Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 04.05.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U Međimurskoj županiji danas je boravila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Nakon kraćeg radnog sastanka u sjedištu županije u Čakovcu, u tamošnjoj Županijskoj bolnici otvorila je obnovljene prostore Odjela neonatologije i rađaone.  Projekt je to bio od vitalne važnosti za cijelo Međimurje, obzirom da se na Odjelu neonatologije i rađaone godišnje rodi oko 1100 djece, a da su prostori vapili za obnovom. Zahvaljujući decentraliziranim sredstvima u iznosu od oko 5 milijuna kuna usmjerenim Županijskoj bolnici Čakovec, ovaj Odjel sada u novom ruhu znatno će podići kvalitetu boravka majki, djece i svih djelatnika. Svečano otvorivši ovaj odjel, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pohvaljuje napore koje Međimurska županija ulaže u podizanje kvalitete života svojih žitelja, pogotovo u segmentu zdravstva, gdje su u tijeku ulaganja od gotovo 150 milijuna kuna.  Kažimo i to da je predsjednica prilikom današnjeg boravka pružila snažnu podršku najsjevernijoj županiji u nastojanjima da se poreznom reformom povećaju plaće međimurskim radnicima, što će, kako je i sama istaknula, zadržati njihovo dostojanstvo koje su napornim radom gradili desetljećima.

KUMROVEC – Zvukom sirene i hrvatske himne Lijepe naše, te polaganjem vijenaca, u petak 4. svibnja 2018. godine u 15,05 sati, u Kumrovcu, pokraj rodne kuće i spomenika, obilježena je 38. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, na kojoj je sudjelovalo više od 15 delegacija iz Hrvatske i susjednih zemalja. Svijeće je zapalila i delegacija Krapinsko-zagorske županije na čelu s županom Željko Kolar, a pridružili su im se i  potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj. Također, vijenac je položila i delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na čelu s predsjednikom Franjom Habulinom. – Radi se o čovjeku koji je bio izuzetan vojskovođa te političar i državnik koji je svojim djelom obilježio 20. stoljeće, a takve ljude ne smijemo zaboraviti – rekao je Habulin. Iduće okupljanje u Kumrovcu bit će u subotu 26. svibnja 2018. godine na manifestaciji Dan mladosti, radosti.

BISTRICA OB SOTLI – Brojni mještani i gosti pokazali su danas, 4. svibnja 2018. godine kako treba održavati dobrosusjedske odnose. Naime, Općina Kumrovec u suradnji sa susjednom općinom Bistrica ob Sotli iz Republike Slovenije i ove je godine organizirala tradicionalno druženje – „13. Međunarodne susrete na mostu prijateljstva Gmajna-Kunšperk“. Ove godine domaćin je bila općina Bistrica ob Sotli, te se cijeli susret odvio na Slovenskoj strani granice. Susret je okupio župana Bistrice ob Sotli Franju Debelaka, župana Podčetrtka Petera Misju te župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. A uz načelnika Kumrovca Roberta Šplajta, ovom već tradicionalnom događanju koje okuplja mještane s obiju strana rijeke Sutle s ciljem isticanja dobrosusjedskih odnosa, pridružili su se i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek te saborska zastupnica Marija Puh.

ZAGREB- Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije sa svojim vatrogascima čini gotovo trećinu hrvatskog vatrogastva te je jedna od najmasovnijih i  ima najveći broj intervencija. Novi prostor  županijske vatrogasne zajednice na Samobroskoj cesti u Zagrebu od nekih 180 kvadrata, uz urede ima i dvoranu koja će među ostalim biti korištena i za brojne edukacije. Uz blagdan svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca čestitke na novom prostoru, ali i svemu što vatrogasci čine uputio je ovog petka, 4. svibnja  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.Uz to, vatrogasci Zagrebačke županije intenzivno rade na edukaciji i uvođenju novih tehnologija kao što je primjerice nova aplikacija UVI – Upravljanje vatrogasnim intervencijama koja olakšava navođenje intervencija. Zagrebačka županija za vatrogastvo već godinama izdvaja značajna sredstva, pa je tako i ove godine osigurano 4,5 milijuna kuna.

ĐURMANEC – Obrtnička noć Udruženja obrtnika grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj održana je večeras, 04. svibnja 2018. godine, u Đurmancu. Bila je to prilika za druženje obrtnika, članova ovog Udruženja koje okuplja njih ukupno 398. Kako je rekao predsjednik Udruženja Vladimir Vidović, broj obrtnika na području Grada Krapine i susjednih općina raste i ova se grana lagano oporavlja, a najviše je uslužnih djelatnosti. Na svečanosti je dodijeljeno 29 priznanja za 20 i više godina postojanja obrta, a obrtnicima su na njihovim uspjesima čestitali čelnici jedinica lokalne samouprave, u ime Krapinsko-zagorske županije zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik županijske Obrtničke komore i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško, te dogradonačelnik Krapine Dragutin Kozina. 

