Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak, 4. lipnja 2019. godine su većinom glasova podržali novo zaduženje Grada u iznosu od 350 milijuna kuna namijenjenih za kapitalne investicije, iz kojeg će se financirati i gradnja Žičare Sljeme u iznosu od 23,5 milijuna kuna. Uz sljemensku žičaru, kreditnim sredstvima financirat će se izgradnja ustanova kulture – 40 milijuna kuna, objekata predškolskih ustanova  – 11,8 milijuna kuna, školskih objekata u iznosu – gotovo 178 milijuna kuna i zdravstvenih objekata – gotovo 70 milijuna kuna, te sportskih objekata u iznosu od 15 milijuna kuna i objekata socijalne skrbi također u iznosu od 15 milijuna kuna. To je kreditno zaduženje planirano u proračunu za ovu godinu, a otplaćivat će se u deset polugodišnjih rata uz poček od dvije godine te uz fiksnu godišnju kamatnu stopu 1,08 posto. Gradski zastupnici su donijeli i odluku, da se podigne Spomenik žrtvama Holokausta, prema idejnom urbanističko-arhitektonskom-oblikovnom rješenju Uređenja javne površine i oblikovanja spomen obilježja žrtvama Holokausta u Branimirovoj ulici u Zagrebu autora akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine čiji je rad prvonagrađen na javnom natječaju.Spomenik žrtvama Holokausta gesta je sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi. Holokaust je sustavan i organiziran progon Židova, koje su počinili Treći Reich i njihovi saveznici od 1933. do 1945., istaknuto je u obrazloženju. Spomenik je oblikovno koncipiran kao zid od kofera koji stvara i snažnu asocijativnu vezu sa “Zidom plača” u Jeruzalemu.

ZAGREB –  Konferenciju „Hrvatsku kakvu trebamo- Novi imidž Hrvatske“ organizirao je Večernji list u utorak, 4. lipnja u Zagrebu. Govorilo se o novom strateškom brendiranju Hrvatske, kako bi se uz sportske, kulturne i turističke prednosti, osmislila zajednička platforma svih aktera od države, poduzetništva, akademske zajednice, sportaša do samih građana o imidžu koji želimo pokazati u globalnom svijetu. U sklopu konferencije prikazani su  rezultati rada Radne skupine za razvoj identiteta i brenda RH koji je utemeljila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u kojoj je sudjelovalo 45 osoba iz svih sfera društva i 2 tvrtke te su napravljene ankete i evaluirani podaci. – Radimo platformu kojom ćemo se, kao prvo sami prihvatiti, a kojom ćemo onda stvarati sliku o sebi u svijetu kakvu želimo- ističe predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kako je naglasio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, uloga medija nije samo informiranje i kritika već pokretanje inicijativa pozitivnih pomaka u društvu.

PODČETRTEK – Međunarodni festival vokalnih skupina, peti po redu „ A Sutla si teče“ koji će biti održan 16. lipnja u Miljani, općini Zagorska Sela, predstavljen je danas na konferenciji za medije u Podčetrtku. Naime, radi se o festivalu vokalnih skupina Obsotelja i Hrvatskog zagorja koji ove godine okuplja 7 najboljih vokalnih skupina s obje strane Sutle. Ovom manifestacijom želi se očuvati i promovirati narodni pjevački izričaji, kulturno stvaralaštvo, ali i predstaviti prekogranična suradnja. Program događanja predstavili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Podčetrtka Peter Misja, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, direktor TIC-a Podčetrtek Boštjan Misja te direktor TZ područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički. U skopu festivala, bit će organiziran i cjelodnevni zabavni i sportski program te izložbeno prodajni sajam domaćih proizvoda, a ove godine bit će dodijeljene i nagrade za najbolju interpretaciju zagorske i slovenske pjesme te glavna nagrada ukupnom pobjedniku.

 

 

 

ZAGREB- Učestalo kao stranka, unazad godinu dana, na konferencijama za novinare govorimo o nestručno vođenoj školskoj reformi koja se ne temelji na znanstveno – pedagoškim normativima, rekla je na pressici ovog utorka, 4. lipnja u prostorijama Stranke rada i solidarnosti u Zagrebu potpredsjednica Jelena Pavičić Vukičević. Obrazovanje nije prostor za manipulaciju građana i djece niti stjecanje materijalnog blaga pojedinaca, kaže Pavičić Vukičević , te dodaje da se to vidi iz 7 točaka ove reforme; tkz. Škola za život, virtualne učionice, udžbenici i Katalog koji još nije napravljen, informatička oprema, početak školske godine i praznici te višemjesečno neimenovanje ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje. – Predsjedniku Vlade zahvaljujem što je prihvatio prijedlog naše stranke da se osiguraju besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, rekao je predsjednik stranke rada i solidarnosti Milan Bandić  te istaknuo da od premijera očekuje u pogledu ministrice obrazovanje koja svjesno krši zakon, državnički potez, a od državnih institucija da rade svoj posao s obzirom na niz nepravilnosti pri nabavci tableta.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica ima nove poduzetničke mjere koje su predstavljene u utorak, 4. lipnja 2019. godine, a tom je prilikom naglašeno kako su, primarno, usmjerene na daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Koprivnici. Ključ danas predstavljenih mjera, ističe gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, je da se mikro, malim i srednjim poduzetnicima daje mogućnost da u koprivničkim poduzetničkim zonama dođu do zemljišta za jednu kunu po kvadratu te da im se osigura maksimalan poticaj ili subvencija u komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi. Nisu zaboravljeni ni veliki gospodarski subjekti, naglašava Jakšić, kojima će se dodatno osigurati određeni popusti i poticaji kod konkretnih ulaganja. U posljednjih godinu dana Grad Koprivnica u poduzetništvo je uložio oko 20 milijuna kuna. Samo u izgradnju novog Inkubatora kreativnih industrija u prostoru Kampusa uloženo je 13,5 milijuna kuna te još dodatna sredstva za njegovo opremanje, što je jedno od najvećih ulaganja u start-upove, nove tehnologije i infrastrukturu u posljednjih 20, 30 godina moderne povijesti Koprivnice.

