Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 04.-06.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak 6. siječnja 2020. godine je, na osnovi rezultata glasovanja sa svih 6533 biračkih mjesta, utvrdilo i objavilo da je za hrvatskog predsjednika izabran Zoran Milanović. Predsjednik DIP-a Đuro Sessa čestitao mu je na izbornoj pobjedi u svoje i ime Povjerenstva.

Milanović je u drugom izbornom krugu dobio  1.034.389 glasova, njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova. Sessa je na konferenciji za novinare istaknuo da su sedmi predsjednički izbori prošli uredno, mirno, „zakonski potpuno perfektno“. „Još jednom se pokazalo da je hrvatsko društvo zrelo i da izbore može provoditi tako da zaista mogu biti primjer za funkcioniranje izbornog sustava, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire“, naglasio je.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izbornom procesu, od stručne službe DIP-a, preko promatrača do djelatnika u općinama i gradovima. Predsjednik DIP-a naveo je kako je od 3.734.115 birača, koliko je moglo sudjelovati na izborima, glasovalo 2.053.848 birača, odaziv je dakle 55 posto. Nevažećih glasačkih listića bilo je 89.415 odnosno 4,35  posto. Zanimljiva je usporedba s prvim izbornim krugom kada ih je bilo 22. 218, rekao je Sessa, navodeći kako je i prije pet godina u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo 60. 728 nevažećih glasova, a u prvom 27. 791. Pokazuje se da u drugom krugu uvijek ima više nevažećih nego u prvom, to je zanimljiv podatak, možda za sociologe, da istraže zbog čega se to događa, kazao je predsjednik DIP-a.

ZAGREB – Slovakinja Petra Vlhova u subotu, 4. siječnja 2020. godine prvi je put pobijedila u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy”. Nakon drugog mjesta na Sljemenu 2017. te ponovno 2019. godine, 24- godišnja Slovakinja na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje i prekinula pobjednički niz Amerikanke Mikaele Shiffrin, koja je sljemensku utrku osvojila četiri puta, a ovaj put je bila druga. Austrijska skijašica Katharina Liensberger zauzela je treću poziciju na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici te se prvi put popela na pobjedničko postolje na sljemenskoj utrci. Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su dvije hrvatske predstavnice, Leona Popović i Ida Štimac. Leona je odlično odvozila sljemensku utrku i završila na 31. mjestu sa zaostatkom od 4 sekunde i 6 stotinki za Slovakinjom Vlhovom. Iako je odlično vozila sljemensku utrku, Leoni je nedostajalo samo 9 stotinki za plasman u drugu vožnju. Iako je dobro startala i borbeno odvozila prvi dio staze, druga hrvatska predstavnica, Ida Štimac, pogriješila je nakon strmine i nažalost nije stigla do cilja u prvoj vožnji.  Nakon ženske, 5. siječnja 2020., održana je muška utrka slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. Sjajni Francuz Clement Noel osvojio je utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. i time zaslužio titulu novog sljemenskog kralja. Odvozio je dvije sjajne vožnje te tako postao drugi francuski osvajač zagrebačke utrke, nakon legendarnog Jean-Baptiste Grangea koji je titulu kralja ponio 2009. Mladi Francuz Noel na Sljemenu je slavio s vremenom (1:57:14) koje je bilo bolje za samo sedam stotinki od drugoplasiranog Švicarca Ramona Zenhauserna (1:57:21), dok je treću poziciju zauzeo talijanski skijaš Alex Vinatzer (1:57:43). Na utrci je nastupilo i šest hrvatskih predstavnika, od kojih je plasman u drugu vožnju ostvario jedino Istok Rodeš. Istok je osvojio 25. mjesto te potvrdio dobru formu u ovosezonskim slalomskim utrkama.

ZAGREB – Ususret pravoslavnog Božića u Zagrebu je u ponedjeljak, 6. siječnja 2020. godine održan tradicionalni svečani prijem Srpskog narodnog vijeća. Bila je to prilika pozvati sve vjernike na mir, ljubav i toleranciju. „Želim da se ovaj i svaki idući Božić jedni drugima radujemo“, istaknuo je Vladika Jovan, pakračko-slavonski episkop. Poruke mira i tolerancije uputio je i novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Boris Milošević. „Pred nama je izazov kohabitacije, ali i prilika za dijalog, kompromise te prilika za ravnotežu političkih odnosa, političkih ideja i političkih stranaka“, rekao je Milošević. Prijem je na jednom mjestu okupio brojne predstavnike političke, znanstvene i društvene zajednice Hrvatske, ali i susjedne Srbije kao i predstavnike diplomatskog zbora. „Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane bez obzira na njihovu etniku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje, razumijevanje i toleranciju“, naglasio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova. Ovom prigodom uručene su godišnje nagrade SNV-a: Nagrada Nikola Tesla za doprinos razvoju srpskih institucija, Nagrada Diana Budisavljević za humanizam, Nagrada Gojko Nikoliš za antifašizam i Nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