 

ZAGREB – Pod sloganom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“ od 07. do 12. svibnja bit će održan 9. Zagrebački energetski tjedan. Tako će od ponedjeljka do petka na brojnim lokacijama diljem grada biti održan niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, otvorenih vrata, seminara predavanja te radionica koje se bave ključnim temama u području energetike i zaštite okoliša. Fokus Zagrebačkog energetskog tjedna su, kao i proteklih godina, djeca i mladi koji će u budućnosti preuzeti brigu o okolišu, ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. „Mislim da je to najkvalitetniji put kako bi mlade uveli u priču o energetici i održivom razvoju te utjecaju čovjeka na okoliš, ali i o tome kako je moguće upravljati tim utjecajem i očuvati naš planet za buduće generacije“, kazala je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB – Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježen je ovog petka, 4. svibnja 2018. godine otvaranjem nove podružnice Društva osoba s cerebralnom  i dječjom paralizom CeDePe u Novom Jelkovcu. Radi se o prostoru od 750 četvornih metara koji je uređen za dnevni boravka, radionice kao i senzorne sobe i slično. Riječi pohvale za ovaj prostor , ali i sve što se čini po tom pitanju u gradu Zagrebu uputila je  pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.Grad Zagreb intenzivno radi na izjednačavanju mogućnosti svih osoba, a u ovaj prostor uloženo je oko 2,5 milijuna kuna. Inače, u projekt Novi Jelkovec gdje je uz ovaj prostor osiguran prostor za udrugu distrofičara zatim tri stambene jedinice, dnevni boravak i Centar za pružanje usluga u zajednici  uloženo je 10 milijuna kuna, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Inače, CeDePe je udruga s oko 800 članova,  koja  u svojih 40 godina rada afirmira prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te š promiče njihove zdravstvene, obrazovne, kulturne  socijalne interese kao i pružanje socijalnih usluga.

ZAGREB – Projekt digitalizacije postupka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata udruga koji je uveden u poslovanje Gradske uprave objavljen je na internetskoj stranici Grada Zagreba. Na području Zagreba, kako je rekla zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, ove godine je registrirano 12.245 udruga koje se mogu javiti za potpore programa i projekata. U 2017. je dodijeljeno 951 potpora za programe i projekte iz 15 različitih programskih područja. Kako ističe zamjenica Majić, Projekt digitalizacije rješava brojnu papirologiju te ubrzava rad,  jer udruge trebaju popuniti samo jedan on-line obrazac. Na ovaj način, Gradska uprava je dostupna 24 sata sedam dana u tjednu bez obzira na radno vrijeme i mjesto gdje se nalazi korisnik. Naglasak digitalizacije poslovnih procesa u Zagrebu ide prema građanima kako bi im olakšali poslovanje i komunikaciju s Upravom, istaknuo je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco budući da građani godišnje podnesu 850.000 prijavaka, a zaposlenici izdaju godišnje 900.000 dokumenata.

DONJA STUBICA – Sporazum o suradnji  potpisan je danas u dvorcu Stubički Golubovec između Organizacije za znanost i tehnologiju iz Pekinga, Krapinsko-zagorske županije, Grada Donje Stubice i Zadruge ZEZ. Kineski partner to drži dobrim potezom, s obzirom da će zajedno s KZŽ i Gradom Donjom Stubicom  stvoriti Zabavno-edukativno-znanstveni centar u dvorcu Stubički Golubovec. Stvaranje veza i podupiratelja ovog projekta vjetar je u leđa i kruna svega što radimo u smislu poticanja razvoja znanosti i darovitost, ali i razvoja turizma, istaknula je prilikom potpisivanja zamjenica župana Jasna Petek.  Sporazum su potpisali izvršni potpredsjednik kineske organizacije Ma Lin, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i predsjednica Skupštine ZEZ-a Renata Brkić.

ZAGREB – Svečanost otvorenja novog poslovnog prostora Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije održat će se u petak, 4. svibnja na Samoborskoj cesti, u Zagrebu. U ime Zagrebačke županije otvorenju će nazočiti župan Stjepan Kožić.

N.PODRAVSKI/KOPRIVNICA – Do 5. svibnja 2018. godine traju osmi Dani Ivana viteza Trnskog, a  programi u čast prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika održavaju se  u Novigradu Podravskom, Koprivnici i Virju. U školama u Novigradu Podravskom i Virju gostovat će književnik iz Preloga Božidar Glavina, koji će predstaviti prvu kajkavsku slikovnicu „Mišeki“. U Koprivnici gostuje poznata Koprivničanka sa zagrebačkom adresom Željka Lovrenčić koja će predstaviti knjigu kritika „Književnosti predana“, a bit će predstavljena i knjiga „Tetovirana stvarnost“ prošlogodišnje dobitnice nagrade „Ivan vitez Trnski“ Nikol Bali. Sutra  se u Novigradu Podravskom održava književna radionica koju će voditi Božica Jelušić, a u večernjim satima uz gostovanje učenika iz škole iz Nove Rače, bit će proglašen pobjednik ovogodišnjeg natječaja „Ivan vitez Trnski“ za najbolji neobjavljeni rukopis mladih autora.

 LUDBREG – Tradicionalna 22. Međunarodna izložba i sajam cvijeća “Flora centrum mundi”otvorena je u petak 4. svibnja i trajat će do nedjelje, 6. svibnja u Ludbregu.   Prošle godine kroz sajam je prošlo oko 40 000 posjetitelja iz cijele Europe, a s obzirom na bogat izložbeni i popratni program druge po veličini cvjetne priredbe u Hrvatskoj i ove se godine očekuju brojni posjetitelji. Na sajmu cvijeća predstavlja se  preko stotinu sudionika iz Hrvatske i inozemstva koji  izlažu najljepše primjerke balkonskog, ukrasnog i sobnog cvijeća. Manifestaciju je otvorio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a u sklopu otvorenja upriličena je i svečanost postavljanja pločice s nazivom Nottinghama, novog grada prijatelja Ludbrega  na ludbreški glavni gradski trg, odnosno na kružnicu koja okružuje “centar svijeta”, uz nazočnost delegacije Nottinghama i Vatrogasne postrojbe Nottinghamske regije.

loading