Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu danas, 4. lipnja 2018. godine, otvorena je 13. po redu manifestacija Dani zagrebačkih trešanja u organizaciji Udruge ZG Trešnja i Grada Zagreba. Zagrepčani će ove sezone moći kupiti trešnje od 15 proizvođača s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije i to na nekoliko lokacija u gradu: u Maksimirskoj, Savskoj, Vukovarskoj, Držićevoj i Gajevoj ulici te na Trgu kralja Tomislava, Trgu hrvatskih velikana i Kvaternikovom trgu. Proizvođači trešanja ove su godine na 30 hektara u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji uzgojili oko 400 tona trešanja. Gradonačelnik Milan Bandić je u sklopu manifestacije pozvao Zagrepčane da kupuju domaće trešnje od domaćih proizvođača.

ZAGREB – U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u ponedjeljak, 4. lipnja, otvorena je izložba Kaleidoskop zagrebačke video umjetnice Ksenije Turčić. Riječ je o novoj izložbi nastaloj u povodu 120. godišnjice Umjetničkog paviljona te u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika za Umjetnički paviljon. Umjetnica ga je koncipirala u 15 video snimki sa zvukom u prostornu instalaciju, koja dokumentira izvanjski prostor okruženja zgrade Paviljona. Video snimke montirane su od dokumentarnog i izabranog materijala koji je Turčić bilježila kamerom unutar godine dana i snimala iz rakursa prolaznika. Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Rada Iva Janković. Izložba će biti otvorena do 1. srpnja.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, potpisao je danas, 4. lipnja 2018. godine s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima škola Odluke o sufinanciranju nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije za školsku godinu 2018/2019. Tako će od jeseni više od 25 tisuća i 500 učenika osnovnih škola s područja Zagrebačke županije u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici. Riječ je o projektu kojim se želi dodatno ulagati u obrazovanje te podići standard žiteljima zagrebačke županije za što je ove godine osigurano iz županijskog proračuna 12 milijuna kuna. – Svi učenici dobit će osnovni paket udžbenika za što je Županija osigurala 470 kuna po djetetu, a ako će cijena nastavnog materijala biti viša razliku će sufinancirati općine i gradovi kako bi svi učenici dobili besplatne udžbenike – istaknuo je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Roditelji osnovnoškolaca prilikom preuzimanja udžbenika morat će potpisati sporazum kojim će garantirati zamjenu oštećenih udžbenika po završetku školske godine a sve kako bi i buduće učenike u školskim klupama dočekali besplatni nastavni materijali.

NOVI MAROF – Ovogodišnji program obilježavanja Blagdana Sv. Antuna Padovanskog i Dana Grada Novog Marofa, posebno je bogat. Program proslave predstavili su danas prijepodne u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i voditeljica turističkog ureda novomarofske turističke zajednice Renata Horvatić. Središnji dio odvijat će se 8, 9. i 10. lipnja, a svečana sjednica gradskog vijeća Novog Marofa održat će se u petak 8. lipnja. Ovogodišnje “Antunovo v Marofu” obuhvaća četrdesetak programa od kojih je dio već održan, a kulturna, zabavna, sportska i gastronomska  događanja, osim predstojećeg vikenda, u Novom Marofu će se odvijati tijekom cijelog lipnja.

ZAGREB –  28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. imat će raznovrstan i bogat program s više od 440 filmova,a počinje danas, 4. i traje do 9. lipnja 2018. godine čime Zagreb ponovno postavlja u globalno središte animiranog filma. Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema žanr je horora. Retrospektivni program osvrnut će se na opus dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2018. autora Paula Fierlingera. Fierlinger će nagradu osobno primiti na otvaranju festivala 4. lipnja.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 10,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje odnosno sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u ovoj godini. Cilj programa izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda te razvoj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Zagrebačke županije, posebno u dijelu koji se odnosi na infrastrukturu i kvalitetu života. Prijavljeni program/projekt mora biti usklađen s Razvojnom strategijom Zagrebačke županije te razvojnim programima i planovima jedinica lokalne samouprave iz područja komunalne infrastrukture, a ciljevi njegove provedbe jasno definirani i mjerljivi. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga.

PULA – Krapinsko-zagorska županija u dvodnevnom posjetu Puli  biti će u petak 08. i u subotu 09. lipnja 2018. godine po prvi puta s velikim projektom „100% zagorsko“, sa predstavljanjem ponude zagorskih proizvoda, turističke ponude i svega najboljeg što ima Zagorje – Bajka na dlanu. Kao uvod i najava svih događanja, nastavak je projekta Etnografskog muzeja i Radija Kaj „Dajmo djeci korijene i krila“ danas u 11,30 sati na prostoru pulskog Foruma. Tradicijske drvene igračke i prigodnu predstavu najmlađima iz pulskih dječjih vrtića Rožica i Mali svijet, u nazočnosti predstavnika Grada Pule i Istarske županije poklonit će, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Današnje događanje u Puli završit će darivanjem glazbene ograde  na kojoj se mogu odsvirati prvi taktovi hrvatske himne Lijepa naša.

VARAŽDIN – Serija prigodnih poštanskih markica Hrvatske pošte  na temu Hrvatski turizam posvećena je Varaždinu. U sklopu serije izdane su dvije poštanske marke, jedna s motivom Crkve Sv. Nikole a druga s motivom Špancirfesta. Marke će u opticaj biti puštene upravo danas, 4. lipnja 2018. godine. Tim povodom, danas će na varaždinskom  Korzu od 10,00 do 18,00 sati biti postavljena prigodna mini izložba “Varaždin na poštanskim markama“.

ČAKOVEC – Međimurska županija je na svojim web stranicama uputila obavijest o produženju roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada do 30. lipnja 2018. godine. Svi koji nisu podnijeli pravovremene zahtjeve za legalizaciju , kao i oni kojima je zahtjev za rješenjem odbijen ili obustavljen, mogu do tog datuma podnijeti nove zahtjeve Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu, te u Ispostavama Prelog i Mursko Središće.

KOPRIVNICA – Održana je besplatna edukacija o načinu primjene Uredba o Zakonu o zaštiti osobnih podataka koju je organiziralo Udruženje obrtnika Koprivnici. Zbog velikog odaziva na edukaciju, održat će se još jedna besplatna radionica gdje će svaki obrtnik moći dobiti konkretne odgovore na svoja pitanja vezana uz zaštitu podataka u svom poslovanju. Nova edukacija održat će se u srijedu, 6. lipnja u 18,00 sati u prostoru koprivničke Gradske vijećnice.

 

 

 

 

 

 

loading