Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.-05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Povodom obilježavanja 4. svibnja – Dana vatrogastva i svibnja – Mjeseca zaštite od požara, Hrvatska vatrogasna zajednica održala je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića središnju edukativnu akciju pod nazivom “Pomozi i ti, nazovi 193”. Novom opremom i tehnologijama, te dronovima, vatrogasci su još spremniji za sve izazove istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Kako je rekao predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader na području Hrvatske ima  70 JVP-i, 1.900 DVD-a što je 60 tisuća operativaca vatrogasaca. Manifestacija je prvenstveno bila namijenjena predškolskom i školskom uzrastu, ali i ostalim građanima, kod kojih se nastoji osvijestiti važnost odgovornog ponašanja, protupožarne preventive kao i promovirati vatrogasnu djelatnost. U svrhu edukacije građana vatrogasci JVP Grada Zagreba izveli su pokaznu vatrogasnu vježbu. Riječi zahvale za sve što rade u sprječavanju požara, ali i zaštite imovine i ljudskih života uputio je pokrovitelj manifestacije zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako Grad Zagreb ima najveći broj profesionalnih vatrogasaca koji su izuzetno dobro opremljeni te u svakom trenutku spremni pomoći Zagrepčanima, ali i građanima diljem Lijepe naše.

KUMROVEC – U subotu, 4. svibnja 2019. godine u Kumrovcu je, s početkom u 15:05 sati, obilježena obljetnica smrti Josipa Broza Tita.  U sjećanje na Josipa Broza Tita, a povodom godišnjice njegove smrti, svake godine brojne delegacije iz Hrvatske i susjednih zemalja polažu cvijeće i pale svijeće kod spomenika kraj njegove rodne kuće u Kumrovcu na području Muzeja Staro Selo Kumrovec. Među brojnim delegacijama koje su položile vijenac, bila je i delegacija Krapinsko-zagorske županije, u kojoj su bili župan Željko Kolar i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.

STUBIČKE TOPLICE – Unatoč lošem vremenu, žiteljima Stubičkih Toplica nedjelja, 5. svibnja 2019. godine ostat će u sjećanju kao lijep dan, kada je posvećena njihova novoizgrađena crkva. Svečana posveta novoizgrađene crkve sv. Josipa počela je procesijom od župne kuće, a simbolično vrata crkve je otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je i posvetio crkvu i oltar te predvodio svetu misu. Danas otvorena crkva u Stubičkim Toplicama, za koju je kamen temeljac položen 11. lipnja 2017. godine, završena za nepune dvije godine i druga je novoizgrađena crkva u KZŽ.

ZAGREB – U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Puhački orkestar ZET,  pod novim imenom “Zagrebački Orkestar ZET-a”, i ove godine nastavlja seriju tradicionalnih promenadnih koncerata. Koncerte će održati u Parku Maksimir, sljedećih 10 subota za redom do 20.srpnja. Koncerti će početi od 11,00 sati, odmah na glavnom ulazu Parka Maksimir. Na repertoaru će biti poznate zagrebačke melodije uključujući i one iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” u najnovijim aranžmanima rađenim za orkestar, te  poznati domaći i strani šlageri.

ZAGREB – Tradicionalni sajam rabljenih stvari udruge Korablja održan je u subotu, 4. svibnja u samostanu  bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. Na sajmu je ponuđena rabljena, dobro očuvana odjeća za djecu i odrasle kao i razni sitni pokloni, nakit, igračke i kućne potrepštine. Novac prikupljen ovim sajmom pomoći će djelovanju zajednice Korablje Arka koja je osnovana kako bi omogućila osobama s intelektualnim teškoćama da daju svoj doprinos u izgradnji boljeg društva.