ZAGREB – U Edukacijskom centru Zoološkog vrta od subote 4. siječnja do nedjelje 12. siječnja svakodnevno između 11,00 i 15,00 sati održava se edukativni program „Zima oko svijeta“ koji ima svrhu djecu upoznati s različitim licima zime te kako se svako od njih odražava na životinjski svijet. Ove godine Zima oko svijeta predstavlja zimu na travnjacima Afrike, Azije i Južne Amerike te u tundrama i tajgama polarnih krajeva. Edukatori će razotkriti što donosi zima u pustinjama, močvarama te tropskim kišnim šumama. Tijekom Zime oko svijeta, osim na uključivanje u edukativne radionice i igre, djeca će se poticati na istraživanje krzna tigra, devine dlake, slonova zuba, lubanje bizona, nojeva jajeta i kože krokodila. Mali istraživači moći će dodirnuti i bezopasne žive životinje poput paličnjaka, mliječne zmije, bradate agame te madagaskarskog siktajućeg žohara.

ZAGREB – Zagrebačka policija u noćnim satima do 6. siječnja provodi preventivno represivnu akciju pojačanog nadzora vozila i vozača. Akcija policije usmjerena je prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa kao nepropisna uporaba mobitela u vožnji. Policija će sankcionirati i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća te apeliraju na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila te vožnju prilagode uvjetima na cesti.

KUMROVEC – Tradicionalnu manifestaciju “Ophodi Trikraljskih zvezdara“ organizira i ove godine Muzej “Staro selo” Kumrovec. Ophodi zvezdara selom večer uoči blagdana Sveta tri kralja duga je tradicija u sutlanskom kraju. Događanje je održano u subotu, 4. siječnja 2020. godine, a svi koji su se pridružili mogli su uživati slušajući tradicijske napjeve skupine zvjezdara i u ljepoti zimske noći.

ČAKOVEC – Osim na čakovečkom jugu djeca se mogu sanjkati i u središtu grada, jer je napravljen i snježni pokrivač u jezeru podno Starog grada u Perivoju Zrinskih. Napravljeno je novih nekoliko centimetara umjetnog snijega na lijevom jezeru, a s obzirom na temperature, umjetni snijeg bi se trebao zadržati neko vrijeme. Još prošli tjedan zasniježen je brežuljak na čakovečkom jugu, a to se pokazalo kao pun pogodak. Sanjkalište je cijelo vrijeme puno djece, a tako će biti i u Perivoju Zrinskih.

ZAPREŠIĆ – U zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija do ponedjeljka, 6. siječnja može se pogledati samostalna izložba poznatog slikara naive, Milana Horvata Hlebinskog, pod nazivom “Kuda ide ovaj svijet”. Slikar se do sada predstavio na samostalnim, ali i brojnim skupnim izložbama, među kojima treba istaknuti onu u New Yorku, zatim Parizu, Londonu, Beču, Münchenu itd. Član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske, Zajednice umjetnika Hrvatske te Galerije naivne umjetnosti Hlebine.

IVANEC – Izložbu malih životinja u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivanec, priredilo je Ivanečko Društvo uzgajivača Fauna u subotu i nedjelju, 4. i 5. siječnja 2020. godine. Na izložbi je sudjelovalo ukupno 72 izlagača iz Bjelovarsko-bilogorske , Koprivničko-križevačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te iz Slovenije, a posjetitelji su mogli razgledati velik broj golubova, peradi, ptica i kunića.  Održavanje izložbe je podržao Grad Ivanec, uz niz drugih sponzora.

BJELOVAR – Članice novoosnovanog Lions kluba „Nasta Rojc“ Bjelovar uljepšale su božićno-novogodišnje blagdane korisnicima i djelatnicima Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja bjelovarske Udruge „Iris“. Poklonile su novu perilicu rublja, a sve kako bi na ovaj način podržale i potpomogle rad i djelovanje Udruge i Skloništa. Iz bjelovarskog Lions kluba najavljuju kako je ovo samo početak veće humanitarne akcije koju će provesti u narednim mjesecima u suradnji sa Skloništem za žrtve obiteljskog nasilja.

HUM NA SUTLI – Nastavljaju se predavanja i radionice u sklopu projekta „Prevencija i liječenje demencije ” koje Općina Hum na Sutli provodi u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije. Predavanje na temu „Zaboravljanje i/ili demencija“ održat će dr. Jasna Tumpić u utorak, 7. siječnja 2020. godine, u 16,00 sati, a odmah nakon toga slijedi radionica slikanja s početkom u 17,00 sati. Sljedeće predavanje „Faktori rizika i prevencija Alzheimer demencije“ je na rasporedu 21. siječnja, a održat će ga dr. Sanja Kovačić.

KOPRIVNICA – Odvoz božićnih drvaca organiziran je i ove godine na području Grada Koprivnice. Božićna drvca odvozit će se 9. i 16. siječnja 2020. godine. Građani božićna drvca mogu odložiti pored najbližeg zelenog otoka na području Koprivnice, na prostoru Sajmišta ili na kompostištu u Herešinu.

loading