ZAGREB – U sklopu cijelogodišnjeg obilježavanja stogodišnjice osnutka zagrebačkog Etnografskog muzeja u utorak, 4. lipnja otvorena je nova izložba naziva Blago Etnografskog muzeja- sto predmeta za sto godina. Ovom izložbom na zanimljiv i zabavan način bit će predstavljeni izabrani predmeti kojima se  otkriva neka ljudska priča, odnosno svjedočanstvo prošlih vremena koja prenose globalno važne poruke. Ujedno izložba progovara o korijenima naše kulture i njezinom preplitanju s drugim kulturama te potvrđuje zašto je upravo Etnografski muzej iznimno dragocjena hrvatska kulturna ustanova. Izložba će se moći razgledati do 15. studenog.

KOPRIVNICA – Održan je radni sastanak na kojem su koprivničko-križevački župan Darko Koren i načelnici te zamjenici 11 općina potpisali Sporazum o suradnji na provedbi Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Župan Koren zahvalio je načelnicima što su podržali projekt u kojem je Koprivničko-križevačka županija nositelj projekta koji je od iznimnog značaja za ravnomjeran razvoj svih krajeva županije i koji će stanovnicima omogućiti 10 puta veće brzine interneta u odnosu na sadašnje. Projekt je ukupno vrijedan 120 milijuna kuna, a 60% vrijednosti bit će pokriveno iz europskih izvora.

ČAKOVEC – Projekt „obrok za svu djecu“ predstavljen je u utorak, 4. lipnja 2019. godine, na konferenciji za medije u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Projekt zajednički provode Grad Čakovec i I. i III. osnovna škola Čakovec te Osnovna škola Ivanovec i Kuršanec. Ukupna vrijednost mu je 573 tisuća kune, financiran je europskim sredstvima, a preko njega je osiguran obrok za 564 djece iz socijalno ugroženih obitelji. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktorica Razvojne agencije „ČAKRA“ Damira Vresk.

ZAPREŠIĆ – Zagrebačka županija šesnaestu godinu za redom nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja županije koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. Svečani prijem učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije koji su postigli vrhunske rezultate u umjetničkom izričaju održan je u utorak, 4. lipnja 2019. godine u Vršilnici u Zaprešiću. Nagrade u obliku bona od tisuću, 700 i 500 kuna za 23 učenika i 12 mentora u ime Zagrebačke županije uručio je  župan Stjepan Kožić.- Čestitam učenicima na njihovom uspjehu, kao i njihovim roditeljima i profesorima te ravnateljima, jer uz osobni uspjeh promovirali su Zagrebačku županiju kao županiju umjetnosti i znanja, a mi ćemo i dalje nastojati kroz nabavu radnih bilježnica i školsku opremu, stipendije te energetsku obnovu škola pružiti im što bolje uvjete- istaknuo je župan Kožić.

IVANEC – Odluku o financiranju nerazvrstanih cesta u iznosu od 391.000 kuna, na prigodnoj svečanosti u Svetom Đurđu, zamjeniku ivanečkog gradonačelnika Branku Putareku predao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Dobivena sredstva Grad Ivanec usmjerit će u asfaltiranje nerazvrstanih cesta, u čiju će modernizaciju ove godine biti usmjereno ukupno 3,85 milijuna kuna. Asfaltirat će se više od 5 kilometara cesta u naseljima Ivanec, Prigorec, Lukavec, Cerje Tužno, Gačice, Stažnjevec, Ivanečki Vrhovec, Horvatsko, Margečan, Radovan, Jerovec i Ribić Breg.

 MARIJA BISTRICA – Promocija poštanskih maraka s motivima svetišta Majke Božje Bistričke koje je Hrvatska pošta izdala u sklopu serije maraka hrvatska marijanska svetišta, uz otvorenje prigodne filatelističke izložbe, upriličeno je u utorak, 4. lipnja 2019. godine, u prostoru Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica. Događaj su organizirali Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska pošta, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica, te Filatelističko društvo Zaboky iz Zaboka.

loading