ČAKOVEC – Nakon što je Grad Čakovec proglašen Europskim gradom sporta 2020. godine, što je priznanje za višegodišnji rad na području sporta, ali i poticaj da se uvođenjem novih aktivnosti i sadržaja da se sport podigne na višu razinu, ove i sljedeće godine uslijedit će i čitav niz investicija u sportsku infrastrukturu. Najveći dio investicija odnosi se na preinake koje će doživjeti SRC Mladost, gdje kreće sanacija atletske staze, u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, a pomoćni nogometni teren dobit će umjetnu travu. Uz to, u planu je izgradnja vanjskih gradskih bazena i novog teniskog centra.

KLANJEC – Na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i grada Klanjca, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, ove subote, 04. svibnja 2019. godine, obilježen je Dan grada Klanjca. Da razloga za slavlje ima, potvrdio je gradonačelnik Zlatko Brlek, jer u gradu Klanjcu trenutno se provodi čak devet EU projekata, a od najvažnijih realiziranih u minulih godinu dana ističe sanaciju odlagališta otpada Medvedov jarek te izgradnju reciklažnog dvorišta. Gradonačelnik smatra da će naredno razdoblje biti još i bolje, a od značajnijih projekata koji su pred realizacijom u Klanjcu je izgradnja novog dječjeg vrtića. Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni ugledni gosti, a u ime gradonačelnika i načelnika susjednih općina Dan grada Klanjčanima je čestitala načelnica Općine Zagorska Sela, Ksenija Jurak Krivec. Čestitku je uputila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, ističući kako je Klanjec veliki grad po svojoj povijesnoj dimenziji, ljepotama i svojim stanovnicima. – Ovo je za mene jedna posebna prigoda, jer sam građanin ovoga Grada, naglasio je u svom govoru župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Za dobrobit ljudi koji žive ovdje važne su tri stvari; razvoj gospodarske zone, prometna povezanost te nove tehnologije, to su preduvjeti za boljitak Klanjca, jer smo smo došli do razine ispod tri tisuće stanovnika, što je znak za crveni alarm, ali te tri stvari garantiraju razvoj kakav želimo u svim gradovima i općinama na području županije, naglašava župan Željko Kolar. Potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako smo svjedoci da u 21. stoljeću nikad nije bilo više ekonomskog blagostanja, a istovremeno i nikad lošija ekonomska raspodjela. – Klanjec je primjer da sustav može biti pravedan i da se ravnomjerno treba voditi računa o svim strukturama društva, ističe Siniša Hajdaš Dončić.

LUDBREG – Do 5. svibnja u Ludbregu – Centru svijeta održava se tradicionalna manifestacija Flora Centrum Mundi 2019. Ovo je već 23. manifestacija po redu, a s godinama je postala jedna od najvećih ovakvog tipa u Hrvatskoj. Od izlagača najveći broj je onih koji se bave proizvodnjom cvijeća, ali bit će tu i aromatičnog i začinskog bilja te svega potrebnog za uzgoj cvijeća i bilja. I ove godine u sklopu manifestacije održava se prodajna izložba čajeva, izložba bonsaija, a posebnost je i izložba orhideja. Manifestaciju organiziraju Grad Ludbreg i Turistička zajednica grada Ludbrega u suradnji s Udrugom cvjećara ludbreške regije.

DUGO SELO – Sajam cvijeća u Dugom Selu održava se ovog vikenda, 4. i 5. svibnja 2019. godine. U Kolodvorskoj ulici je organizirana prodaja sadnica cvijeća, proizvoda za vrt, a izložbeni dio sajma prikazuje razne kreativne vrtlarske i cvjećarske instalacije.

KOPRIVNICA – Kako bi razgovarali o organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana obitelji koji se slavi 15. svibnja sastanak su održali članovi Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije. Kako je naglasio predsjednik Savjeta i Županijske skupštine Željko Pintar, Međunarodni dan obitelji prilika je da se prisjeti na važnost obitelji kao osnovnog elementa društva, a i ove godine održat će se tribine s prigodnim temama u sva tri grada Koprivničko-križevačke županije. Tribine „Uloga obitelji i društva u skrbi za starije osobe“ održat će se 15. svibnja u Koprivnici, dva dana kasnije, 17. svibnja u Križevcima, te 23. svibnja u Đurđevcu.

loading