj, istaknuto je na jutrošnjem prijemu, a zamjenik križevačkog gradonačelnika Tomislav Katanović naglašava kako je biti vatrogasac puno više od obveze zaštite od vatre imovine i osoba. U protekloj godini križevački vatrogasci intervenirali su 98 puta, a to je i najmanji broj intervencija u posljednjih 10 godina. U Koprivnici su također ponosni na svoja dobrovoljna vatrogasna društva i Javnu vatrogasnu postrojbu koju je jutros obišao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 3,2 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva u ovoj godini. Na natječaj koji je otvoren do 29. svibnja prijaviti se mogu mikro i mali poduzetnici, koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije ili obavljaju djelatnost na području županije. Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika i za žene poduzetnice, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. Maksimalni iznosi bespovratnih potpora, ovisno o mjeri za koju se korisnik prijavljuje, kreću se od 15.000 kn do 100.000 kn. Više detalja dostupno je na službenim stranicama zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima  u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. U prostorima CISOK-a u Kukuljevićevoj ulici, danas se organizira besplatna radionica pod nazivom „Novi pristupi traženju posla“. Sudionici će  doznati koje portale mogu iskoristiti za traženje posla, na kojima i kako izraditi svoj korisnički profil te na koji način napraviti dobru samoprocjenu svojih potencijala. Početak radionice je u 13,00 sati.

ČAKOVEC – Prva čakovečka IT konferencija skraćenog naziva ČIPS održava se danas u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o konferenciji koja okuplja renomirane IT stručnjake i mlade inovatore s ciljem promoviranja i međusektorskog povezivanja domaćih tvrtki. ČIPS će se fokusirati na primjenu IT rješenja u lokalnoj samoupravi i turizmu te ulogu novih tehnologija u otvaranju radnih mjesta i nužnim promjenama obrazovnog sustava. ČIPS će biti mjesto odvijanja brojnih susreta IT stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja, a jedan od organizatora je i Grad Čakovec.

KRIŽEVCI – Kao i protekle tako su i ove godine Grad Križevci u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje osigurali zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba putem Programa javnih radova. Zaposleno je 10 osoba koje će tijekom narednih šest mjeseci raditi na revitalizaciji javnih površina  izvan redovnog programa održavanja križevačkog Komunalnog poduzeća. Svrha programa je uključenje u sustav rada ovih osoba, stjecanje materijalnih prava kroz isplatu plaće i zakonskih doprinosa te obveza kao i stjecanje osjećaja vrijednosti i uključenosti u zajednicu kroz poboljšanje kvalitete života i izgleda javnih površina Grada.

loading